72 ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα covid-19 του Νοσοκομείου Καλύμνου στον ένα χρόνο λειτουργίας της.

1460

Η μονάδα covid-19 του Νοσοκομείου Καλύμνου οργανώθηκε εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, πριν ακόμα ενσκήψει το πρώτο κύμα της πανδημίας, με δυναμικότητα 4 κρεβατιών Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και 6 απλών κλινών νοσηλείας.

Υπήρξε ειδική μέριμνα ώστε η πρόσβαση στη μονάδα να γίνεται από ανεξάρτητη είσοδο, από το προαύλιο του νοσοκομείου, ώστε μετά τη διαλογή των προσερχομένων στο isobox το οποίο παραχωρήθηκε στο νοσοκομείο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού.

Προ δεκαπενθημέρου περίπου και ενώ διανύουμε το 3ο κύμα της πανδημίας, κατά το οποίο η Κάλυμνος βρέθηκε στο «βαθύ κόκκινο» έγινε επέκταση της μονάδας με 5 νέες κλίνες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο της Καλύμνου, στο οποίο όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν παύσει να λειτουργούν και οι υπόλοιπες κλινικές, (χειρουργική, ορθοπεδική, μαιευτική, παιδιατρική ) έχουν νοσηλευθεί 72 συμπολίτες μας στη Μονάδα covid-19

 Από αυτούς 48 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 τα οποία παρέμειναν στη μονάδα για διάστημα από 5 έως 13 ημερών, ενώ δύο ξεπέρασαν τον ένα μήνα νοσηλείας και καθώς έχουν αρνητικοποιηθεί ως προς τον ιό εξακολουθούν να βρίσκονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Τρείς ασθενείς διακομίστηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Κρήτης.

Επίσης 24 συμπολίτες μας νοσηλεύθηκαν ως ύποπτοι covid-19 για δύο έως τρεις ημέρες μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και την επιβεβαίωση με αρνητικό μοριακό τεστ.

Μία Μονάδα που παρά την πίεση που δέχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων και με την πληρότητα και των 10 κλινών από  ασθενείς που έχρηζαν νοσηλείας, λειτούργησε και ανταποκρίθηκε με υποδειγματικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Και βέβαια αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου ,όσο και το Ιατρικό ,νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνικό προσωπικό , κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από ειδικές και πρωτόγνωρες συνθήκες. Φυσικά να αναφέρουμε και το προσωπικό του ΕΚΑΒ που με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έκανε όλες τις διακομιδές που χρειάστηκαν.

Κλείνοντας, θεωρούμε υποχρέωση μας, χωρίς σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως επιλεκτική διάκριση, η αναφορά για την ξεχωριστή παρουσία και προσφορά στην Μονάδας covid-19 της Προϊσταμένης Νοσηλεύτριας Ευδοκίας Τάλια και του Ιατρού Αναισθησιολόγου Δημήτρη Σαουλίδη.