Ορεινός περίπατος και προσκύνημα στην Παναγία Κυρά Ψηλής στο Βαθύ Καλύμνου .(video)

816

 Ακόμη ένας ορεινός περίπατος από το Μάμα Χαραμαντά και με παρέα το Μιχάλη Ανθούλη και τον Τζακ Γαβαλά.

Αυτή τη φορά στην Παναγία Κυρά Ψηλής στο Βαθύ Καλύμνου . Να σημειώσουμε ότι ο ορεινός αυτός περίπατος, ήταν ο τελευταίος για την φετινή σεζόν και θα επιστρέψουμε με περισσότερα οδοιπορικά τον ερχόμενο Οκτώβριο,

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Κυρά Ψηλή

Σε ένα σπήλαιο στο βουνό στα βόρεια από το Βαθύ, ξεχωρίζει το μοναστήρι της Παναγίας Κυρά Ψηλής με μία μοναδική θέα.

 Σύμφωνα με τον επικρατέστερο λαϊκό θρύλο, το μοναστήρι κτίστηκε από έναν Καλύμνιο που είχε μεταναστεύσει και αλλαξοπιστήσει, ο οποίος όμως όταν επέστρεψε στο νησί θυμήθηκε τις ρίζες του και πίστεψε ξανά στο Θεό. Ένας άλλος θρύλος αναφέρει πως κάποιος βοσκός, ψάχνοντας ένα τράγο του που είχε εξαφανιστεί, ανακάλυψε τη σπηλιά και στο εσωτερικό της μια εικόνα της Παναγίας. Ο βοσκός προσπάθησε πολλές φορές να μεταφέρει την εικόνα στο χωριό, αλλά στα μισά της διαδρομής η εικόνα επέστρεφε μόνη της στη σπηλιά.

Το σπήλαιο διαμορφώθηκε σε εκκλησία και μετέφεραν με λιτανείες την εικόνα στο Βαθύ. Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταυγούστο την επαναφέρουν στο εκκλησάκι όπου γίνεται ολονύκτια γιορτή. Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στο Βαθύ, στην εκκλησία της Παναγίας της Κυρά Ψηλή.

.

Δείτε το video που ετοίμασε Μάμας Χαραμαντάς

24-7-2021 Παναγιά Κυρά Ψηλή