Με κοινό δτ οι Δήμαρχοι Λέρου-Πάτμου-Λειψών-Αγαθονησίου επιχειρούν να δικαιολογήσουν το ρόλο «κομπάρσου» της Καλύμνου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

750

Με κοινό δελτίο τύπου που υπογράφουν  οι Δήμαρχοι Λέρου, Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου αναφέρονται στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν οι Δήμοι τους, μαζί με το Δήμο Καλυμνίων.

Μετά τη δριμεία κριτική που ασκήθηκε από τον Γιάννη Γαλουζή στο Δήμαρχο Δ.Διακομιχάλη  που συμφώνησε η έδρα του Αναπτυξιακού Οργανισμού να είναι  στη Λέρο,  αλλά και για την κατανομή των μετοχών που καθιστούν την Κάλυμνο μειοψηφία, είναι φανερό ότι το κοινό δελτίο των 4 Δημάρχων έχει σκοπό να δικαιολογήσει και να στηρίξει τις επιλογές του Δημάρχου Καλυμνίων.

 Επιλογές όμως που καθιστούν την Κάλυμνο από πρωταγωνιστή  σε κομπάρσο.

Το δελτίο τύπου προβάλλει ως κύριο λόγο επιλογής της Λέρου ως έδρα του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ότι στο γειτονικό νησί ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Φυσικά με μία πρώτη ανάγνωση είναι ένα επιχείρημα που καλοπροαίρετα μπορούμε να δεχθούμε ότι έχει μία λογική βάση, σε καμιά όμως περίπτωση από μόνο του δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απεμπόληση της έδρας από το Δήμο Καλυμνίων.

 Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι κάτι το μόνιμο  και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί είτε με την κατάργηση τους, είτε με την εφαρμογή τους και στην Κάλυμνο,

Αλλά το πλέον  κρίσιμο που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, είναι ότι έργα που θα εκτελεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός σε άλλα νησιά εκτός Λέρου, με ποια λογική θα ακολουθούν τους μειωμένους συντελεστές της Λέρου; Μήπως υπάρχει μία σύγχυση στο θέμα;

Και βέβαια δεν υπάρχει κάποια επίσημη μελέτη που να καθορίζει το οικονομικό όφελος του Αναπτυξιακού  Οργανισμού από τους μειωμένους συντελεστές, όταν στον αντίποδα υπάρχουν οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν  για την Κάλυμνο, με την έδρα να είναι στη Λέρο.

 Ανεξάρτητα όμως της έδρας του Αναπτυξιακού Οργανισμού που απεμπόλησε ο Δήμαρχος Καλυμνίων, το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος είναι ότι δεν διεκδίκησε την πλειοψηφία των μετοχών που δικαιούταν  να πάρει. Ο Δήμος Καλυμνίων θα είναι μειοψηφία και την τύχη των έργων  θα καθορίζουν οι άλλοι 4 Δήμοι.

Ο δήμος Καλυμνίων όφειλε να διεκδικήσει και να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο αφού η  κατανομή των μετοχών είναι συνδυασμός κριτηρίων πληθυσμιακού μεγέθους και οικονομικής δυνατότητας κάθε Δήμου . Και στα δύο κριτήρια ο Δήμος Καλυμνίων υπερέχει.

Για την κατανομή των μετοχών καμία αναφορά δεν γίνεται στο δελτίο τύπου,

Παραθέτουμε το κοινό δελτίο τύπου που υπογράφουν οι τέσσερις Δήμαρχοι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χωρίς τη διάθεση να εμπλακούμε στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της Δημοτικής Αρχής του κυρίου Διακομιχάλη και της παράταξης του τέως Δημάρχου κυρίου Γ. Γαλουζή στην Κάλυμνο, αναφορικά με την έδρα του Αναπτυξιακού Οργανισμού, εμείς οι Δήμαρχοι των νησιών Λέρου Πάτμου Λειψών και Αγαθονησίου, αφού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μαζί και με την Κάλυμνο αξιοποιώντας ένα εργαλείο που πρόσφατα θέσπισε η Κυβέρνηση για την ενδυνάμωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Τ.Α., έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

1ον) Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός των πέντε νησιών μας, είναι μετοχική εταιρεία και δεν έχει καμία σχέση με το δίκτυο διαδημοτικής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχει και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τότε συμφωνήσαμε να έχει έδρα την Κάλυμνο, λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι είναι στη μέση απόσταση των νησιών, αφού συμμετέχει και η Τήλος.

2ον) Στον Αναπτυξιακό Οργανισμό έχει επιλεγεί η έδρα να είναι η Λέρος, αφού είναι το μόνο από τα πέντε νησιά με τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. και επειδή είναι στη μέση απόσταση μεταξύ των νησιών μας.

Σε κάθε περίπτωση η διαδημοτική συνεργασία πρέπει να ξεφύγει από τοπικισμούς και να λειτουργήσει ισότιμα για όλα τα νησιά με συγκεκριμένες στοχεύσεις, προκειμένου να λύνονται προβλήματα, που δυστυχώς ταλαιπωρούν τους κατοίκους των νησιών μας διαχρονικά.

Δεν είναι η έδρα αυτή που θα είναι ο καταλύτης στη σωστή λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού, αλλά η βούληση όλων μας να πορευθούμε από κοινού και χωρίς ηγεμονισμούς να αντιμετωπίζουμε την επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας.

Στο ξεκίνημα των συζητήσεων στις μεταξύ μας επαφές  για εμάς τους πέντε δημάρχους αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα, άλλωστε και η ονομασία του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Πεντάνησος» αυτό επιβεβαιώνει :

Ότι είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε λύσεις για τα πέντε νησιά στα κοινά μας προβλήματα, το ένα νησί να είναι δίπλα στο άλλο, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς τοπικισμούς και πατερναλιστική διάθεση από κανένα.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Λέρου-Πάτμου- Λειψών- Αγαθονησίου
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός