Εντυπωσιακό οδοιπορικό στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, στην Κυρά Ψηλή, στον οικισμό του Κάστελλα (video)

928

Το Καστρομοναστηρο της Παναγιάς Κυρα Ψηλής στο Βαθύ Καλύμνου εορτάζει και είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί και φέτος για την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σας παρουσιάζουμε ένα όμορφο εντυπωσιακό οδοιπορικό στην περιοχή του Βαθύ Καλύμνου που περιλαμβάνει και επίσκεψη στην Παναγιά Κυρα Ψηλής

Ο Δημήτρης Δρόσος με πολύτιμη βοηθό την Αναστασία Τσαούση έχοντας μαζί τους την κάμερα του kalymnos-news.gr πραγματοποίησαν ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό στην ευρύτερη περιοχή του Βαθύ  με επισκέψεις κατά σειρά στον Ταξιάρχη Μιχαήλ,στην Παναγία Κυρά Ψηλή,στο σπήλαιο και στον αρχαίο οικισμό του Κάστελλα καταγράφοντας εντυπωσιακές εικόνες.

Ταξιάρχης Μιχαήλ

Εντυπωσιακή από άποψη διατήρησης βασιλική, η οποία οικοδομήθηκε κατά τον  6ο μ. Χ. αιώνα. Είναι κτισμένη με οικοδομικό υλικό από το παρακείμενο αρχαίο οχυρό του Έμπολα (τέλη 4ου π. Χ. αιώνα) ενώ υπάρχουν υπέροχα ψηφιδωτά Αργότερα ανεγέρθηκε στα νοτιοανατολικά της βασιλικής το εκκλησάκι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, στις εσωτερικές επιφάνειες του οποίου διατηρείται υψηλής ποιότητας τοιχογραφικός διάκοσμος του 13ου και 14ου αιώνα.

Ιερά Μονή Κυρά Ψηλή

Σε ένα σπήλαιο στο βουνό στα βόρεια από το Βαθύ, ξεχωρίζει το μοναστήρι της Παναγίας Κυρά Ψηλής με μία μοναδική θέα.

 Σύμφωνα με τον επικρατέστερο λαϊκό θρύλο, το μοναστήρι κτίστηκε από έναν Καλύμνιο που είχε μεταναστεύσει και αλλαξοπιστήσει, ο οποίος όμως όταν επέστρεψε στο νησί θυμήθηκε τις ρίζες του και πίστεψε ξανά στο Θεό. Ένας άλλος θρύλος αναφέρει πως κάποιος βοσκός, ψάχνοντας ένα τράγο του που είχε εξαφανιστεί, ανακάλυψε τη σπηλιά και στο εσωτερικό της μια εικόνα της Παναγίας. Ο βοσκός προσπάθησε πολλές φορές να μεταφέρει την εικόνα στο χωριό, αλλά στα μισά της διαδρομής η εικόνα επέστρεφε μόνη της στη σπηλιά.

Το σπήλαιο διαμορφώθηκε σε εκκλησία και μετέφεραν με λιτανείες την εικόνα στο Βαθύ. Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταυγούστο την επαναφέρουν στο εκκλησάκι όπου γίνεται ολονύκτια γιορτή. Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στο Βαθύ, στην εκκλησία της Παναγίας της Κυρά Ψηλή.

Σύμφωνα με την παράδοση στο σπήλαιο υπάρχει το αποτύπωμα του χεριού της Παναγίας.

Ο αρχαίος οικισμός του Κάστελλα

  Επί της βόρειας οροσειράς του Βαθύ και σε απόσταση 500 περίπου μέτρων βόρεια της θέσης Μετόχι υψώνεται ο ορεινός όγκος του Κάστελλα. Στα δυτικά συνορεύει με το όρος Μόντε Ρίτο. Ο αρχαίος οικισμός της περιοχής, όπως φαίνεται από τα επιβλητικά ερείπια οικοδομημάτων, απλωνόταν από την ανατολική πλαγιά του Μόντε Ρίτο και περιέτρεχε το χώρο του Κάστελλα από τη δυτική, νότια και ανατολική του πλαγιά. Ο οικισμός περιελάμβανε πενήντα περίπου κτίσματα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ορθογώνιας κάτοψης. Οι τοιχοδομίες τους αποτελούνται από δουλεμένους ντόπιους ασβεστόλιθους, τραπεζιόσχημους και ορθογώνιους, διαφόρων μεγεθών, χωρίς συνδετικό υλικό.

Ειδικά μερικοί λίθοι ξεχωρίζουν για τις μεγάλες τους διαστάσεις που φτάνουν μέχρι 1,60 μ. ύψος και 1,30 πλάτος. Στο ανώτερο τμήμα του οικισμού, στην κορυφή, σώζεται το δυτικό τμήμα του τοίχου που την περιέκλεινε, σχηματίζοντας έναν χώρο ιδιαίτερης σημασίας, όπως δείχνουν διάφορα κατά καιρούς ευρήματα.

Πρόκειται ίσως για κάποιο ιερό ή την κατοικία του άρχοντα του οικισμού. Ίχνη οχυρώσεων δεν υπάρχουν, λόγω της μεγάλης έκτασης που καλύπτει ο οικισμός, αλλά ίσως και εξαιτίας των συνθηκών της εποχής εκείνης.

Σύμφωνα με διάφορα επιφανειακά ευρήματα, τα οποία έχουν κατά καιρούς βρεθεί στην περιοχή, η κατοίκηση του χώρου αρχίζει κατά τους προϊστορικούς χρόνους και συνεχίζεται έως και τους κλασικούς. Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν προϊστορικά όστρακα και λεπίδες οψιανού, δύο πήλινα ειδώλια της Υστερης Χαλκοκρατίας, όστρακα κεραμικής και χάλκινα κοσμήματα γεωμετρικών χρόνων, ασημένια αρχαϊκά νομίσματα της Μιλήτου και της Κω, πάρα πολλές χάλκινες αιχμές βελών των αρχών του 5ου π.Χ. αιώνα, πήλινα υφαντικά βαρίδια και όστρακα αγγείων κλασικών χρόνων. Οι άνθρωποι που κατοικούσαν στον Κάστελλα πρέπει να είχαν ως κύρια ενασχόληση τη θάλασσα. Τα ευρήματα δείχνουν εμπορικές σχέσεις τόσο με τα μικρασιατικά παράλια, όσο και με τα γειτονικά νησιά. Είναι πιθανόν οι κάτοικοι να ανήκαν στην Καρική φυλή, η οποία βεβαιωμένα κατοικούσε στην Κάλυμνο. Ο οικισμός εγκαταλείπεται απότομα σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Η εγκατάλειψη αυτή οφείλεται σε εναντίον του επιδρομή κατά το α΄ μισό του 5ου αιώνα π.Χ., όπως εξάγεται από τις πολυπληθείς χάλκινες αιχμές βελών που έχουν βρεθεί διάσπαρτα στο χώρο του οικισμού

Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασαν ο Δημήτρης Δρόσος και η Αναστασία Τσαούση με εντυπωσιακές εικόνες.

6-3-2021 Κυρά Ψηλή - Το χέρι της Παναγίας - Ταξιάρχης Μιχαήλ - Αρχαίος οικισμός του Κάστελλα