6.853 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα από το εμβολιαστικό κέντρο Νοσοκομείου Καλύμνου.

1409

Στους 6.853 ανέρχονται οι συνολικοί εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα Δευτέρα 24 Μαϊου 2021, από το εμβολιαστικό κέντρο Νοσοκομείου Καλύμνου με εμβόλια της Pfizer  και Johnson & Johnson, που αντιστοιχούν σε 4.871 άτομα.

Πιο αναλυτικά :

1, Με εμβόλια  της Pfizer  πραγματοποιήθηκαν 4.658 εμβολιασμοί. Συνολικά εμβολιάστηκαν 2.676 άτομα εκ των οποίων τα 1.982 και με τις δύο δόσεις ενώ τα 694 άτομα με την πρώτη δόση.

2. Με εμβόλια της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό (μία δόση) εμβολιάστηκαν συνολικά 2.195  άτομα.

Να σημειώσουμε ότι το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείο Καλύμνου ξεκίνησε με μία εμβολιαστική γραμμή με τα εμβόλια της Pfizer την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.

Την Πέμπτη  6 Μαΐου 2021 λειτούργησε και  2η εμβολιαστική γραμμή με το εμβόλιο Johnson & Johnson που είναι  μονοδοσικό (μία δόση) .

 Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, ξεκίνησε να λειτουργεί η  3η εμβολιαστική γραμμή . Μαζί με την 3η γραμμή οι καθημερινοί εμβολιασμοί ξεπερνούν τους 300.

Συνολικά στην Κάλυμνο, Τέλενδο και Ψέριμο έχουν γίνει 6.933 εμβολιασμοίΟι 6.853 εμβολιασμοί από το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου και οι 80 από το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Γηροκομείο Καλύμνου 40 άτομα (προσωπικό και τρόφιμοι που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις).

Με τα στοιχεία που παραθέσαμε τα άτομα που εμβολιάστηκαν ανέρχονται συνολικά στα 4.911 άτομα. 

Ήτοι ποσοστό 30% περίπου επί του συνολικού  πληθυσμού της Καλύμνου .Για να επέλθει η “ανοσία της αγέλης” θα πρέπει το ποσοστό να ξεπεράσει το 70%’.

Αν στο ποσοστό του 30% προστεθεί κι αυτό που προκύπτει από άτομα που νόσησαν και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αποκτούν ανοσία από 7-9 μήνες, τότε το τελικό ποσοστό  εμβολιασθέντων μέχρι σήμερα συν το ποσοστό ατόμων που νόσησαν από covid-19  ξεπερνά το 35%.

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ Johnson & Johnson -ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ Pfizer 

Ενώ με πρόγραμμα «γαλάζια ελευθερία» και την εισαγωγή του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson στην Κάλυμνο υπήρξε μέσα σε 15 ημέρες μία κατακόρυφη άνοδος των εμβολιασθέντων και επάρκεια ραντεβού,  από την περασμένη Παρασκευή παρουσιάστηκαν παράμετροι  που ίσως επηρεάσουν στο τελικό χρόνο ολοκλήρωσης των εμβολιασμών .

Πιο συγκεκριμένα μετά τη δυνατότητα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών να επιλέγει το εμβόλιο, υπήρξε σημαντικό αριθμός ατόμων που είχαν κλείσει ραντεβού με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson και το ακύρωσαν και έκλεισαν ραντεβού με το εμβόλια της Pfizer. Αυτό πρακτικά, επειδή  είναι  των δύο δόσεων, σημαίνει ότι παρατείνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr με το εμβόλιο της Pfizer,ήδη έχουν κλειστεί όλα τα ραντεβού για Ιούνιο και Ιούλιο. Αντίθετα με το εμβόλιο Johnson & Johnson υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα ραντεβού . Δεν είναι τυχαία η αναφορά του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους στην απογευματινή ενημέρωση που περιέλαβε την Κάλυμνο στα 5 νησιά που έχουν έχουν καλυφθεί μόνο το 35% το ραντεβού. Αυτό βέβαια για την Κάλυμνο ισχύει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson που υπάρχει μεγάλος διαθέσιμος αριθμός ραντεβού, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός ατόμων που ακυρώνουν το προγραμματισμένο ραντεβού αφού εν τω μεταξύ νόσησαν από τον covid-19

 Το θέμα αυτό απασχολεί τους υπεύθυνους του Νοσοκομείου Καλύμνου και ήδη έγινε η πρώτη ενέργεια και η εμβολιαστική γραμμή με το εμβόλιο της Pfizer θα λειτουργεί και την Κυριακή. Επίσης δρομολογείται μα λειτουργήσει ακόμη μία εμβολιαστική γραμμή με το το εμβόλιο της Pfizer .

Τέλος θα πρέπει να τονσιτεί ότι έχουν ανοίξει όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών στην Κάλυμνο και μπορεί να κλείσουν ραντεβού όλοι.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός