Στο ΠΡΑΣΙΝΟ συνεχίζει η Κάλυμνος στο νέο επιδημιολογικό χάρτη. Στο ΚΙΤΡΙΝΟ Ρόδος-Κως-Λέρος .

2129

Δόθηκε στην δημοσίότητα ο επικαιροποιημένος επιδημιολογικός χάρτης (με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2021 ) που μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας που αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).


Ο επιδημιολογικός χάρτης παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.
Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Δείκτης θετικότητας ελέγχων
• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
• Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
• Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
• Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
• Πληρότητα συστήματος υγείας
• Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
• Ανάλυση μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

Η Κάλυμνος συνεχίζει στο επίπεδο ΠΡΑΣΙΝΟ. Από τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου στο επίπεδο ΚΙΤΡΙΝΟ παραμένουν Ρόδος και Κω ,ενώ εντάχθηκε και η Λέρος.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

 Όπως τόνισε  ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στη χθεσινή ενημέρωση η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία σχετίζεται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα», υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας με 25 περιφερειακές ενότητες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, η οποία αποφάσισε την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας ως εξής:

Οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.

Όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν και αυτοί στο πορτοκαλί.

Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2.

Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο κίτρινο, ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.

Τέλος, ο Δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.

Παράλληλα, κατά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 εχθές. Ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί: 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, 55 από 9 που ήταν στις 7 Ιουλίου. Έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη, 56 από 24 στις 7 Ιουλίου, και έχουν 7πλασιαστεί στην Πάρο, 72 από 9 στις 7 Ιουλίου.

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους αλλά και στις αρχές των περιοχών αυτών. Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί και για αυτό απαιτείται η συμβολή αλλά και η συνεργασία όλων μας.

Ήδη από αύριο και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω 6 περιοχές για εκτεταμένο testing. Επιπλέον, στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid. Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Το μέτρο είναι ξεκάθαρο και αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού.