Η ανακύκλωση στους Λειψούς είναι σχεδόν 5 φορές πάνω από τον μέσο όρο της Χώρας.

1059
Για τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις στην ανακύκλωση ξεχωρίζουν οι Λειψοί. Τα ποσοστά ανακύκλωσης ανά κάτοικο είναι εντυπωσιακά υψηλά. Όμως αν και πρωταθλητές σ αυτόν τον τομέα το νησί αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης.

Σχεδόν πέντε φορές πάνω από το μέσο όρο ολόκληρης της χώρας ανακυκλώνουν οι κάτοικοι στους Λειψούς.

Έχουν καταφέρει μάλιστα το 96% των απορριμμάτων να είναι καθαρά ανακυκλώσιμα που σημαίνει ότι πραγματοποιούν τη διαδικασία σωστά!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού η πρωτιά έχει επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής του συστήματος «Διαλογή στην Πηγή και συλλογή πόρτα-πόρτα».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του MEGA

Στην επίσημη σελίδα του Δήμου Λειψών αναφέρεται στο κεφάλαιο ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στο Δήμο Λειψών, εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης με το σύστημα «Διαλογή στην Πηγή και συλλογή πόρτα-πόρτα». Εδώ οι κάδοι αποτελούν άγνωστο αντικείμενο, ως μέσο προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων.  Το σύστημα στηρίζεται στη διανομή, από το Δήμο σε κατοίκους και επιχειρήσεις, σάκων απορριμμάτων για την προσωρινή αποθήκευση των συλλεγόμενων ρευμάτων στον χώρο τους.

Με βάση το πρόγραμμα, γίνεται χωριστή συλλογή με ΔσΠ, των παρακάτω υλικών: χαρτί/χαρτόνι,  πλαστικό, νάιλον,  μέταλλο/αλουμίνιο, γυαλί.

Πρόσφατα ο Δήμος Λειψών, προχώρησε στη δημιουργία τριών καλαίσθητων νησίδων ανακύκλωσης στις παραλίες του νησιού, με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος χωριστής συλλογής. Στις νησίδες προβλέπεται και θέση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. (ΦΩΤΟ)

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης(ΕΕΑΑ) οι Λειψοί το 2015 κατατάχθηκαν πρώτοι σε ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο και στην καθαρότητα υλικών ανακύκλωσης ενώ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Boussias Communications ο δήμος μας βραβεύθηκε με το GOLD βραβείο.

Κλείνοντας να πούμε ότι το νησί που κάνει πρωταθλητισμό στην ανακύκλωση και άρα στην εξοικονόμηση ενέργειας έχει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του. Μάλιστα τον Αύγουστο, στον μήνα αιχμής των διακοπών το νησί έμενε χωρίς ρεύμα μέχρι και για 5 ώρες την ημέρα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και στο σύστημα υδροδότησης