Προσβολή Ελαιώνων από το έντομο Ρυγχίτη- Οδηγίες αντιμετώπισης

209

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκάνησου της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι:  συνήθως, σε ορισμένες περιοχές του Νομού μας, παρατηρείται εμφάνιση του εντόμου Ρυγχίτη (Rhynchites cribripennsis) που προσβάλει τους  ελαιώνες.
Τα τέλεια έντομα αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου κατά μήνα Μάιο με μέγιστο περίπου στις αρχές με μέσα Ιουνίου, ανάλογα των καιρικών συνθηκών. 
Σε δένδρα που είχαν ζημιά τα προηγούμενα έτη και παρουσιάζουν διαβρώσεις από ρυγχίτη στο φύλλωμα την άνοιξη, συνιστάται ψεκασμός, αμέσως μετά την άνθηση (αφού θα έχουν πέσει όλα τα πέταλα του άνθους).
Οδηγίες Αντιμετώπισης.

  1. Κατάλληλα φυτοφάρμακα για ψεκασμό είναι όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την ελιά. Μεγάλη προσοχή να δοθεί κατά τη χρήση των σκευασμάτων γιατί πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε ιδιαίτερο πλαίσιο.
  2. Η καλλιέργεια του εδάφους (φρεζάρισμα) συντελεί στη μείωση των πληθυσμών του ρυγχίτη
  3. Εάν η προσβολή εντοπίζεται σε λίγα δένδρα, το τίναγμα των κλάδων την άνοιξη νωρίς το πρωί και συλλογή και καταστροφή όλων των ενηλίκων εντόμων που πέφτουν, είναι ένα χρήσιμο μέτρο αντιμετώπισης (χωρίς φυτοφάρμακα).
    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου στη Ρόδο στα τηλ 2241364926 & 2241364927 και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Π. Ε. Κω, Καρπάθου και Καλύμνου