Γιατί ο γιατρός που προσλήφθηκε να καλύπτει τις ανάγκες του ΠΙ Ψερίμου εξετάζει εκτός Ιατρείου σε καφενεία και ξενώνες;

1200

Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα που έχει αφιερώσει το  kalymnos-news.gr για το θέμα της στελέχωσης του Περιφερειακού  Ιατρείου της ακριτικής Ψερίμου. 

Κατά την επίσκεψη του στην Κάλυμνο στις 16 Ιουνίου 2021 του Διοικητή της  2ης ΥΠΕ Χρήστου Ροϊλού  του τέθηκε από το kalymnos-news.gr το ερώτημα για την στελέχωση του Ιατρείου Ψερίμου.

Όπως μας ενημέρωσε, από τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.) ζητήθηκε από το Δήμο Καλυμνίων η παραχώρηση του Ιατρείου και έχει εγκριθεί 10ετής παραχώρηση. 

Επίσης υπάρχει  ο ιδιώτης ιατρός  Νικόλαος Γαβαλάς με σύμβαση,από το τέλος Ιανουαρίου 2021,  προκειμένου να ενισχύσει το έργο του αγροτικού ιατρού στο ΠΙ Βαθέος, αλλά και να καλύψει και το ΠΙ Ψερίμου που θα επισκέπτεται  κάθε εβδομάδα για να  βλέπει περιστατικά, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.

Επίσης ανέφερε, ότι ήδη  δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση του Υπουργού Υγείας για την σκοπιμότητα  ίδρυσης Περιφερειακού Ιατρείου στην Ψέριμο και μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει γίνει η προκήρυξη και η εγκατάσταση του αγροτικού Ιατρού. Μέχρι τότε θα καλύπτει τις ανάγκες ο Νικόλαος Γαβαλάς.

Να σημειώσουμε ότι ο Νικόλαος Γαβαλάς υπέγραψε σύμβαση απασχόλησης, ως ιδιώτης ιατρός στο δημόσιο για την περίoδο έξαρσης του covid-19 για την παροχή υπηρεσιών στα ΠΙ Βαθέος –Ψερίμου διακιοδοσίας της 2ης ΥΠΕ. Σύμφωνα με την σύμβαση ο ιατρός θα εισπράτει αμοιβή 2.000 ευρώ μηνιαίως ως καθαρές αποδοχές  που είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες. Επιπλέον  δικαιούται  και αμοιβή εφημεριών για ιατρό Επιμελητή Β΄.

Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες και ο ιατρός  Ν.Γαβάλας επισκέφτηκε την Ψέριμο για εξετάσεις  ασθενών μόνο δύο φορές.

Τη  Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 και την προηγούμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Μάλιστα ο κ. Γαβαλάς  τις δύο φορές που πήγε στην Ψέριμο ανήρτησε στη σελίδα του στο fb φωτογραφίες από τις εξετάσεις ασθενών

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 ανάρτησε δημοσίευμα που αναφέρει στην Ψέριμο βρίσκεται σήμερα Δευτέρα 19/7/2021 ο Ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Ψερίμου κ. Νικόλαος Γαβαλάς για να εξετάσει όσους κατοίκους το επιθυμούν.Μάλιστα δημοσιεύεται φωτογραφία με τον Ιατρό να εξετάζει ηλικιωμένη στην αίθουσα τεελτών του ΙΝ Παναγιάς.

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 ανάρτησε φωτογραφία που φαίνεται  να εξετάζει ένα μικρό παιδί πάνω στο τραπέζι εστιατορίου(!) και έχει τίτλο: Στη Ψέριμο ο γιατρός εξετάζει όπου υπάρχει ο ασθενής που έχει ανάγκη ο καθένας!

 Βέβαια γεννάται το εύλογο ερώτημα γιατί ο ιατρός Νικόλαος Γαβαλάς δεν πήγε στις δύο φορές που επισκέφτηκε την Ψέρμο για να εξετάσει στο νεοκατασκευασμένο κτίριο, όπου στεγάζεται το Ιατρείο της Ψερίμου στο οποίο υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι απαραίτητοι χώροι;

Ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει  η 2η ΥΠΕ στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει το ΠΙ Ψερίμου. Επίσης επειδή πολλά είναι τα ερωτήματα από κατοίκους της Ψερίμου, θα πρέπει να εκδοθεί πρόγραμμα για τις ημέρες και τις ώρες που ο Ιατρός θα βρίσκεται στο νησί και στον χώρο που θα μπορέσουν όσοι κάτοικοι επιθυμούν να το επισκεφτούν και να κοινοποιηθεί.

Κλείνοντας να πούμε ότι  ανατρέχοντας στο αρχείο του kalymnos-news.gr ανασύραμε δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες που παραθέτουμε:

Είναι τότε που κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών από το Νοσοκομείο Καλύμνου και με τη συμμετοχή του τότε Δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή ως ιατρού, επισκεπτόντουσαν  κατά τακτά διαστήματα και εξέταζαν κατοίκους  μέσα στους χώρους του Ιατρείου.

Όπως φαίνονται στις φωτογραφίες υπήρχε και ο κατάλληλος εξοπλισμός με ιατρικά κρεβάτια ,εξεταστήριο, ενώ οι ιατροί ήταν με τις μπλούζες εργασίας.

Να σημειώσουμε ότι το Ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο, ενώ πριν ένα μήνα παραλήφθηκε από την 2η ΥΠΕ επιπρόσθετος εξοπλισμός που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Αιγαίου και προσφέρθηκε από το Επαρχείο Καλύμνου.

Κλείνοντας να πούμε ότι η Ψέριμος είναι ένα νησί των 80 μόνιμων κατοίκων, (τη χειμερινή περίοδο διαμένουν περίπου 30 στην πλειονότητα τους ηλικιωμένοι) που κατά τη θερινή περίοδο με τους παραθεριστές και τους διερχομένους ξεπερνούν τα 600 άτομα ημερησίως.

Βέβαια αυτή η προσωρινή  “μεζοβέζικη λύση” (άγνωστο για το μέχρι πότε θα είναι προσωρινή) με την επίσκεψη του Ιατρού αραιά και που,  χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς καμία  οργάνωση, με το  να εξετάζει σε καφενεία και ξενώνες, χωρίς να υπάρξει μέριμνα εκπαίδευσης ενός ατόμου στις πρώτες βοήθειες που να διαμένει στο  νησί , μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος με την πρόσληψη αγροτικού Ιατρού, δεν αποτελούν σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος, έστω και προσωρινά.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός