Η πυραυλάκατος «ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο λιμάνι της Καλύμνου (video)

971

Στο λιμάνι της Καλύμνου κατέπλευσε σήμερα Πέμπτη 13 Μαϊου 2021 το απόγευμα,  το νεότευκτο και εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ»

Πριν αναφερθούμε στις δυνατότητες ενός νέου πανίσχυρου αποκτήματος του Πολεμικού μας Ναυτικού, μία μικρή αναφορά στο όνομα που δόθηκε στην πυραυλάκατο.

Πρόκειται για το όνομα του Χριστόδουλου Καραθανάση, του χειριστή του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε στα Ίμια το μοιραίο βράδυ της 30/31 Ιανουαρίου 1996.

Μάλιστα πριν 10 μήνες, στην τελετή μετά την παραλαβή της από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, παρών ήταν και έκανε την  ονοματοδοσία ο γιός του Χριστόδουλου, ο Γιάννης Καραθανάσης

Η πυραυλάκατος «ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» πλέει εδώ και λίγες ημέρες στο Αιγαίο με όλα τα όπλα που διαθέτει και φυσικά τους Γαλλικούς κατευθυνόμενους πυραύλους Exocet block III, το φόβητρο για το Τουρκικό ναυτικό με βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χιλιόμετρα και υψηλές δυνατότητες στοχοποίησης πλοίων επιφανείας και όχι μόνο.

Φυσικά θα ήταν παράλειψη αν πυραυλάκατος «ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο πλαίσιο των περιπολιών της και στην πρώτη της έξοδο στο Αιγαίο δεν προσέγγιζε και το λιμάνι της Καλύμνου, για συμβολικούς και συναισθηματικούς λόγους.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μήκος:61.9m
Πλάτος:9.5m
Βύθισμα:2.8m
Εκτόπισμα:670 tn
Μέγιστη Ταχύτητα:34.5knots
Αυτονομία:Πάνω από  1000 ν.μ.
Οπλισμός :1.Οκτώ (8) Κ/Β EXOCETMM40 BLK2 / Blk3
 2.Ένα πυροβόλο 76mm / 62 SRGM OTO-MELARA
 3.Δύο (2) ΠΒ 30mmOTOBREDA4.Αντιβληματικό (CIWS) Σύστημα: GMLSRAM με 21 Κ/Β
Πρόωση :Τέσσερις κύριες μηχανές MTU με μέγιστη ιπποδύναμη 5790HPανα μηχανή.
Πλήρωμα:45 άτομα

Δείτε ένα ολιγόλεπτο video και φωτογραφίες του Μάμα Χαραμαντά από την πυραυλάκατος «ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο λιμάνι της Καλύμνου.

Η πυραυλάκατος «ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο λιμάνι της ΚαλύμνουΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός