Για το βιβλίο του Παναγιώτη Γιαμαίου “Η Κάλυμνος στην επανάσταση του 1821”- Από Μαρία Ζαϊρη

208

Εδώ και κάποιο διάστημα (μέσα στο 2021 πάντως) έχω στα χέρια μου το βιβλίο του κ. Παναγιώτη Γίαμαίου , εκπαιδευτικού και Προέδρου του Αναγνωστηρίου μας, με τίτλο “Η Κάλυμνος στην επανάσταση του 1821” .

 Ένα βιβλίο επετειακό για τα 200 χρόνια, που ως ειδικό θέμα έλειπε από την βιβλιογραφία του νησιού μας και μας δίνει μια εικόνα της Καλύμνου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Άλλωστε η Τουρκοκρατία δεν ήταν ίδια σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Αλλού στάθηκε πιο βαριά κι αλλού κάπως υποφερτή, χάρις σε κάποια προνόμια που έδινα οι Τούρκοι, Ποιος δεν έχει ακούσει για την περίφημη «μαχτού» και τους αγώνες που έκαναν οι πρόγονοι μας για να μην καταργηθούν τα προνόμια.

Μέσα στο μικρό σε όγκο βιβλίο αλλά τόσο περιεκτικό, ο συγγραφέας καταφέρνει και ρίχνει τον προβολέα του παντού. Θέτει τα ιστορικά πλαίσια  κι από τις λιγοστές υπάρχουσες πηγές καταφέρνει να ανασυντάξει τη ζωή της εποχής, θαλασσινή και στεριανή. Κι από κοντά στοιχεία αρχαιολογίας, ιστορίας ,συνθήκες ,συμμαχίες ,επαναστάσεις, αποτυχημένα κινήματα.

Αναδεικνύονται προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο και κινήσεις άλλοτε συμφιλιωτικές κι άλλοτε διχαστικές, έως και αιματηρές. Μια συνηθισμένη Ελληνική Ιστορία με καλά και τα κακά της.

 Το βιβλίο εκτός από το καθαρά ιστορικό μέρος περιλαμβάνει και δύο θεατρικά έργα που ζωντανεύουν τα γεγονότα και προσπαθούν να μας μυήσουν στον τρόπο σκέψης όχι μόνο των προυχόντων ,αλλά και του λαού που είναι ο αποδέκτης των ενεργειών.

 Δεν λείπει και το γλωσσάρι καθώς η τωρινή καθομιλουμένη κάπως διαφέρει από εκείνη της εποχής.

Το βιβλίο εύληπτο και εμπλουτισμένο με εικόνες, χωρίς να αλλοιώνει την ιστορική αλήθεια συντελεί στην αυτοσυνειδησία μας. Ποιοι είμαστε τέλος πάντων. Δεν τινάξαμε  στον αέρα τις μπαρουταποθήκες, ωστόσο καταφέραμε να πορευτούμε με σύνεση.

 Όμως με την ευκαιρία δεν  μπορούμε να μην αναφερθούμε στον ίδιο το συγγραφέα κ. Παναγιώτη Γιαμαίο, τον άριστο εκπαιδευτικό, που με λεπτότητα, προθυμία, αξιοπιστία, καταγίνεται και με τα πνευματικά ζητήματα της Καλύμνου.

Στο Αναγνωστήριο από το 2002 και τα τελευταία εννέα χρόνια Πρόεδρος, υπήρξε πάντα έτοιμος να υποστηρίξει, να αναδείξει όχι μόνο άψυχα θέματα ιστορικά, λογοτεχνικά κλπ. Αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς και να δώσει αξία στο έργο τους,

Χρησιμοποίησε πάντα τη δική του ευγενή οπτική γωνία μέσα από τη οποία μόνο καλό προέκυψε,

Πάτμιος στην καταγωγή έχει ίσως την πολυτέλεια να μπλέκεται στα δίχτυα της  όποιας τοπικής οπτικής κι ο λόγος του ως εκ τούτου να βαραίνει περισσότερο. Οι ευχαριστίες μας μαζί με την αγάπη μας του ανήκουν.

ΥΓ Η έκδοση είναι του Αναγνωστηρίου η επιμέλεια της Νίκης Μαυροστόμου ,η ευγενής χορηγία του κ. Μιχαήλ Ψαρομοά

Κάλυμνος Ιούλιος 2021.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός