Εστίαση: Τα σήματα για το διαχωρισμό των επιχειρήσεων-Τι ισχύει για διασκέδαση

1254

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων, βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν στους κλειστούς χώρους και θα παραθέσουμε στη συνέχεια

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα δύο σήματα, τα οποία θα μπορούν να κατεβάσουν οι εργοδότες από το gov.gr, να τα τοποθετούν σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις τους και έτσι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το αν ο κλειστός χώρος της επιχείρησης (μη υπαίθριος) είναι μόνο για εμβολιασμένους πολίτες ή και ο εισερχόμενος στον χώρο (εάν δεν είναι εμβολιασμένος) θα πρέπει να έχει κάνει τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Ακολουθούν τα δύο σήματα:

covid-free.jpg
meiktos-horos.jpg

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει και ένα τρίτο σήμα το οποίο θα ενημερώνει τους πελάτες εάν το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο ή όχι. 

pliros-emvoliasmeno-prosopiko.jpg

Οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη 

Ως προς τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης, έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων. Ξέρω ότι αυτό σε πάρα πολλούς ανθρώπους φαίνεται παράλογο και δύσκολο αλλά ο ιός, η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο, επαναλαμβάνω, να παίξουμε με αυτό το ζήτημα.

Θέλω να παρακαλέσω όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους επαγγελματικούς χώρους να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την τήρηση αυτού του μέτρου.

Υπενθυμίζω ότι τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα κορονοϊού της περασμένης εβδομάδας ήταν σε χώρους όπου υπήρχε πολύ έντονος χορός και σωματική επαφή συνεπεία του χορού.

Από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί.  Για τα υπαίθρια επαναλαμβάνω, όχι για τα κλειστά.  Ότι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία.  Έχουμε φτιάξει και τα σχετικά σήματα, τα οποία θα μπορεί η κάθε επιχείρηση, σύμφωνα και με όσα θα σας πει σε λίγο ο κύριος Πιερρακάκης να τα χρησιμοποιεί από το gov.gr.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψής.  Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Για αθλητικούς αγώνες, στάδια και γήπεδα: Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους κλειστούς ή ανοιχτούς.  Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80% επί του συνόλου.  5% από αυτή τη χωρητικότητα μπορεί να είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ με ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.  Αυτό είναι ταβάνι, δεν μπορείς να πας παραπάνω. Είναι μόνο για εμβολιασμένους, φυσικά.

Να πω για τους αμιγείς χώρους ότι θα μπορούν να μπαίνουν οι ανήλικοι, αυτοί δηλαδή που είναι σε όριο ηλικίας κάτω από εκεί που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test. Όσοι είναι σε ηλικία που μπορούν να εμβολιαστούν φυσικά υπάγονται στους γενικούς κανόνες του εμβολιασμού.

Τώρα, σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.  Ένα από τα τρία σηματάκια που θα μπορούν να κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr, το ένα είναι για τους αμιγείς χώρους, το άλλο για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι, αλλά υπάρχει και ένα σηματάκι που θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν και όλο το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να αποφασίζει και να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε έναν κλειστό χώρο ή όχι, και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου τον οποίο αναλαμβάνει.

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι εθελοντικός με κίνητρο τις 5 ημέρες άδεια. Το λέω γιατί γράφτηκαν σήμερα διάφορα στον τύπο.

Τώρα, το πλαίσιο των κυρώσεων στα καταστήματα τα οποία θα παραβιάσουν τα σχετικά μέτρα. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση που έχουμε υποτροπή και έχουμε δεύτερη παράβαση, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτου τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές μέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού, από το οποίο προκύπτει η παράβαση.  Είναι η γνωστή ανάρτηση στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα διασκέδασης, όπου ανερυθρίαστα διαφημίζουν κιόλας ότι παραβιάζουν τα μέτρα.