Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλής Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης. Ο κ. Υψηλάντης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτισμένος με την οπισθοδρόμηση και τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, που τόσα δεινά έχει φέρει στην πατρίδα μας αλλά και στους εργαζόμενους, με αριστερές εμμονές και ιδεοληψίες και όχι με ό,τι εκσυγχρονιστικό και απολύτως αναγκαίο φέρνει ο κοινωνικά ευαίσθητος σύγχρονος κόσμος.
Η κυβέρνηση, τόνισε, εισάγει τη νέα εργασιακή νομοθεσία στοχεύοντας σε δύο βασικές παραμέτρους. Αυτήν της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, με μέτρα προστασίας των εργαζομένων, μέτρα αντιμετώπισης των σύγχρονων,
πραγματικών προβλημάτων τους, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων και μέτρα που αποκαθιστούν αδικίες.
Και αυτόν για μία παραγωγική Ελλάδα, που θα προσελκύει επενδύσεις. Με ρυθμίσεις που προσαρμόζουν την εργατική νομοθεσία στις κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής. Με κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων και προσαρμογή του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Εξάλλου τροποποιείται, μετά από στήριξη πρωτοβουλίας του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτου Χρυσομάλλη, το συνολικό ποσό ετήσιου φόρου για τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής μήκους έως 12 μέτρων. Συγκεκριμένα κατόπιν συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας κατέθεσαν σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που συζητείται στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Ιουνίου.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής έως 12 μέτρων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο εθνικό νηολόγιο. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών, μετά την τροποποίηση των κλιμάκων φόρου από το Υπουργείο Οικονομικών, κλήθηκαν να πληρώσουν ετήσιο φόρο 1000 ευρώ, σε αντίθεση με όσα αντίστοιχων διαστάσεων σκάφη είναι εγγεγραμμένα στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών των λιμεναρχείων, τα οποία δεν πληρώνουν καθόλου. Το ζήτημα ανέκυψε μετά την νομοθέτηση ελάχιστου κατώτατου φόρου 200 ευρώ, ο οποίος για τα σκάφη αυτά πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 5, φθάνοντας έτσι οριζόντια τα 1000 ευρώ για όλους.
Με την κατατεθείσα τροπολογία, στο άρθρο 2, ορίζεται νέος συντελεστής 0,5 για τα σκάφη έως 7 μέτρα, ο οποίος
προσδιορίζει τον ετήσιο φόρο στα 100 ευρώ και συντελεστής 1 στα σκάφη έως 12 μέτρα, που προσδιορίζει τον ετήσιο φόρο στα 200 ευρώ, καθιστώντας κατά τον τρόπο αυτό την ετήσια φορολόγηση αναλογικότερη. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει ήδη από το φορολογικό έτος 2020 και μετά.
Τέλος ο βουλευτής Δωδεκανήσου, μετά από παρέμβαση του προς τα αρμόδια υπουργεία, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι κανένα επιβλαβές μέτρο δεν θα ληφθεί σε βάρος της ερασιτεχνικής αλιείας