Τα «λύματα» της Πανδημίας -Γράφει ο Θεόφιλος Τσουκαλάς*

613

*Γράφει ο Θεόφιλος Τσουκαλάς,εκπαιδευτικός,ιστορικός

Ο Χριστός απευθυνόμενος στους Αποστόλους λέγει: «Ο ακούων υμών εμού ακούει και ο αθετών υμάς εμέ αθετεί”, δηλ. «όποιος σας ακούει, ακούει Εμένα, και όποιος σας παρακούει, Εμένα παρακούει”( Λουκάς Ι, 16). Και ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή γράφει: «Πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε» (Προς Εβραίους ΙΓ 17), δηλ. «Να υπακούτε στους προϊσταμένους σας (τους επισκόπους) και να υποτάσσεσθε». Ο δε Άγιος Ιγνάτιος επισημαίνει το εξής: «Όσοι γαρ του Θεού εισίν και Ιησού Χριστού, ούτοι μετά του επισκόπου εισίν», δηλ. «Όσοι είναι του Θεού και του Ιησού Χριστού, αυτοί είναι με τον Επίσκοπο». Στους Σμυρναίους πάλι γράφει: «Πάντες τω Επισκόπω ακολουθείτε, ως Ιησούς Χριστός τω Πατρί…Μηδείς χωρίς του Επισκόπου τι πρασσέτω των ανηκόντων εις την Εκκλησίαν…Όπου αν φανή ο Επίσκοπος εκεί το πλήθος έστω, ώσπερ όπου αν η Χριστός Ιησούς εκεί η Καθολική Εκκλησία», δηλ. «Όλοι να ακολουθείτε τον Επίσκοπο, όπως ακριβώς ο Ιησούς Χριστός τον Πατέρα… Κανείς από όσους ανήκουν στην Εκκλησία, να μην κάνει κάτι χωρίς τον Επίσκοπο…Όπου φανεί ο Επίσκοπος, εκεί να είναι και το πλήθος, όπως ακριβώς, εκεί που είναι ο Χριστός, εκεί βρίσκεται και η Μία Καθολική Εκκλησία».

Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό ο πιστός λαός να μένει κοντά στα διατεταγμένα όργανα της Εκκλησίας, την Ιερά Σύνοδο και τους κατά τόπους Επισκόπους. Διότι η Εκκλησία είναι Φιλόστοργη Μάνα. Και ως τέτοια, ακόμα και αν κάνει λάθη, θα σκεπάσει τα παιδιά της και θα διορθώσει τα λάθη της με την Χάρη του Παρακλήτου. Όμως, αν τα παιδιά της απομακρυνθούν από κοντά της, τότε στη ζωή τους θα πελαγοδρομούν και θα γκρεμοτσακιστούν. Θα αναζητήσουν τη σωτηρία μέσα από παραφυάδες και παρασυναγωγές, μακριά από την Αληθινή Άμπελο της Ζωής. «Εγώ ειμί η Άμπελος και υμείς τα κλήματα…Μείνατε εν εμοί καγώ εν υμίν» είπε ο Κύριος. Μακριά από την Άμπελο δεν υπάρχει σωτηρία. Υπάρχει η «ξηρασία» του πνευματικού θανάτου.

Με αισθήματα λύπης, αποτροπιασμού και έντονου προβληματισμού πληροφορηθήκαμε- έχω την εντύπωση ότι εκφράζω το κοινό αίσθημα- την αήθη φραστική επίθεση που δέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας από τρεις συντοπίτες μας κατά τη λαμπροφόρο Πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Βαθύ. Αναμφίβολα, η επίθεση από μόνη της ως γεγονός συνιστά πράξη λεκτικής βίας και κατασυκοφάντησης, την οποία καταδικάζουμε ως Χριστιανοί, ως πολιτισμένοι άνθρωποι και συνάμα ως δημοκρατικοί πολίτες, αλλά αποτελεί και τα τελευταία (;) «βοθρολύματα» της πανδημίας, που τόσο ταλάνισε τον τόπο μας. Ο φανατισμός, ο σκοταδισμός, η ηλεκτρονική διαδικτυακή παραπληροφόρηση, το πολιτικό έκτρωμα ενός θρησκευτικού φονταμενταλισμού και εθνικισμού, προκάλεσε τρικυμία εν κρανίω στους ανεγκέφαλους θιασώτες του και οδήγησε, συν τοις άλλοις , στον εφιάλτη που ζήσαμε με τον τραγικό επίλογο των τριάντα νεκρών συμπολιτών μας.

Πρέπει όμως, να αποτελέσει και αιτία προβληματισμού για όλους μας, κλήρο και λαό, κυβερνώντες και κυβερνωμένους, θρησκευόμενους και μη, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι φωνές της λογικής και της υπευθυνότητας- στην προκειμένη περίπτωση ο Μητροπολίτης μας- από μια, έστω μικρή, και όπως αποδείχθηκε καθόλου γραφική, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού συνέτρεχαν και συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας, μερίδα συμπολιτών μας.

Τέλος, πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός της δημόσιας ασέβειας προς το αρχιερατικό αξίωμα (και κατ’ επέκταση προς το πρόσωπο που το φέρει )και της αναισχυντίας με την οποία εκτοξεύονται συκοφαντίες κατά ανθρώπων, θίγοντας με ψεύδη την ηθική και ευυπόληπτη προσωπική ζωή τους και ακυρώνοντας με θράσος την αναγνωρισμένη κοινωνική προσφορά τους. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε απέναντι σε αυτή την ασχήμια σήμερα. Αύριο θα είναι αργά!

Θεόφιλος Τσουκαλάς