E. Μπιλλήρη: Οι Λοιμωξιολόγοι επιβράβευσαν τη Μονάδα covid-19 και μίλησαν για ηρωική ιατρική από τους Ιατρούς και ηρωική προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού (video)

1595

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε  στο kalymnos-news.gr  το μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου Καλύμνου Ευαγγελία Μπιλλήρη, που εστιάστηκε στην επίσκεψη στην Κάλυμνο  του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά μαζί με επιστημονικό κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας υπό τον Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο καθώς και στη Μονάδα covid-19.

 Να σημειώσουμε ότι στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν οι  Καθηγητές Λοιμωξιολογίας και μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, Θεοκλής Ζαούτης και Χαράλαμπος Γώγος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.), Δάφνη Καϊτελίδου, καθώς και η Επίκουρη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Καρολίνα Ακινόσογλου. Επίσης ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος και υπεύθυνος διακομιδών.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ

Η Ευαγγελία Μπιλλήρη ξεκίνησε με τη διευκρίνιση ότι η επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά είχε σχέση με διαδικαστικά θέματα, με το πως θα διαχειριστούμε την πανδημία διοικητικά.  Στη σύσκεψη αυτή στο Επαρχείο,  συμμετείχε το Νοσοκομείο  Καλύμνου. Λύθηκε το κρίσιμο πρόβλημα της φόρτωσης των αυτοκινήτων που φέρνουν φιάλες οξυγόνου με τα  πλοία της γραμμής ,με κατ’ εξαίρεση διατάξεις ,το οξυγόνο να έρχεται κανονικά. Δεν αρκεί να το έχουμε ,πρέπει να  έλθει και στην Κάλυμνο. Αυτό ήταν το άμεσο όφελος από τη συμμετοχή του Νοσοκομείου στη σύσκεψη αυτή στο Επαρχείο .

ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Συνεχίζοντας είπε: Πάμε τώρα στο κεφάλαιο των Λοιμωξιολόγων. Ενώ ο κ. Χαρδαλιάς ήταν στο Επαρχείο ,η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων είχε πάει στο Νοσοκομείο ,όπου με το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας τον Θ.Λάμπου και υπεύθυνο της ομάδας covid-19, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό   covid-19, υπήρξε σύσκεψη κατά την οποία η Επιτροπή αυτή που θα κάνει και τις εισηγήσεις ,είδε κι από κοντά τι συμβαίνει, αντάλλαξε απόψεις ,γνώρισε και το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου το Ιατρικό. Η Επίκουρη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας,  Καρολίνα Ακινόσογλου μπήκε μέσα στη Μονάδα covid-19 και την Πέμπτη και την Παρασκευή για να δεί και να εξετάσει ή ίδια τους ασθενείς να δεί το θεραπευτικό σχήμα, να δει τα πρωτόκολλα ,να συνεννοηθεί με τους γιατρούς να επιβραβεύσει αυτά που γίνονται και την άλλη ημέρα να δει την πορεία των ασθενών και την εξέλιξη των περιστατικών.

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ

Μαζί με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ήταν και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος  και υπεύθυνος  για τις διακομιδές, αναλύθηκε το πρόβλημα των διακομιδών και καταλάβαμε κάποια πράγματα, που είναι εύκολο να τα θέλουμε ακαριαία ,αλλά δεν γίνονται έτσι. Εξηγήσαμε το δικό μας πρόβλημα ως νησί ,γιατί δεν έχουμε το αεροδρόμιο για να έλθει ένα C-130 κι έρχονται μόνο ελικόπτερα, ενώ η Κως έχει ένα πλεονέκτημα. Μας έγινε η σύσταση αν περιστατικά μπορούν να πάνε έγκαιρα στην Κω για να φύγουν πιο εύκολα και να υπάρξει αποσυμφόρηση της εδώ κλινικής με τα περιστατικά και να μην φτάνουμε την τελευταία στιγμή .

Αυτά ήτα τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

 Στη συνέχεια η Ευαγγελία Μπιλλήρη, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Συνεχάρησαν όπως είπε,  ειλικρινά τους γιατρούς του covid-19 του Νοσοκομείου Καλύμνου, οι οποίοι  όπως είπαν κάνουν ηρωική ιατρική. Αντίστοιχα ηρωική προσπάθεια κάνει και η Νοσηλευτική ομάδα του Νοσοκομείου. Αυτό που είναι ένα γεγονός που μας ενθαρρύνει, μας δίνει αισιοδοξία και μπορεί να καμαρώνουμε, είναι ότι οι γιατροί μας μέσα στο Νοσοκομείο παρακολουθούν τι συμβαίνει γενικότερα και παρ’ ότι ο ιός του covid-19 είναι καινούργιος και ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα, οι γιατροί μας έχουν ενημέρωση και κάνουν αυτό που πρέπει.

Όπως τόνισε η Ευαγγελία Μπιλλήρη στη συνέχεια, όποιος συμπολίτης είναι θετικός θα πρέπει να απευθυνθεί στους γιατρούς του Νοσοκομείου μας ,οι οποίο θα δώσουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση που μπορεί να είναι  σωτηρία για τη ζωή τους. Αγωγές που δίνονται από ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το covid-19 μπορεί να είναι επικίνδυνες . Ο καθένας στην ειδικότητα του ,ο καθένας στο είδος του

Όταν έχουμε την επικύρωση της προσπάθειας των ιατρών του Νοσοκομείου από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Λοιμωξιολόγους ,δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε από το να απευθυνθούμε σε αυτούς . Είναι τόσα τα κρούσματα ,είναι πολλοί οι άνθρωποι που νοσούν στο σπίτι τους. Μην περιμένουν να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Αυτό είναι το ένα με την επιβράβευση.

Η ΜΟΝΑΔΑ covid-19

Το δεύτερο είναι ότι από τα 194 κρούσματα που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο η θνητότητα ,είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο, ακόμα και μεγάλων Νοσοκομείων ,που σημαίνει ότι γίνεται εξαιρετικά καλή προσπάθεια στο Νοσοκομείο μας.

 Κάνουν το καλύτερο από αυτό που μπορούν. Η μέριμνα της Διοίκησης είναι να τους εξασφαλίσει αυτά που χρειάζονται για τη θεραπεία που προσφέρουν στους ασθενείς και από εκεί και πέρα να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στη συνδρομή εταιρειών ,επιχειρηματιών, ιδιωτών προς τη Μονάδα του νοσοκομείου και να πούμε όπως δεν περισσεύει κανείς στην κρίσιμη κατάσταση ,σε αυτή τη μάχη, περισσεύει η υπονόμευση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή προσπάθεια να υπονομεύεται και να υπάρχουν διάφοροι να δημιουργούν προβλήματα. Είμαστε όλοι στη διάθεση του Νοσοκομείου για να λυθούν προβλήματα και όχι να δημιουργούμε εμπλοκές.

Να συγχαρούμε τους γιατρούς μας της μονάδας covid-19 ,αυτό που ζητούσαμε όλοι που έλεγαν να έλθουν οι εξειδικευμένοι γιατροί έγινε . Υπάρχει και το αίτημα να έλθουν γιατροί που έχουν παροχή υπηρεσιών σε  μονάδα  covid-19  στην Κάλυμνο να βοηθήσουν. Είναι λίγοι οι δικοί μας γιατροί που βοηθούν . Είναι λίγοι γιατί δεν βγαίνει όταν είναι 3-4 να βγαίνει η 24ωρη κάλυψη  των ασθενών. Και το ρόλο του γιατρού ήλθαν να συμπληρώσουν παραπάνω από επάξια, οι νοσηλευτές αυτής της μονάδας οι οποίοι όλη την ημέρα είναι πάνω από τους αρρώστους. Οι Λοιμωξιολόγοι έδωσαν κατευθύνσεις για βελτιώσεις. Γίνεται μία προσπάθεια να επιστρατευθούν εξειδικευμένες νοσηλεύτριες από άλλα τμήματα για να στηρίξουν αυτό το Τμήμα.

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Ευαγγελία Μπιλλήρη στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.

23-5-2021 Ενημέρωση από την Ευαγγελία Μπίλληρη για τον covid-19