Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου για λιανεμπόριο,εστίαση και προβλήματα εργαζομένων

991

Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου προς τον Έπαχρο Μανώλη Μουσελλή και το Δήμαρχο Δ.Διακομιχάλη για λιανεμπόριο,εστίαση και προβλήματα εργαζομένων

ΠΡΟΣ: ΕΠΑΡΧΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΕΜΜ. ΜΟΥΣΕΛΛΗ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
ΔΗΜ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ Κάλυμνος 13/5/2021

Θέμα: Προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, λόγω του καθολικού locκ down

Aξιότιμε κ. Έπαρχε και κ. Δήμαρχε,
Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί εξαιτίας της πανδημίας η οποία έχει γονατίσει τους πολίτες και την οικονομία του νησιού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα για βοήθεια και οικονομική στήριξη από διάφορους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, της εστίασης και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για πολλούς μήνες και οι αντοχές ψυχολογικές και οικονομικές στέρεψαν . Μόλις οι επιχειρηματίες άνοιξαν τα καταστήματα τους και ενώ είχαν προχωρήσει σε προσλήψεις και διάφορες δαπάνες για τροφοδοσία, αναλώσιμα, εμπορεύματα κ.α. ,αναγκάστηκαν να κλείσουν με κρατική εντολή λόγω της βεβαρυμμένης επιδημιολογικής κατάστασης του νησιού. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα γι αυτούς μετά από τόσους μήνες απραξίας.
Επίσης, από την επικρατούσα κατάσταση διαφαίνεται πως και για το υπόλοιπο του 2021 τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους οι επιχειρήσεις αυτές , ακόμη κι αν αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα.
Για τους παραπάνω λόγους που πολύ επιγραμματικά σας παραθέτουμε , μια και είστε γνώστες της κατάστασης, ζητούμε τη βοήθεια σας όπως επίσης και τη διαμεσολάβηση σας σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, ώστε από κοινού εργαζόμενοι όλοι, να βρεθούν λύσεις.
Προτάσεις επαγγελματιών
Έκτακτη χρηματική ενίσχυση για τους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, για τις δαπάνες τις οποίες πραγματοποίησαν για το άνοιγμα των καταστημάτων τους , νέα εμπορεύματα κ.α. τα οποία μετά δυο μέρες έκλεισαν.
Να δοθεί η δυνατότητα να μπουν σε αναστολή οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν για τη σαιζόν μια και δεν εργάστηκαν παρά μόνο δυο μέρες.
Να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου και για το Μάιο
Διευκόλυνση για πληρωμή ΕΦΚΑ και μείωση 50% για όλο το 2021 όπως είχε γίνει στο πρώτο κλείσιμο το Μάρτιο του 2020. Μάλιστα από αυτό το μέτρο επειδή είναι οριζόντιο επωφελούνται άπαντες χωρίς εξαιρέσεις όπως συνέβη επί παραδείγματι με διάφορα προγράμματα όπου τα διάφορα κριτήρια και προϋποθέσεις μας άφησαν απέξω ενώ είχαμε επιβαρυνθεί με τα έξοδα φακέλου.
Να μην εισπραχθούν δημοτικά τέλη και τέλη κοινοχρήστων χώρων και να διαγραφούν οφειλές προς το δήμο για όλο το διάστημα της πανδημίας.
Αναστολή των υποχρεώσεων προς τρίτους(προμηθευτές, κάλυψη επιταγών κα) από την ημερομηνία επιβολής του lock down από την κυβέρνηση ,για λόγους δημόσιας υγείας.
Όλα τα παραπάνω , αν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να ισχύουν για όλο το 2021 μια και το πρώτο εξάμηνο έχει ήδη χαθεί .
Είμαστε σίγουροι πως κι εσείς συνηγορείτε στο να δοθούν λύσεις στα προβλήματα αυτά το ταχύτερο δυνατόν και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κοινή συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ

           Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός