Η πανδημία στην Κάλυμνο.-Γράφει ο Σακελλάρης Η.Τηλιακός*

1822

*Γράφει ο Σακελλάρης Η.Τηλιακός

– Αναπληρωτής Διευθυντής σπουδών ΑΕΝ Καλύμνου

Το παρόν άρθρο γράφτηκε λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση για εφαρμογή καθολικού lockdown στην Κάλυμνο

Αγαπητοί συμπατριώτες Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά,

Παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό την εξέλιξη των κρουσμάτων στο νησί μας και δεν κρύβω την απογοήτευση μου για την όλη μας στάση ακόμα και για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα υγείας. Δυστυχώς σήμερα καταφέραμε να σπάσουμε ένα άλλο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα επιφέρει, αύξηση της πίεσης που ήδη δέχεται το νοσοκομείο μας και ευελπιστώ να μην θρηνήσουμε και συνανθρώπους μας. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών εξελίξεων, θεωρώ ότι με τις εικόνες που είδαμε την Μεγάλη Εβδομάδα, στις εκκλησίες μας, την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία μας, τα κρούσματα θα αυξηθούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες κι αν δεν λάβουμε μέτρα και στα καταστήματα μας, τα πράγματα θα επιδεινώνονται διαρκώς.

Αντιλαμβάνομαι τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με την πανδημία που έχουν δημιουργηθεί, αν και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δεδομένου του ιστορικού που έχει η ανθρωπότητα και στην οποία θα έπρεπε να βλέπει για να διδάσκετε (βλέπε ισπανική γρίπη κλπ.). Άλλωστε η ιατρική επιστήμη είναι μία και εκφράζεται μέσα από σοβαρές μελέτες και έχει καταφέρει με το πέρασμα των χρόνων να αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής μας. Οτιδήποτε άλλο, είναι θεωρίες συνομωσίας χωρίς επιστημονικό κριτήριο και το μόνο που κάνει είναι να μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν ζωές.

Σε ότι αφορά το ζήτημα αν κολλάμε σε εσωτερικούς χώρου ή εξωτερικούς, το οποίο κάποιοι θερμοκέφαλοι το μετέφρασαν στην εκκλησία κολλάς στην καφετέρια όχι, νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής ότι οι εσωτερικοί χώροι είναι ποιο επικίνδυνοι στην διασπορά του ιού. Το αν ο χώρος είναι εκκλησία, μπαρ, εστιατόριο δεν διαφέρει σε τίποτα, γι’ αυτό και η προτροπή είναι να χρησιμοποιούμε την μάσκα μας και να διατηρούμε τις αποστάσεις μας. Οι υπόλοιπες θεωρίες που αναπτύχθηκαν από κάποιους κύκλους, δεν θα ήθελα να τους σχολιάσω διότι μας οδηγούν σε ιδέες που επικρατούσαν τον μεσαίωνα και θεωρώ ότι η ανθρωπότητα τις ξεπέρασε, ανεπιστρεπτί. Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν να τους θυμίσω την περιπέτεια του Γαλιλαίου όταν διατύπωσε την θεωρία του για το ηλιοκεντρικό σύστημα, αλλά και τον τραγικό θάνατο της Υπατίας.

Προσωπικά θεωρώ ότι το μείζον ζήτημα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Το ύψιστο και ανεκτίμητο  αγαθό που έχουμε και ουδείς δεν μπορεί να τη θέτει σε κίνδυνο, ανεξαρτήτου του τι πιστεύει. Άρα οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε την δική μας ζωή αλλά και τον συνανθρώπων μας.

Πέρα από το ανωτέρω ύψιστο καθήκον, θα πρέπει να δούμε και το που είμαστε τώρα και σε τι εποχή βρισκόμαστε. Είμαστε ήδη έναν χρόνο σε καθεστώς πανδημίας και η οικονομική κατάρρευση μας έχει κτυπήσει την πόρτα. Τα χρηματικά διαθέσιμα του κράτους έχουν εξαντληθεί, τέλος η επιστρεπτέα και αρχίζουν οι επιστροφές. Είμαστε στα πρόθυρα της τουριστικής σεζόν, μιας σεζόν πιο αβέβαιη από την περσινή και με διάφορες οδηγίες των κρατών προς τους πολίτες τους για το που πρέπει ή όχι να ταξιδέψουν. Σήμερα είδαμε δημοσιεύματα ότι η Αγγλία δεν θα βάλει τα ελληνικά νησιά στην πράσινή λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας Άγγλος θα πρέπει να μείνει καραντίνα εάν θέλει να μας επισκεφθεί. Ήδη τα μεγάλα αλλά και τα μικρά τουριστικά γραφεία βλέπουν και παρακολουθούν καθημερινά την υγειονομική κατάσταση των χωρών αλλά και των προορισμών που διοχετεύουν κόσμο. Γι’ αυτό και ο αγώνας των περισσότερο νησιών να παραμείνουν ή να γίνουν πράσινα.

Πιστεύει κανείς μας ότι παραμένοντας στο βαθύ κόκκινο, αυξάνοντας τα κρούσματα μπορούμε να μιλάμε για έλευση τουριστών; Άραγε θα πηγαίναμε εμείς σε ένα μέρος διακοπές όπου τα κρούσματα είναι στα ύψη; Γιατί κάποιος να το ρισκάρει; Αν ήσασταν τουριστικό γραφείο θα ρισκάρατε να στείλετε κόσμο σε ένα νησί, όπου ο κίνδυνος θα ήταν μεγάλος και έτσι να βρεθείτε να πληρώνεται τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις;  Ας αναλογιστούμε όλα αυτά και ας συνέλθουμε, για να μην λέμε μετά, ότι μας φταίνε οι Κώοι, οι Ρόδιοι και οι λοιποί Δωδεκανήσιοι και όχι το ξερό μας το κεφάλι. Και για τους φανατικούς, κατά τα άλλα, να μην δώσουμε το δικαίωμα στα άλλα νησιά να χρησιμοποιήσουν αυτό το ατού υπέρ τους.

Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι και πάλι χρόνια πολλά.

Υ.Γ Ας αφήσουμε το facebook και τα λοιπά social media  και ας διαβάσουμε κάποιο σοβαρό άρθρο ή βιβλίο από τον ηλεκτρονικό ή έντυπο τύπο.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός