Ακόμη μία αυτοσχέδια κατασκευή από τον ευρηματικό Νικόλα Τρικοίλη με αλεστική μηχανή- μυλόπετρες να αλέθουν σιτάρι (video)

1189

Μετά την  αυτοσχέδια αλωνιστική μηχανή που κατασκεύασε για να δείξει όπως μας λέει στο  kalymnos-news.gr, στα παιδιά του και τα εγγόνια του πως φτιάχνεται το αλεύρι, κατασκεύασε και μία αλεστική μηχανή με  μυλόπετρες που αλέθουν το σιτάρι.

Πρόκειται για το Νικόλα Τρικοίλη από το Βαθύ με καταγωγή από την Ψέριμο. Αεικίνητος, δραστήριος, ανήσυχος,  πολυμήχανος, ένας ακούραστος βιοπαλαιστής.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παρουσιάσει την αυτοσχέδια αλωνιστική μηχανή που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Αν οι γραμματικές του γνώσεις, όπως ο ίδιος ο μαστρο-Νικόλας λέει, ήταν περισσότερες και είχε πάει σχολείο θα έκανε περισσότερα πράγματα. Και όμως το «ψεύτικο» δημοτικό όπως χαρακτηριστικά λέει ότι τελείωσε  ήταν αρκετό. Ευρηματικός, τα χέρια του πιάνουν, αυτό που θα σχεδιάσει στο μυαλό του το υλοποιεί με επιτυχία.

Από τις παιδικές του αναμνήσεις, το πώς γινόταν το αλεύρι, κάθισε και σχεδίασε μια αυτοσχέδια  αλωνιστική μηχανή  για να μπορεί να διαχωρίσει τον καρπό (σιτάρι ) από το άχυρο. Πήγε στο μικρό οικογενειακό κτήμα στο Βαθύ, καλλιέργησε σιτάρι ,θέρισε και το έφερε για να το βάλει στην αλωνιστική μηχανή.

Και ο μαστρο-Νικόλας δεν έμεινε εκεί .Για να ολοκληρώσει το έργο του και να αλέσει το σιτάρι κατασκεύασε  την αυτοσχέδια αλεστική μηχανή με μυλόπετρες.

Και για την κατασκευή αυτή χρησιμοποίησε εξαρτήματα από παλιά μηχανήματα, ή μετατρέποντας και αξιοποιώντας για το σκοπό που ήθελε διάφορα πεταμένα και άχρηστα υλικά.

Η νέα κατασκευή ολοκληρώθηκε, είναι λειτουργική και κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της όπως θα δείτε.

Ο μαστρο Νικόλας μας εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια πως λειτουργεί η αλεστική, την θέτει σε λειτουργία και αλέθει το σιτάρι παραγωγής του και βγάζει αλεύρι για ψωμί αλλά και σιμιγδάλι για γλυκά

Και το ρεπορτάζ κλείνει με παραδοσιακό ρεβανί με σιμιγδάλι που βγήκε από το σιτάρι που άλεσε ο μαστρο– Νικόλας με την αυτοσχέδια κατασκευή του. 

Να  ευχαριστήσουμε το φίλο Στέφανο Κορφιά που μας ενημέρωσε για τις ικανότητες και τις κατασκευές του Νικόλα Τρικοίλη

Δείτε το εντυπωσιακό video που ετοίμασε  ο Μάμας Χαραμάντάς.

12-6-2021 Οι «αυτοσχέδιες» κατασκευές του Νικόλα Τρικοίλη