Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλύμνου για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή και τις εξελίξεις με την πανδημία στο νησί της Καλύμνου.

501

Με αφορμή την 12η Μάη, Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών αλλά και τις εξελίξεις στο νησί μας με την ανεξέλεκτη διασπορά του κορονοϊού και την τεράστια πίεση που δέχεται το νοσοκομείο μας, απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας αλλά και σε όλους συνολικά τους εργαζόμενους που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά την μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και να καταφέρει συνολικά να αντεπεξέλθει το νοσοκομείο μας σε αυτές τις συνθήκες.
15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σωματείου, προειδοποιήσεις και επιστολές στους αρμοδίους για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας τώρα, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στο ακέραιο.
Αλλά όχι μόνο επιβεβαιωθήκαμε, πως οι σοβαρές ελλείψεις και η υποστελέχωση του νοσοκομείου θα έχει τραγικές συνέπειες για την διαχείριση μιας πανδημίας, όχι μόνο 15 μήνες μετά βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί σακατεμένοι, κουρασμένοι από τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, με συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και με κουτσουρεμένα δικαιώματα.
Έρχονται τώρα να μας χειροκροτήσουν για την προσπάθεια που κάνουμε, χωρίς να λένε κουβέντα για μέτρα ενίσχυσης έστω και της τελευταίας στιγμής, συνεχίζοντας την εγκληματική υποβάθμιση του νοσοκομείου πετσοκόβοντας τον οικονομικό προϋπολογισμό κατά μείων 200 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με πέρυσι και προσπαθώντας να μας πείσουν ότι καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο έχει καταρρεύσει προ πολλού.
Και επειδή τα λόγια δεν κοστίζουν σπεύδουν να τάξουν μέσω του Υπ. Υγείας για ακόμη μια φορά πως θα «πράξουν τα δέοντα για την αναγνώριση της προσφοράς μας».
Πως θα γίνει αυτό? Φορτώνοντας στις πλάτες μας συν τις άλλοις και το σχέδιο καθολικού εμβολιασμού των νησιωτών. Πάνε να στήσουν ένα δίκτυο εμβολιασμού 4 κέντρων για την Κάλυμνο χωρίς κουβέντα για ενίσχυση με προσωπικό, βασιζόμενοι για ακόμη μια φορά σε « εθελοντές», « δωρεές» και ιδιωτικό τομέα.
Κουραστήκαμε και από παχιά λόγια όλο αυτό το διάστημα αλλά και από το περιβόητο « θα λογαριαστούμε μετά».
Ο λογαριασμός είναι ήδη βαρύς, οι ευθύνες αποκλειστικά της Κυβέρνησης, του Υπουργείου και της αρμόδιας ΥΠΕ που όλο αυτό το διάστημα αυτά που ισχύουν είναι:
Ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού με ημερομηνία λήξης.
Καμιά πρόσληψη γιατρού ειδικοτήτων απαραιτήτων για την λειτουργία της μονάδας Covid.
Συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα για να μπαλώνονται οι ανάγκες.
Προκήρυξη 2 μόνιμων θέσεων προσωπικού που έχει παγώσει εδώ και ένα χρόνο.
Στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με προσωπικό που είναι απαραίτητο για την λειτουργία των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου.
Συνεχείς ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων.
Καθημερινός αγώνας δρόμου μπροστά στον κίνδυνο έλλειψης οξυγόνου. Αν δεν υπήρχαν οι χορηγίες και οι δωρεές εδώ και καιρό το νοσοκομείο δεν θα είχε βασικά υλικά για να λειτουργήσει (πχ γάντια) και θα κινδύνευαν χωρίς υπερβολή να χαθούν ανθρώπινες ζωές από την μη επαρκή κάλυψη σε οξυγόνο.
Οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και συνεχών απολυμάνσεων του νοσοκομείου αφημένη στο έλεος ιδιώτη εργολάβου, όπου 6 άτομα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα κάνοντας ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ υπερωρίες και φτάνοντας στο σημείο μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν να καλούνται οι εργαζόμενοι να καθαρίζουν μόνοι τους γιατί δεν « βγαίνει αλλιώς».
Αυτή είναι η περίφημη επιχειρησιακή ετοιμότητα που διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους. Η υπομονή όμως έχει εξαντληθεί προ πολλού. Η «αναγνώριση» μόνο ως εμπαιγμός λαμβάνεται πλέον για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με σκυμμένο κεφάλι, μέχρι να τελειώσει και αυτός ο πόλεμος και όλοι αυτοί οι ήρωες είτε ως συμβασιούχοι να βρεθούν ξανά στην ανεργία είτε ως μόνιμοι να γίνουν ξανά οι «τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι».
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΥΣΗΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

Άμεσες προσλήψεις τώρα όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.
Άμεση ολοκλήρωση της προκήρυξης των 2 μόνιμων θέσεων που έχει παγώσει
Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού για την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων. Για την λειτουργία 4 εμβολιαστικών κέντρων και την ολοκλήρωση του σχεδίου κάθετου εμβολιασμού απαιτούνται τουλάχιστον( 8 γιατροί και 16 νοσηλευτές/ιατρικοί επισκέπτες)
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγελματία.
Προμήθεια όλων των αναγκαίων ΜΑΠ, Υγειονομικού υλικού και οξυγόνου με ευθύνη του υπουργείου.
Προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού καθαριότητας. Πρόβλεψη στο ήδη υπάρχον καθεστώς εργολαβίας της καθαριότητας αύξησης εργαζομένων και τήρηση των υποχρεώσεων της σύμβασης

ΚΑΛΥΜΝΟΣ 12/05/2021

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΛΙΒΥΔΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός