Oι Επαγγελματίες τουρισμού ζητούν αναβολή του έργου αποκατάστασης της καθίζησης στο Γαϊδουρόραχο καθ’ όσον ο Περιφερειακός από Βίγλες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα Λεωφορεία.

1037

Με επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και με κοινοποίηση σε Έπαρχο και Δήμαρχο, οι Επαγγελματίες Τουρισμού Καλύμνου θέτουν τα προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση που το έργο της αποκατάστασης καθίζησης στο Γαϊδουρόραχο ξεκινήσει άμεσα εν μέσω τουριστικής περιόδου

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα έργα στο σημείο αυτό πρακτικά αποκόπτουν εντελώς την κύρια τουριστική ζώνη της Καλύμνου (Μασούρι-Μυρτιές- Τέλενδο),ενώ η πρόταση να χρησιμοποιηθεί η παράκαμψη (από Αγ.Ιωάννη-Βίγλες) για τους θερινούς μήνες που θα υλοποιείται το έργο δεν εξυπηρετεί. Πιό συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μεγαλύτερα οχήματα όπως τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία συγκοινωνίας , μεγάλα φορτηγά , βυτιοφόρα, απορριμματοφόρα ,κλπ , τα οποία κινούνται προς και από τις τουριστικές περιοχές πολύ συχνά όλο το καλοκαίρι

Παραθέτουμε παρακάτω όλη την επιστολή

ΠΡΟΣ : Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου κο Χατζημάρκο Γ.

ΚΟΙΝ : 1. Επαρχο Καλύμνου , κο Μουσελλή Εμμ.

2. Δήμαρχο Καλυμνίων , κο Διακομιχάλη Δ. Κάλυμνος

7/6/2021

ΘΕΜΑ : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Κύριε Περιφερειάρχα

Οι υπογράφοντες τουριστικοί επαγγελματίες Καλύμνου , ενημερωθήκαμε αιφνιδιαστικά εχθές ότι πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα (κατόπιν αρκετών αναβολών) ένα σοβαρό έργο αποκατάστασης υφιστάμενης καθίζησης στον κεντρικό δρόμο Μασούρι-Μυρτιές προς Πάνορμο-Πόθια , στην θέση Γαϊδουρόραχου. Επειδή τα έργα στο σημείο αυτό πρακτικά αποκόπτουν εντελώς την κύρια τουριστική ζώνη της Καλύμνου (Μασούρι-Μυρτιές- Τέλενδο) από το υπόλοιπο νησί , προτάθηκε να χρησιμοποιηθεί μία παράκαμψη (από Αγ.Ιωάννη-Βίγλες) για τους θερινούς μήνες που θα υλοποιείται το έργο.

Η προτεινόμενη παράκαμψη είναι πιθανό να καλύψει οριακά (με κίνδυνο ατυχημάτων) δίκυκλα και αυτοκίνητα , όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μεγαλύτερα οχήματα όπως τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία συγκοινωνίας , μεγάλα φορτηγά , βυτιοφόρα, απορριμματοφόρα ,κλπ , τα οποία κινούνται προς και από τις τουριστικές περιοχές πολύ συχνά όλο το καλοκαίρι. Συνεπώς το αποτέλεσμα θα είναι η αναστολή κυκλοφορίας των παραπάνω υποστηρικτικών του τουρισμού οχημάτων και η δημιουργία τεράστιου προβλήματος στην βασική τουριστική ζώνη του νησιού.

Όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε την οριστική ταφόπλακα για τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού μας, σε μια σεζόν που προσπαθούμε να σταθούμε ξανά μετά την λαίλαπα της πανδημίας.

Επειδή το πρόβλημα καθίζησης του κεντρικού δρόμου υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια , σας ζητούμε να αναβληθεί για άλλη μία φορά το απαραίτητο αυτό έργο μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν (τέλος Οκτωβρίου) .

Εφόσον η καθίζηση κρίνεται από εμπειρογνώμονες ότι εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο , προτείνουμε να απομονωθεί η εξωτερική λωρίδα (που περιέχει την περιοχή καθίζησης) σε μήκος περίπου 30-50μ και να μείνει ανοικτή η εσωτερική λωρίδα μόνο για μεγάλα οχήματα και για όλη την θερινή περίοδο. Τα δίκυκλα και τα μικρά οχήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προτεινόμενη παράκαμψη για αποσυμφόρηση του κεντρικού δρόμου.

Προφανώς θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σημάνσεων, φωτισμού ,κλπ για την ασφαλή χρήση της παράκαμψης.

Προσδοκούμε στην άμεση και θετική αντιμετώπιση του αιτήματος μας .

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ :

– ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΤΡΑΒΕΛ ΓΚΡΟΥΠ ΕΠΕ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ IKE (Ψαρομπάς Βασίλειος)

– ΤΕΖΑΡΗΣ ΤΟΥΡΣ (Τεζάρης Γεώργιος)

– ΝΟΥΦΡΗΣ ΤΟΥΡΣ (Ονούφριος Κυπραίος)

– ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ( Τσαγκάρης Νικόλαος) – -ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (Τηλιακού Φωτεινή)

– ΝΤΟΒΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ξεν/χεια ELENA VILLAGE,ELENA,MASOURI BEACH)

– ΑLTER HOLIDAYS (Τρικοίλης Σακελλαρης-Τσαγκάρη Καλλιόπη) –

-ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (ξεν/χειο PLAZA)

– ΠΟΡΤΟ ΠΟΘΑ (ΤΕΛΕΝΔΟΣ) (Αντωνοπουλος Νικολαoς)

– ΧΑΛΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ξεν/χεια AMBIANCE,ZEPHYROS,KALYPSO)