Εορτάζει το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στην ομώνυμη νησίδα απέναντι από το Καντούνι Καλύμνου.

468

  Εορτή της Αγίας Κυριακής σήμερα Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 και εορτάζει το εκκλησάκι στη νησίδα της Αγίας Κυριακής.

Η ακατοίκητη νησίδα της Αγία Κυριακή βρίσκεται σε απόσταση 1000 μ. από τις δυτικές ακτές της Καλύμνου(Καντούνι-Πλατύ Γιαλός) και 1400 από τις νότιες της Τελένδου. Στο ανατολικό της τμήμα υψώνεται το νεότερο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων ναών.

Ως υπέρθυρο της εισόδου του έχει χρησιμοποιηθεί μαρμάρινο αρχαίο γείσο.  Γύρω από το νεότερο εκκλησάκι διατηρούνται τ’ απομεινάρια μίας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, εξωτερικών διαστάσεων 12,40 μ. μήκος, χωρίς την αψίδα, επί 8,85 πλάτος. Απ’ αυτή σώζονται η μεγάλη ημικυκλική αψίδα, τμήματα των τοίχων της, καθώς και οι τοίχοι τριών ορθογωνίων προσκτισμάτων.

Σχηματιζόταν έτσι ένα μικρό κτιριακό συγκρότημα στο νησί, κατά πάσα πιθανότητα μοναστηριακό, το οποίο πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 5ου – αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα.
 

 Σε απόσταση 150 περίπου μέτρων ΒΔ της βασιλικής υπάρχουν στον φυσικό βράχο εμφανή σημάδια λατόμευσης του φαιόχρωμου ασβεστόλιθου, για την προμήθεια του υλικού κατασκευής της βασιλικής.
  

Αργότερα, μετά την ερείπωση του παλαιοχριστιανικού ναού ανεγέρθηκε στο χώρο του κεντρικού κλίτους του ένα μονόχωρο εκκλησάκι, εσωτερικών διαστάσεων 7,80 x 5 μ. και αυτό σήμερα κατεστραμμένο. Αυτό πρέπει να οικοδομήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, εποχή, κατά την οποία κτίζονται στην Κάλυμνο μικρά εκκλησάκια πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικών βασιλικών

Ευχαριστούμε το φίλο Χριστόδουλου Μουσελλή για τις φωτογραφίες
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός