Ένα ατύχημα στη Ψέριμο αναδεικνύει δυστυχώς για μία ακόμη φορά την άμεση ανάγκη στελέχωσης του Ιατρείου Ψερίμου.

1823

Ένα ατύχημα σε εργαζόμενο  στην Ψέριμο,που συνέβη χθες Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, οι πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν από ιατρό και νοσηλεύτρια που παραθέριζαν στο νησί και η διακομιδή του στη συνέχεια, χθες βραδινές ώρες  στην Κάλυμνο με το ταχύπλοο «ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ»  του Μιχάλη Αρβίθη που βρισκόταν στο νησί , αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την μεγάλη ανάγκη λειτουργίας, στελέχωσης με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τοπικού  Ιατρείου .

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό αλλά και μία ανάρτηση της Νομικής Καμπούρη ,Πτυχιούχου Νοσηλευτικής ,που με την οικογένεια της αυτό το διάστημα παραθερίζει στην όμορφη Ψέριμο, επανερχόμαστε στο σοβαρό αυτό θέμα.

Ας παραθέσουμε όμως πρώτα την ανάρτηση της Νομικής Καμπούρη που πολύ παραστατικά περιγράφει την κατάσταση και παράλληλα εκφράζει την αγωνία της γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα .

Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα που έχει αφιερώσει το  kalymnos-news.gr για το θέμα της μη στελέχωσης του Ιατρείου της ακριτικής Ψερίμου.

Δύο θάνατοι μόνιμων κατοίκων της Ψερίμου πριν μερικούς μήνες, ενός 53χρονου στις 26 Οκτωβρίου 2020 και ενός 70χρονου στις 20 Ιανουαρίου 2021,ενεργοποίησαν  τα πολιτικά πρόσωπα να κάνουν κάποιες κινήσεις και να γίνουν δηλώσεις ότι θα επιλυθεί το θέμα.

Να κάνουμε μία παρένθεση και να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επισκεφτεί την Ψέριμο δύο Πρόεδροι Δημοκρατίας (Κ.Παπούλιας– Π.Παυλόπουλος), δύο Πρωθυπουργοί (Α.Τσίπρας και Κ.Μητσοτάκης ως επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης) ,Υπουργοί (Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας), βουλευτές. Απ΄όλους ανεξαιρέτως, οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού πήραν την υπόσχεση ότι το πάγιο αίτημα τους για τη στελέχωση του Ιατρείου θα επιλυθεί.

Ήδη  δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση του Υπουργού Υγείας για την σκοπιμότητα  ίδρυσης Περιφερειακού Ιατρείου στην Ψέριμο.

Από τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.) ζητήθηκε από το Δήμο Καλυμνίων η παραχώρηση του Ιατρείου και έχει εγκριθεί 10ετής παραχώρηση. 

Κατά την επίσκεψη του στην Κάλυμνο στις 16 Ιουνίου 2021 του Διοικητή της  2ης ΥΠΕ Χρήστου Ροϊλού  του τέθηκε από το kalymnos-news.gr το ερώτημα για την στελέχωση του Ιατρείου Ψερίμου.

Όπως μας είπε, υπάρχει  ο ιδιώτης ιατρός  Νικόλαος Γαβαλάς με σύμβαση, προκειμένου να ενισχύσει το έργο του αγροτικού ιατρού στο ΠΙ Βαθέος, αλλά και να καλύψει και το ΠΙ Ψερίμου που θα επισκέπτεται  κάθε εβδομάδα για να  βλέπει περιστατικά, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.

Επίσης ανέφερε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει γίνει η προκήρυξη και η εγκατάσταση του αγροτικού Ιατρού και μέχρι τότε θα καλύπτει τις ανάγκες ο Ν.Γαβαλάς.

Την περασμένη  Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης επισκέφτηκε  την Ψέριμο και για πρώτη φορά προέβη σε εξετάσεις κάποιων κατοίκων του νησιού  ο ιατρός Νικόλαος Γαβαλάς.

 Βέβαια γεννάται η απορία γιατί ο ιατρός Νικόλαος Γαβαλάς δεν πήγε στο νεοκατασκευασμένο κτίριο, όπου στεγάζεται το Ιατρείο αλλά τις όποιες εξετάσεις κατοίκων τις πραγματοποίησε στον ξενώνα της Παναγιά, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία να μετράει την πίεση μιας κατοίκου, που ο ίδιος ονάρτησε στο διαδίκτυο;

Να σημειώσουμε ότι το Ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο, ενώ πριν ένα μήνα παραλήφθηκε από την 2η ΥΠΕ επιπρόσθετος εξοπλισμός που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Αιγαίου και προσφέρθηκε από το Επαρχείο.

Κλείνοντας να πούμε ότι η Ψέριμος είναι ένα νησί των 80 μόνιμων κατοίκων, (τη χειμερινή περίοδο διαμένουν περίπου 30 στην πλειονότητα τους ηλικιωμένοι) που κατά τη θερινή περίοδο με τους παραθεριστές και τους διερχομένους ξεπερνούν τα 600 άτομα ημερησίως.

Βέβαια αυτή η προσωρινή  “μεζοβέζικη λύση” (άγνωστο για το μέχρι πότε θα είναι προσωρινή) με την επίσκεψη του Ιατρού αραιά και που,  χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς καμία  οργάνωση, χωρίς να υπάρξει μέριμνα εκπαίδευσης ενός ατόμου στις πρώτες βοήθειες που να διαμένει στο  νησί , μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος με την πρόσληψη αγροτικού Ιατρού, δεν αποτελούν σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος,έστω και προσωρινά.

 Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν κάτοικοι  της Ακριτικής Ψερίμου,  βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτείας από πλευράς ιατρικής  φροντίδας και «όλα αυτά τα χρόνια για γιατρό ακούνε αλλά γιατρό δεν βλέπουνε» και με μεσοβέζικες  λύσεις μεσούσης της θερινής περιόδου το πρόβλημα δεν βρίσκει λύση.