(video) Δηλώσεις Ν.Χαρδαλιά : Εάν συνεχιστούν τα δεδομένα και δεν έχουμε κάτι το εξωπραγματικό, τη Δευτέρα η Κάλυμνος επιστρέφει στην καθημερινότητα

2315

 Σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 στις 8.30 το πρωί, αφίχθηκε στο Αεροδρόμιο Καλύμνου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου και ειδική ομάδα διαχείρισης.

Αμέσως μετά η αποστολή μετέβη στο Επαρχείο όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή του Έπαρχου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, Μανώλη Μουσελλή, του Δημάρχου Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη και όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Νοσοκομείο Καλύμνου κ.α.)

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου έκαναν δηλώσες τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω, μαζί και του Επάρχου Μανώλη Μουσελλή:

Βέβαι το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δήλωση του Νίκου Χαρδαλιά, Ότι εάν συνεχιστούν τα δεδομένα και δεν έχουμε κάτι το εξωπραγματικό, τη Δευτέρα η Κάλυμνος επιστρέφει στην καθημερινότητα.

Παραθέτουμε τα όσα είπαν:

Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς,

Ολοκληρώσαμε μία διά ζώσης σύσκεψη ,διότι συσκέψεις και συνεννοήσεις ,γίνονται όλο αυτό διάστημα και για να αξιολογήσουμε την επιδημιολογική κατάσταση.

Η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σταθερή και δείχνει να είναι καλή.

 Να θυμίσουμε κάποια πράγματα,

Στις 29 Απριλίου είχαμε  154 κρούσματα και αφορά την Κάλυμνο. Φτάσαμε τα 300. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 203. Και όλα δείχνουν ότι η πορεία τους είναι πτωτική. Πέρα από τα ενεργά κρούσματα, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μας απασχολούν και οι στενές τους επαφές. Πολλώ δε μάλλον που από τις 516 στενές επαφές των κρουσμάτων αυτών που βρίσκονται εδώ, στο νησί, το 41% έχει συμπτώματα. Άρα, εκ προοιμίου τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους που μπορεί να νοσήσουν. Όμως, επειδή ανήκουν σε στεγανοποιημένες αυτή τη στιγμή συρροές, δεν μας προβληματίζουν. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει στα επόμενα τρία 24ωρα, θεωρώ πως θα μπορούμε τη Δευτέρα να ανοίξουμε.

Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως κάτι: το ότι θα ανοίξουμε, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Γιατί οι λόγοι που κλείσαμε είναι συγκεκριμένοι. Εάν οι λόγοι αυτοί επαναληφθούν, αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα χρόνου να ξανακλείσει το νησί. Άρα, κάνω έκκληση-παράκληση σε όσους πραγματικά αγαπούν το νησί -και όλοι αγαπάμε τα νησιά μας και θέλουμε να πάνε όλα καλά στην τουριστική περίοδο – ότι από τη Δευτέρα, αν πάνε όλα καλά, θα πρέπει να είμαστε δυο φορές πιο προσεκτικοί.  Ας αποφύγουμε κάθε συνάθροιση, κοινωνική, θρησκευτική, οποιαδήποτε σύναξη που μπορεί να προκαλέσει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Διότι όλοι εσείς που είστε εδώ, ξέρετε ακριβώς γιατί η Κάλυμνος είναι στο σημείο που έχει βρεθεί εδώ

Η κυβέρνηση  κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο για το κομμάτι αυτό, όχι μόνο για την Κάλυμνο, για κάθε περιοχή. Η παρακολούθηση, το monitoring είναι καθημερινό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, μία παγκόσμια πανδημία, η οποία κάθε μέρα μας δημιουργεί επιμέρους ζητήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε. Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη, τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο είναι εξαιρετική και το σημαντικότερο είναι ότι έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά και από το Υπουργείο Υγείας. Επιμέρους θέματα τα οποία μέχρι τώρα μπορεί να μην είχαν επιλυθεί, ήδη από προχθές, και με την παρουσία σήμερα και του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, έχουν δρομολογηθεί. Έχει μία αξία να υπάρχει μία διάθεση συνεργασίας και από όσους εμπλέκονται στο κομμάτι της υγειονομικής κάλυψης και από όσους έχουν ανθρώπους στο περιβάλλον τους οι οποίοι νοσούν και θα πρέπει να εμπιστευθούν τους επιστήμονες, να εμπιστευθούν τους γιατρούς μας».

Σε σχετική ερώτηση του Μάμα Χαραμαντά «άρα κρατάμε την αισιοδοξία ότι τη Δευτέρα η Κάλυμνος θα επανέλθει στην κανονικότητα;» ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε:

Εάν συνεχιστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και δεν έχουμε κάτι το εξωπραγματικό, νομίζω ότι τη Δευτέρα η Κάλυμνος επιστρέφει στην καθημερινότητα της . Ξανά λέω κάτι, χωρίς τήρηση μέτρων από Δευτέρα, χωρίς μάσκα και χωρίς αποφυγή συναθροίσεων και συνάξεων να ξέρετε ότι είναι θέμα χρόνου να ξανακυλήσει.

Και θα είναι εγκληματικό για ένα νησί που είναι τόσο όμορφο, με τέτοια προοπτική, να κάνει ένα τέτοιο πισωγύρισμα. Είμαστε εδώ για να είμαστε χρήσιμοι, είμαστε στο πλευρό της προσπάθειας που γίνεται, αγαπάμε την Κάλυμνο, αγαπάμε τα νησιά μας, αγαπάμε όλους εκείνους τους νησιώτες που παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει αξία όμως να καταλάβουμε ότι την ευθύνη την ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί

Σε άλλη ερώτηση του Μάμα Χαραμαντά  για  τις διακομιδές να γίνονται  πιο γρήγορα και να μην περιμένουν 2 και 3 ημέρες απάντησε: όλα έχουν προγραμματιστεί ,έχουν προχωρήσει έχει  δοθεί μια προτεραιότητα πολύ πριν τις συναντήσεις αυτές.

 Στη συνέχεια μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο που είπε:

Το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μία επιβάρυνση ,το παρακολουθούμε καθημερινά και με το Διοικητή της 2ης ΥΠΕ τον Χρήστο Ροϊλό και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ ,ερχόμαστε σήμερα με κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων από τον Οργανισμό διασφάλισης ποιότητας τον Χαράλαμπο Γώγο, την Θεοκλή Ζαούτη και ειδικούς να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας ,πιστεύουμε να τα πάμε εξαιρετικά και είναι ευκαιρία να τους ευχαριστήσουμε γιατί δίνουν πολλούς μήνες αυτή τη μάχη ,άρα είμαστε εδώ να τους ενισχύσουμε να δώσουμε κατευθύνσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά ,θα το θέσουμε  το θέμα υπό έλεγχο ,τις αμέσως επόμενες ημέρες ,για να μπορέσει να ανοίξει το νησί και όπως εξήγησε ο κ. Υπουργός θα έχουμε τα μάτια μας συνεχώς τις επόμενες ημέρες και όλα θα πάνε καλά.

Ακολούθως μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου που είπε:

Παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη στο Νοσοκομείο Καλύμνου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Διοίκηση και τους γιατρούς του Νοσοκομείου μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων . Σε ότι αφορά τις αεροδιακομιδές αυτές προγραμματίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μία αεροδιακομιδή δεν γίνεται τη στιγμή που τη ζητάμε υπάρχουν και οι ιατρικοί λόγοι που απαιτούν ή την καθυστέρηση τους ή την επίσπευση τους ,είτε να γίνει με κάποια διαφορετικό μέσο πχ να μετατραπεί σε πλωτή δακομιδή. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τους ασθενείς της Καλύμνου όπως στην υπόλοιπη Χώρα και γι αυτό το λόγο θα επισκεφτούμε το Νοσοκομείο για να μπορέσουμε να συντονιστούμε ακόμα καλύτερα στο συγκεκριμένο τομέα.

 Κλείνοντας δηλώσεις έκανε και ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής που είπε:

Να πούμε δύο λεξούλες αισιόδοξες. είμαι χαρούμενος πήραμε μία ανάσα, έρχεται η ελπίδα επιτέλους ,αυτή που έπρεπε να νοιώσουμε σε όλα τα επίπεδα και σε θέματα της Πολιτικής  Προστασίας και στα θέματα της Υγεία και στα θέματα του ΕΚΑΒ .

Η σύσκεψη έπιασε όλο το φάσμα των ερωτήσεων των οποίων είχαμε, δόθηκαν απαντήσεις και κατευθύνσεις και το σπουδαιότερο πέρα από την Πολιτική Προστασία είναι και τα θέματα του νοσοκομείου

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν οι επιδημιολόγοι στο Νοσοκομείο και είναι η ουσία και η βάση των πραγμάτων .Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα και αυτές τις τρεις ημέρες θα κυλήσουν ομαλά από πλευράς των κρουσμάτων ώστε από τη Δευτέρα να επανέλθουμε στην καθημερινότητα .

Αυτό που προέχει είναι να δούμε την επόμενη ημέρα με σεβασμό στον εαυτό μας και τις επιχειρήσεις.

 Δείτε αναλυτικά όλες τις δηλώσεις στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

20-5-2021 Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Ν.Χαρδαλιά για την κατάσταση στην Κάλυμνο