Έγκριση της μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης, επανάχρησης και λειτουργικής αναβάθμισης των ανεμόμυλων της Χρυσοχεριάς Καλύμνου (video)

694

Στις 11 Μαΐου 2021 συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το θέμα της  «Έγκρισης ή μη μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης, επανάχρησης και λειτουργικής αναβάθμισης των ανεμόμυλων της Χρυσοχεριάς Καλύμνου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ​αυτών»

Η μελέτη αυτή υποβλήθηκε στο ΚΑΣ από το Δήμο Καλυμνίων μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Εκπονήθηκε από τον  Αρχιτέκτονα Γεώργιο Σιδερή και τα έξοδα της κάλυψε, ο Καλύμνιος ομογενής επιχειρηματίας Γεώργιος Ντόβελλος.

Εισηγητές στο ΚΑΣ ήταν οι  Ι. Παπαγεωργίου και Θ. Βλαχούλης . Τόσο η εισήγηση όσο και η απόφαση ήταν θετικές στην έγκριση της μελέτης.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr και μετά την επικοινωνία μας με τη αρμόδια Γραμματεία στο ΚΑΣ ενημερωθήκαμε ότι ήδη η απόφαση έχει διαβιβαστεί  στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, προκειμένου να εκδοθεί και δημοσιευτεί η τελική απόφαση.

Κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, ο Δήμος Καλυμνίων θα πρέπει να εξασφαλίσει την ανάλογη χρηματοδότηση του έργου είτε από ίδιους πόρους, είτε με ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την αρχαιολογία, εφόσον απαιτηθεί και στην προκήρυξη του έργου.

Ο φακός του kalymnos-news.gr βρέθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Μαΐου στο χώρο των Μύλων και του Κάστρο της Χρυσοχεριάς

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.

27-5-2021 Εγκρίθηκε μελέτη για την αναστήλωση των Μύλων της ΧρυσοχεριάςΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός