ΤΕΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για δασικούς χάρτες:«Θετική εξέλιξη η 6μηνη παράταση».

157

Την ικανοποίησή της εξέφρασε, η διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την ανακοίνωση της παράτασης 6 μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων με ταυτόχρονη μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων 50%, από το ΥΠΕΝ και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τους δασικούς χάρτες ήταν γνωστά, πριν την εκκίνηση της τρέχουσας διαδικασίας. Ήδη από το 2017, είχαμε πραγματοποιήσει μία εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα επί του θέματος, όπου είχαμε αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος ΠΡΙΝ ξεκινήσει η διαδικασία για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με αφορμή τα ζητήματα που ανέκυψαν από την κύρωση των δασικών χαρτών σε Σύμη και Πάτμο.
Αναλάβαμε και σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς, την ευθύνη της σύνταξης ολοκληρωμένης πρότασης που κατατέθηκε στις 5 Μαρτίου 2021, για τον εξορθολογισμό των δασικών χαρτών. Η ανακοίνωση της ηγεσίας του Υπουργείου βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση και καταδεικνύει ότι οι προτάσεις μας, βρήκαν ανταπόκριση. Η παράταση 6 μηνών για την υποβολή των αντιρρήσεων ουσιαστικά θα εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε η Κυβέρνηση να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση και να προβεί άμεσα σε εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει τα ζητήματα των δασικών χαρτών, να είναι ένα αίτημα των φορέων της Δωδεκανήσου, που θα υποστηριχθεί με ομοθυμία και που θα πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιηθεί χωρίς καμία εξαίρεση από τις προτεινόμενες λύσεις.
Οι δασικοί χάρτες είναι πράγματι ένα σπουδαίο και σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός τόπου, που πρέπει όμως να διέπονται από κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης. Η τεκμηριωμένη παρέμβαση που έκανε ο φορέας μας, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και θα έχει θετική συμβολή για τη συνέχεια. Περιμένουμε λοιπόν από την Κυβέρνηση να πράξει το δίκαιο για την προοπτική της ανάπτυξης των νησιών και την ιδιοκτησία των νησιωτών της ακριτικής Δωδεκανήσου, προχωρώντας άμεσα στην διόρθωση των δασικών χαρτών σεβόμενη την νησιωτικότητα, δίνοντας λύση με εθνική συνείδηση