Τρισάγιο στο μνημείο που στήθηκε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε πριν 86 χρόνια ο Μανώλης Καζώνης (video)

266

Συμπληρώθηκαν σήμερα 7 Απριλίου, 86 χρόνια από τη από τη δολοφονία του Μανώλη Καζώνη κατά την Εθνικοθρησκευτική εξέγερση του Καλυμνιακού λαού ενάντια στη Φασιστική Ιταλική κατοχή το 1935. Σχετικό αφιέρωμα μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

 Σήμερα Τετάρτη στις 10.30 το πρωί τελέστηκε τρισάγιο μπροστά από το μνημείο που στήθηκε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Μανώλης Καζώνης ,στο μαράσι του Αγίου Νικολάου.

Μία σεμνή και λιτή τελετή χοροστατούντος του Μητροπολίτη κκ Παϊσίου, συμπαραστατούμενος  από τον  Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, πρωτ.Αμφιλόχιο Σακαλλέρο και τον εφημέριο του Αγίου Νικολάου π.Κωνσταντίνο Σμαλιό.

 Λόγω μέτρων covid-19 δεν προσκλήθηκαν και δεν παραβρέθηκαν οι Τοπικές αρχές. Αισθητή όμως ήταν η αυθόρμητη παρουσία περιοίκων.

 Να σημειώσουμε ότι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Μανώλης Καζώνης ,στο μαράσι του Αγίου Νικολάου υπήρχε μέχρι πρότινος μία μόνο μαρμάρινη πλάκα που έγραφε:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΖΩΝΗΣ

ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ‘ΤΗΣ

ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1935

Με πρωτοβουλία και προσωπική εργασία του εφημερίου του αγίου Νικολάου π. Κωνσταντίνου Σμαλιού, με δωρεές ενοριτών και χορηγίες Καλυμνίων στήθηκε ένα λιτό μνημείο για να θυμίζει την ηρωική πράξη του νεαρού τότε Μανώλη Καζώνη.

Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μάιλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς από τη σημερινή τελετή

7-4-2021 Το σημείο που σκοτώθηκε ο Μανώλης Καζώνης στον «Πετροπόλεμο»Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός