2005-2021 : Δεκαέξι χρόνια Αρχιεροσύνης Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παϊσίου

437

25 Ιουνίου 2005 – 25 Ιουνίου 2021

Δεκαέξι χρόνια  αρχιερατείας του Σεβ.Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.Παϊσίου.

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώθηκαν την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 από την ημέρα που το πλοίο «Ιεράπετρα» προσέγγιζε το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στην έδρα της Μητροπόλεως, στη Λέρο, για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου μας.

Αρχιερείς, κληρικοί, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, από όλα τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Κεφαλλονιά, και όλο τον Ελλαδικό χώρο, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί, πολλοί Ροδίτες, αφίχθησαν, αλλά και πολλοί κάτοικοι της Λέρου παρέστησαν, καλωσόρισαν και πανηγύρισαν την ενθρόνιση και ευχήθηκαν στον νέο ποιμενάρχη

Λαμπρή η τελετή στη Λέρο το πρωί, το ίδιο και στην Κάλυμνο το απόγευμα, και σε λίγες μέρες και στην Αστυπάλαια.

Δεκαέξι χρόνια ουσιαστικής πνευματικής, κοινωνικής, πολιτισμικής προσφοράς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαίας, υπέρτιμος και έξαρχος Σποράδων Νήσων, κ. Παΐσιος (κατά κόσμον  Παναγιώτης Αραβαντινός), εγεννήθη εἰς Ληξούριον Κεφαλληνίας τό έτος 1944.

Την εγκύκλιον παιδείαν παρηκολούθησεν εν τη γενετείρα αυτού και εν τη Πατμιάδι Εκκλησιαστική Σχολή, όπου και ολοκλήρωσε τάς Γυμνασιακάς του σπουδάς τό έτος 1966. Τήν Ιεράν επιστήμην εσπούδασεν εις την  Θεολογικήν Σχολήν του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το έτος 1967 εκάρη Μοναχός εις την Ιεράν Μονήν Παναγίας Φανερωμένης Ιξιάς Ρόδου. Το αυτό έτος εχειροτονήθη Διάκονος και το 1981 Πρεσβύτερος υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Ρόδου κυρού Σπυρίδωνος. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου (1977–2005), Ηγούμενος της Ιεράς Μονής της μετανοίας του (1982–2005), και καθηγητής εις την Παιδαγωγικήν Ακαδημίαν Ρόδου (1977–1998).

17 Μαΐου 2005.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προτάσει της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου, εκλέγει παμψηφεί Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου αρχιμανδρίτη Παΐσιο Αραβαντινό τον Κεφαλλήνα.

21 Μαΐου 2005.

Στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ο αρχιμανδρίτης Παΐσιος χειροτονείται Αρχιερεύς.

25 Ιουνίου 2005.

Ο Μητροπολίτης Παΐσιος ενθρονίζεται στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, κατά το τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας και στις καρδιές Λεριών, Καλυμνίων και Αστυπαλιτών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, έθεσε όλες τις ποιμαντικές του δυνάμεις στο πνευματικό και κοινωνικό έργο, προς δόξαν Θεού και σωτηρία του λαού.

Δεκαπέντε χρόνια ουσιαστικής πνευματικής, κοινωνικής, πολιτισμικής , καρποφόρας και πολυσήμαντης προσφοράς.

Ένα έργο ευλογημένο, σωτήριο, αληθινό, ανθρώπινο, γεμάτο αγάπη και ζεστασιά.

Αυτόκλητος και ανάργυρος σε όλες τις χαρές και τις λύπες του ποιμνίου του!

Δεν κρίνεται αυτή τη στιγμή της επετείου των 15 ετών,να πούμε περισσότερα ή να κάνουμε ένα απολογισμό του έργου του, γιατί ίσως το  αδικήσουμε.

Εξάλλου το έργο του είναι γνωστό σε όλους και ο Μητροπολίτης είναι  στις καρδιές Λεριών, Καλυμνίων και Αστυπαλιτών αλλά και όλων των Δωδεκανησίων

Κανείς δε βρήκε ποτέ κλειστή την πόρτα του! Κανείς δε στερήθηκε την αγκαλιά του !

Να είναι πάντα καλά

«Παϊσίου, του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου  Μητροπολίτου Πολλά τα Έτη!».

Το φωτογραφικό υλικό από την υποδοχή στην Κάλυμνο στις 25 Ιουνίου 2005 είναι από το αρχείο της Ευαγγελίας Μπιλλήρη την οποία και ευχαριστούμε