Μεγάλη Παρασκευή: Ας μην τους ξεχάσουμε..Του Παναγιώτη Βούρου*

360

*του Παναγιώτη Βούρου

Κάθε τέτοια μέρα, ένα πολυδιάστατο συναίσθημα κατακλύζει τις ψυχές μας. Ο Θεάνθρωπος Χριστός βρίσκεται στον τάφο, ταπεινωμένος, βασανισμένος, εξευτελισμένος, για να μπορέσει μέσω της Αναστάσεώς Του και το Θείο αυτό θαύμα να ελευθερώσει τους χριστιανούς από την αμαρτία και να τους ανοίξει απλόχερα δρόμους για την αιωνιότητα.

Οι πιστοί από το πρωί μέχρι το απόγευμα γυρίζουν τα νεκροταφεία για να αφήσουν ένα λουλούδι και ένα στίγμα μνήμης και ανθρωπιάς ότι ..”είμαστε εδώ, δεν σας ξεχνάμε, μας λείπετε πολύ και να μας προστατεύετε από εκεί ψηλά που κάνετε παρέα με τους αγγέλους και τις εκατομμύρια ακόμη ψυχές που αναζητούν την πολυπόθητη ανάστασή τους με την Δευτέρα Παρουσία του Μεγαλοδύναμου και Παντοκράτορα Χριστού. Του Θεού των θεών και της όπου γης Ορθοδοξίας.

Στην όμορφη και ξακουστή μας Κάλυμνο, το θεοσεβούμενο νησί που σε κάθε πέτρα και βουνό φυτρώνει και ένα ξωκλήσι γραφικό, το νησί με τις δεκάδες ενορίες μας και τον πνευματικό μας πλούτο που κάθε ναός και μοναστήρι κρύβουν διαχρονικά από την παράδοση και την προσευχή του ακούραστου αγωνιστή και φιλότιμου χριστιανού, αυτού που δεν σταματά να ελπίζει και να τιμάει την εκκλησία μας και τους Αγίους της όπου κι αν βρεθεί και ψάχνει στήριξη ψυχολογική, χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες για να μας θυμίσουν πως, αυτοί που έφυγαν άδικα, απρόσμενα και με τον πιο σκληρό τρόπο δεν είμαι μόνοι τους μα δίπλα στον Θεό και ότι μόνο ο Θεός, μπορεί να απαλύνει τον πόνο του συγγενή, του πατέρα και του αδερφού που δεν βρήκε απαντήσεις στα χιλιάδες ερωτήματα και στα πιο τρελά του “γιατί” που ..επίσης δεν βρήκαν ανταπόκριση από κανέναν παρά μονάχα από τον Θεό. Μόνο ο Θεός.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το κατανοήσεις, μόνο η Θεϊκή δύναμη και παρουσία μπορεί να αφαιρέσει τη μαυρίλα από τις καρδιές μας και το μυαλό μας. Χωρίς απάντηση, χωρίς συζήτηση, απλά και μόνο με το συναίσθημα, με την ευλογία, με τη χάρη του Θεού που δεν εξηγείται αλλά την κερδίζεις μέσα από την αρετή και την υπακοή, τη ταπεινότητα και την καλοσύνη. Την αγάπη.

Κάθε τέτοια μέρα, από μικρό παιδί που με θυμάμαι, περίμενα να ξημερώσει, να βρεθώ το πρωί στην λειτουργία, στην αποκαθήλωση, για να νιώσω μια θλίψη μα και ανακούφιση γιατί ..το επόμενο πρωί, σε λίγες ώρες, η πρώτη Ανάσταση θα είναι γεγονός και οι πρώτες καμπάνες η ώρα δώδεκα το μεσημέρι θα χτυπούν χαρμόσυνα για το παγκόσμιο αυτό γεγονός που σοκάρει την ανθρωπότητα από δέος και συγκίνηση και φώς ευλαβικό, φλογερό, διαπεραστικό!! Που εξτασιάζονται τα πλήθη και λυγίζουν μπροστά στη λαμπρότητα και την αγιότητα της Αναστάσεως του Θεού. Του σωτήρα και θυσιαζόμενου Θεού.

Κάθε τέτοια μέρα, έπαιρνα μερικά λουλούδια και πήγαινα στους ανθρώπους που αγαπώ. Δεν ήθελα να με κερδίσει το “δε βαριέσαι”, το καφεδάκι, το φαγητό. Μία μέρα είναι δική τους! Πρέπει να είμαστε εκεί. Και κάθε τέτοια μέρα, είτε μόνος είτε με την οικογένεια, άφηνα κι από ένα λουλούδι στους νεκρούς με την υπόσχεση πως, “αν με έχει ο Θεός καλά, θα έρθω και του χρόνου. Να σας μνημονεύσω, να σας ασπαστώ, να τα πούμε λιγάκι πάλι από κοντά πριν σας αφήσω στην γειτονιά του παραδείσου που είναι και η θέση σας εξάλλου μα κάποιοι βιάστηκαν όπως φαίνεται ..να σας πάρουνε μια ώρα αρχύτερα μαζί τους”.

Για μένα Μεγάλη Παρασκευή, είναι το Πάσχα. Είναι η στιγμή που νιώθεις το θάνατο πιο κοντά από ποτέ, τη ματαιότητα, το κενό της ανώφελης φιλοδοξίας, της απληστίας μπροστά στο κάλεσμα του Θεού, στο νόμο του Θεού ενώ την ίδια στιγμή, νιώθεις κι αυτή τη σπίθα της αισιοδοξίας, της ευλογίας, της Θεϊκής παρέμβασης μαζί με τους νεκρούς λίγο πριν το θαύμα της Αναστάσεως που σου δίνει κουράγιο να συνεχίζεις, να μην τα παρατάς όταν πέφτεις, να μην απελπίζεσαι όταν δεν πάνε τα πράγματα καλά μα να ευχαριστείς κάθε μέρα τον Θεό που έχεις υγεία, ένα πιάτο φαγητό, καλούς απογόνους και δύο χέρια τίμια να δημιουργούν με βάση το λόγο του Θεού και των Αγίων ιερομάρτυρων και Ευαγγελιστών της εκκλησίας μας, των μεγάλων διδασκάλων της χριστιανοσύνης.

Ο Θεός θα έρθει είτε τον καλέσεις είτε όχι. Τουλάχιστον, ας μην τον διώχνουμε εμείς. Ο Θεός σε λίγες ώρες θα αναστηθεί, θα αναληφθεί στους ουρανούς και θα σκορπίσει χαμόγελα και ζωή και θεραπεία στις αθεράπευτες πληγές μας, ψυχικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και σωματικές.

Κάθε τέτοια μέρα, νιώθεις πως το Πάσχα των χριστιανών είναι πιο κοντά απο ποτέ για την πνευματική αλλαγή των ανθρώπων και τη μετάνοια. Κάθε τέτοια μέρα, η προσευχή φτάνει πιο ψηλά, το έλεος ακούγεται περισσότερο στα αυτιά του Θεού και οι πράξεις μας έχουν σημασία και βαρύτητα διαφορετική γιατί, έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με όσους χάσαμε και να τους πούμε ό,τι δεν προλάβαμε .. μια συγγνώμη, ένα σ’ αγαπώ, να τους θυμώσουμε για την υπόσχεση που δεν κράτησαν και δεν θα βρίσκονται στο οικογενειακό τραπέζι δίπλα μας όπως όφειλαν να κάνουν.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, δίνεται ένα τέλος στο μαρτύριο του Θεού. Και μαζί με τον Θεό, ένα τέλος και στις δικές μας αμαρτίες, τα πάθη μας, τα λάθη μας, οι ανώφελες κόντρες και κακίες. Νιώθουμε πόσο ασήμαντοι είμαστε, πόσο εύκολα μπορεί να βρεθούμε κι εμείς- στον άλλο κόσμο και πόσο τραγικό συνάμα είναι να κυριαρχεί σήμερα- η εχθρότητα και ο διαχωρισμός. Τη Μεγάλη Παρασκευή, που ο Θεός κατεβαίνει στον Άδη για να ελευθερώσει τις ψυχές των ανθρώπων από την αμαρτία, μας στέλνει και ένα μήνυμα πως, η Ανάσταση που έρχεται, έρχεται μέσα από τη θυσία και τα πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας του Χριστού. Δεν είναι δρόμος εύκολος. Θέλει σύνεση και προσευχή, συγχώρεση και γενναιοδωρία. Και.. επειδή Πάσχα σημαίνει και γιορτή, αγάπη, αφθαρσία σώματος και ψυχής, τη Μεγάλη και Αγία Παρασκευή, η αναπάντεχη αυτή αναμονή πριν ακούσουμε το πρώτο Χριστός Ανέστη συγκινημένοι μας γεμίζει με ελπίδα και χαρά ότι ..ο καλός μας Θεός θα αναστηθεί ! ! Αληθώς θα αναστηθεί για να μας χαρίσει φώτιση και κάθαρση και ΖΩΗ (!) για όλα όσα βαραίνουν μέσα μας τη συνείδησή μας που έχει αλλοιωθεί στην μιζέρια της εποχής.

Ο φιλεύσπλαχνος Θεός μας φωνάζει και μας καλεί να πάμε κοντά του έτσι όπως είμαστε λερωμένοι, σκυμμένοι, απογοητευμένοι, με αυτά τα ρούχα που φοράμε, με αυτά που δεν θυσιάσαμε ποτέ και τίποτα για εκείνον, με αυτά που τον πληγώσαμε και τον προδώσαμε γιατί απλά μας συγχωρεί. Γιατί είμαστε παιδιά του και ετούτη την ώρα, το Μέγα Πάσχα της Ορθοδοξίας, δεν υπάρχουν χρώματα και ιδεολογίες, γραμματείς και φαρισαίοι, πλούσιοι και φτωχοί, μόνο τέκνα του Αναστημένου Θεού που η μεγάλη του αγκαλιά χωράει όλη την οικουμένη, όλους τους αμαρτωλούς και τους πιστούς. Κάθε χριστιανό που ασπάζεται την λαμπρή Ανάσταση του Κυρίου.

Σήμερα, η πιο θλιμμένη μέρα του χρόνου, κρύβει και μια προσμονή, μια χαρά που θα δοξαστεί με τον λαμπρότερο τρόπο. Σήμερα λοιπόν, πρέπει και να είμαστε κοντά στα παιδιά Του και τα παιδιά μας που χάσαμε έτσι ξαφνικά- για να γίνουμε όλοι μαζί ιερό κομμάτι της Αγίας αυτής Ανάστασης του Κυρίου μας. Σήμερα, πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό σε αυτούς που έχουν ανάγκη από δέηση και ψυχική γαλήνη για να εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι ..είμαστε πράγματι από θαύμα ζωντανοί και από θαύμα πάμε στη δουλειά μας, νιώθουμε, ακούμε, μαθαίνουμε και αγαπάμε, ερωτευόμαστε, πετυχαίνουμε τους στόχους μας και διαδίδουμε το μήνυμα του Θεού στην ανθρωπότητα. Ζούμε από ένα θαύμα του Θεού.

Το Πάσχα, είναι μέσα μας. Δεν είναι το έξω, το φαίνεσθαι, το ποτό, η ψησταριά, είναι πρώτα η πνευματικότητα της εξύψωσης του Κυρίου στους ουρανούς. Όλα τα άλλα μας συνοδεύουν, και καλώς να μας συνοδεύουν, να γιορτάζουμε δηλαδή αυτό το θαύμα της φύσης και της Πίστης μας να πάρει σάρκα και οστά ο Θεός μας- ο Θεός των θεών του κόσμου για να μας σώσει διά της Αναστάσεώς Του αλλά να μην ξεχνάμε και γιατί ήρθαμε σε αυτή τη ζωή. Ποιός είναι ο σκοπός της ζωής μας δηλαδή μα και πόσο εύκολα μπορεί να φύγουμε δίχως να αποχαιρετήσουμε κανέναν. Και το δεύτερο είναι το πιο ουσιαστικό. Το οδυνηρό.

Συγχωρέστε τον διπλανό σας, αποβάλλετε μίση και απαξιωτικές συμπεριφορές, για να είμαστε πάντα κοντά στο έλεος του Θεού και να διατηρούμε την ψυχή μας καθαρή. Δεν είμαστε για πάντα, γι’ αυτό ας είμαστε άνθρωποι για όσο θα μας επιτρέπει ο Θεός να απολαμβάνουμε την αναλώσιμη ..επίγεια ζωή. Το ζήτημα είναι το μετά. Και στην αιώνια ζωή, σε αυτή που αξίζει να επενδύουμε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κάθε ώρα και στιγμή. Σύμφωνα με τον λόγο και το πνεύμα του Θεού και τους Αγίους πατέρες της εκκλησίας μας.

Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!
Υγεία και ευλογία στα σπιτικά σας.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός