«Λευκή κόλλα» ο απολογισμός έργου Δημαρχίας Διακομιχάλη στα 2 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία!

1771

1 Σεπτεμβρίου 2021 σήμερα και καλό μήνα.

Συμπληρώθηκαν ήδη δύο χρόνια από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 όταν ο Δημήτρης Διακομιχάλης άνοιγε την κεντρική είσοδο του Δημαρχείου και ανέβαινε τα σκαλοπάτια, επανερχόμενος στο τιμόνι της εξουσίας.

Η εκλογική νίκη Διακομιχάλη τη 2η Κυριακή (Ιούνιος 2019) με  μικρή διαφορά σε ψήφους (310) από το δεύτερο Ι.Μαστροκούκο σε συνδυασμό με το νέο  εκλογικό σύστημα με τη νικήτρια Παράταξη να έχει μόνο έξι(6) δημοτικούς συμβούλους όσο η μείζων και η ελάσσων μειοψηφία, σίγουρα δημιουργούσαν αμφιβολίες και ερωτηματικά , κατά πόσο θα μπορούσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες η νέα Δημοτική Αρχή.

Όμως η εμπειρία που διέθετε ο Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης αφού ήταν η 4η φορά που εκλεγόταν, έκανε αρκετό κόσμο να είναι αισιόδοξος και να  διατηρεί ελπίδες ότι η νέα δημοτική αρχή θα υλοποιούσε τις προεκλογικές εξαγγελίες της , θα δρομολογούσε και εκτελούσε τα μεγάλα και σημαντικά  έργα υποδομής που χρειάζεται η Κάλυμνος.

Δύο χρόνια μετά από την ανάληψη της εξουσίας, η απογοήτευση της πλειονότητας  του Καλυμνιακού λαού είναι τεράστια κατά γενική ομολογία . Μία Δημοτική Αρχή που κινείται με “βήμα σημειωτόν”!

Δύο χρόνια μετά και ο απολογισμός του έργου της σημερινής  Δημαρχίας Διακομιχάλη  είναι μία «λευκή κόλλα» και για να είμαστε  πιο ακριβείς περιλαμβάνει και κάποιες  διάσπαρτες καρικατούρες εργασιών, ενεργειών, μεγαλοστομιών και ανακυκλώσιμων υποσχέσεων, τα οποία ο Δήμαρχος και ο κλειστός βολεμένος περίγυρος του, με “πολιτικούς κομπασμούς” προσπαθούν να το περάσουν ως έργο 4ετίας!

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε  περισσότερο εισαγωγικά .

Ας κάνουμε λοιπόν ένα απολογισμό “μη έργου” με βάση τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις της σημερινής Αρχής

Για να δώσουμε μία πρώτη εικόνα για το ανύπαρχτο έργο, επιγραμματικά να απαριθμήσουμε και να θυμίσουμε  μία εικοσάδα  από τα σημαντικά έργα τα οποία εξαγγέλθηκαν προεκλογικά από το Δημήτρη Διακομιχάλη και την Παράταξη του και για τα οποία δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ή έχουν ασχοληθεί επιδερμικά, αν και έχουν περάσει 2 χρόνια  που βρίσκονται στο τιμόνι του Δήμου: 

1. Αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση των όμβριων υδάτων  στον Εμπορικό δρόμο.

2.Κατάργηση Χωματερής

3. Ανακύκλωση

4. Αξιοποίηση Θερμοπηγών

5. Αξιοποίηση Καταδυτικού Πάρκου Αργινωντών.

6. Αξιοποίηση Δημοτικής Αγοράς

7.Λειτουργία Τμήματος Σχολή Μηχανικών στην ΑΕΝ Καλύμνου

8. Επαναπροσδιορισμός της Χερσαίας ζώνης

9. Δημοτική συγκοινωνία

10.Αντιπλημμυρικά Ψερίμου

11. Αξιοποίηση Ψερίμου

12.Αποχέτευση τουριστικών περιοχών

13. Αξιοποίηση Χωράφας Αγίου Θεολόγου

14.  Οι προβλήτες στον Εμπορειό,  Αργινώντα, Τέλενδο, Βλυχάδια αλλά και η Παλιόνησο

15. Επέκταση διαδρόμου αεροδρομίου Καλύμνου.

16. Νέο ελαιοτριβείο στο Βαθύ

17. Ίδρυση Γραφείου Αλιείας στο Δήμο

18. Η εξωτερική νέα προβλήτα.

19. Περιφερειακός δρόμος Θέρμα -Άγιος Σάββας

20. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

 Όλα τα παραπάνω εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και φυσικά δεν είναι τα μοναδικά που υποσχέθηκε. Μάλιστα ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, πριν 2 χρόνια κατά την τελετή ορκωμοσίας του ίδιου μαζί με τους νέους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους ,στις 28 Αυγούστου 2019 στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας, στην ομιλία του με τον πιό επίσημο τρόπο επανέλαβε τις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής και τα έργα που θα υλοποιήσει!

Παραθέτουμε το σχετικό απάσπασμα από την ομιλία του ως εκλεγμένου πλέον Δήμαρχου

Δεσμεύσεις Δημάρχου Δ.Διακομιχάλη την ημέρα ορκωμοσίας του.

Πιο αναλυτικά να κάνουμε μία μικρή αναφορά στο καθένα από τα παραπάνω έργο στο τι έχει γίνει , αν βέβαια έχει γίνει κάτι.

1.Αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση των όμβριων υδάτων  στον Εμπορικό δρόμο.

Ένα χρόνιο πρόβλημα, η επίλυση του οποίου ήταν πρώτη στις δεσμεύσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

 Απλά να θυμίσουμε τι δήλωνε για το πρόβλημα αυτό ο Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης πριν 33 μήνες στις 29 Νοεμβρίου 2018, όταν ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση στο φακό του kalymnos-news.gr : Θέλω να δηλώσω το εξής απλό. Εάν ο Καλυμνιακός λαό μας εμπιστευτεί στις προσεχείς εκλογές η πρώτη απόφαση τον Σεπτέμβρη θα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των νερών της βροχή προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη εικόνα. Ήδη έχω δώσει εντολή στην Αθήνα σε συγκεκριμένο γραφείο να επεξεργαστεί την πρόταση που θα φέρουμε στο ΔΣ.  Είναι μια είδηση. Υπάρχει η αναγκαιότητα και να μην πει κανένας που θα βρεθούν λεφτά. Μα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, μα από το Περιφερειακό πρόγραμμα, λεφτά θα βρούμε. Εμείς θα έχουμε την ευθύνη και θα δώσουμε λύση.  

Δύο(2) χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, δεν έχει γίνει κάτι το ουσιαστικό. Πριν 9 μήνες όταν το kalymnos-news.gr ανακίνησε το θέμα ο Δήμαρχος ασθμαίνων για να δημιουργήσει εντυπώσεις, έφερε στο ΔΣ θέμα για τα όμβρια ύδατα και πρόταση του συμβούλου Γιάννη Ρώτα για διακήρυξη διαγωνισμού “κατάθεσης ιδεών” για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Οι αντιπολιτεύσεις με πολλές επιφυλάξεις ψήφισαν το θέμα. Εννέα μήνες μετά «σιγή ασυρμάτου». Η υπόθεση στα συρτάρια!

2. Κατάργηση Χωματερής

Η χωματερή καπνίζει και τα απορρίμματα καίγονται, αφού η σημερινή Δημοτική Αρχή με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης, αν τα απορρίμματα θάβονται με χώμα, δεν συνέχισε την προσωρινή λύση της ταφής που εφάρμοζε η προηγούμενη Δημαρχία και είχε περιορίσει όσο αυτό ήταν εφικτό τις συχνές πυρκαγιές και τους καπνούς.

Η δέσμευση της σημερινής Δημοτικής αρχής ήταν, ότι  αποτελεί βασική προτεραιότητα η επίλυση αυτού το χρόνιου  προβλήματος του νησιού και με διαδικασίες εξπρές  θα προχωρήσει στην υλοποίηση της Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων με τη δημιουργία ΧΥΤΥ σε συνδυασμό με την ανακύκλωση.

Μάλιστα θα εφάρμοζε βραχυπρόθεσμα  μια  μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση-δεματοποίηση μέχρι να υλοποιηθεί η σχεδιασμός.

Στα 2 χρόνια ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου
«Κατασκευή και λειτουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων – Ο.Ε.Δ.Α. – Δήμου Καλυμνίων σε γήπεδο (δημοτική έκταση) επιφάνειας 65.315,00 m2 στην περιοχή Γιαννοχώραφα.

Όμως η Κάλυμνος δυστυχώς έμεινε πίσω, αφού οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται είναι χαρακτηριστικά αργοί. Η γειτονική Λέρος που ξεκίνησε μετά από την Κάλυμνο, ήδη κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και ενέταξε  το αντίστοιχο έργο της  και εξασφάλισε  την απαιτούμενη χρηματοδότηση ,ενώ τον Οκτώβριο, σε λιγότερο από 2 μήνες  ξεκινά και τη δεματοποίηση ως μεταβατική λύση.

Και το χειρότερο, εδώ στην Κάλυμνο καμία ολοκληρωμένη σκέψη δεν υπάρχει ή ενέργεια έχει εκδηλωθεί σε αυτά 2 χρόνια για μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση-δεματοποίηση μέχρι να υλοποιηθεί η σχεδιασμός που θα  απαιτήσει κάποια χρόνια ακόμη, με τη χωματερή να συνεχίζει να καίει και να  καπνίζει.

3. Ανακύκλωση

Στο μηδέν. Το μόνο που ακούμε είναι η “ανακύκλωση” των υποσχέσεων

Πριν 1,5 χρόνο  στις 14  Φεβρουάριο 2020 στην επίσημη σελίδα της Παράταξης «Κάλυμνος Δύναμη Προοπτικής»είχε γίνει η ανάρτηση με βαρύγδουπες εκφράσεις για την Ανακύκλωση στην  Κάλυμνο,που μεταξύ άλλων έλεγαν:

Με μεθοδικές κινήσεις άλλη μία δέσμευση μας παίρνει σάρκα και οστά. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στο νησί μας επίσημα η Ανακύκλωση!   Ο σχεδιασμός ,ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι και μέσα στον Μάρτιο αρχίζουμε. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σε επίπεδο Δημοτικού συμβουλίου πλήρης ενημέρωση από τον Δήμαρχο κ. Διακομιχάλη και καλεσμένο τον σύμβουλο επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ¨”ΕΕΑΑ ΑΕ» κ. Δημήτριο Παπασωτηρίου.

Δυστυχώς όχι μόνο δεν  έγινε κάτι για την ανακύκλωση, αλλά και τα 41 πράσινα σημεία που σχεδίαζε η προηγούμενη Δημαρχία αποσύρθηκαν, ενώ οι 160 χρωματιστοί κάδοι διατέθηκαν για σύμμεικτα απορρίμματα.

 Η μόνη ανακύκλωση για τη δημοτική Αρχή είναι η ανακύκλωση υποσχέσεων και μεγαλοστομιών

4. Αξιοποίηση Θερμοπηγών.

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που δυστυχώς στα 2 χρόνια που πέρασαν  δεν έγινε η παραμικρή ουσιαστική  ενέργεια, παρότι εδώ και 5 χρόνια έχει γίνει η πιστοποίηση των Θερμοπηγών, που ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση τους.

Το νέο νομοσχέδιο για τις εκμετάλλευση- αξιοποίηση των Θερμοπηγών σε όλη τη Χώρα, από το Υπουργείο Τουρισμού είναι έτοιμο,  οσονούπω θα ψηφιστεί και με την απραξία από πλευράς Δήμου Καλυμνίων ,με μαθηματική ακρίβεια οι Ιαματικές πηγές  Καλύμνου θα περιέλθουν στο νέο Οργανισμό που προβλέπεται να δημιουργηθεί.

5. Αξιοποίηση Καταδυτικού Πάρκου Αργινωντών.

Πέρασαν 15 μήνες από τότε που έγινε νόμος του Κράτους το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις»

Ένας νόμος που στο πρώτο του μέρος κάνει  ειδική αναφορά  στην «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο  για την αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου και τη δημιουργία του υποθαλάσσιου τμήματος για την ανάπτυξη μιας μορφής τουρισμού, που μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κάλυμνο. Ήταν καταλυτική  για αυτή την εξέλιξη η συμβολή του τότε Υφυπουργού Τουρισμού του Δωδεκανήσιου Μάνου Κόνσολα, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα της Καλύμνου και δίνοντας διέξοδο στο να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που υπήρχαν για την αδειδότηση και αξιοποίηση των επίγειων κτιριακών εγκαταστάσεων του Καταδυτικού Πάρκου και τη δρομολόγηση  δημιουργίας του Υποθαλάσσιου Τμήματος.

 Δυστυχώς και σε αυτό το θέμα η Δημοτική Αρχή στα 2 χρόνια που πέρασαν “κοιμάται τον ύπνο του δικαίου”

Πριν ένα μήνα όταν το kalymnos-news.gr ανέδειξε και πάλι το θέμα ο Δήμαρχος θυμήθηκε τον ειδικό σύμβουλο Γιάννη Ρωτα λέγοντας ότι άμεσα θα του αναθέσει να προχωρήσει τις μελέτες.

Δυστυχώς το  υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε εδώ και 11 χρόνια και εγκαινιάστηκε πριν 9 χρόνια τον Ιούλιο 2012 συνεχίζει να παραμένει ανεκμετάλλευτο και αναξιοποίητο και σε πλήρη εγκατάλειψη

.6. Η Αξιοποίηση Δημοτικής Αγοράς

Η Δημοτική Αγορά ανακαινισμένη από τον Ιούλιο 2014 ,παραμένει κλειστή και αναξιοποίητη.

Κάποια στιγμή η σημερινή δημοτική Αρχή έφερε στο ΔΣ το θέμα τροποποίησης χρήσης του ακινήτου, που όμως δεν συζητήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης που ζήτησε αναβολή για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Πριν ένα μήνα περίπου, ξανάφερε το θέμα το οποίο και πάλι ανέβαλε. Έχουν περάσει 2 χρόνια και η  Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει το παραμικρό για την αξιοποίηση της . Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η χρήση του ακινήτου!

7. Λειτουργία Τμήματος Σχολή Μηχανικών στην ΑΕΝ Καλύμνου.

Η υπόσχεση ήταν, ότι το 2020 το Τμήμα μηχανικών θα λειτουργούσε στην ΑΕΝ Καλύμνου.

 Μάλιστα στην ομιλία του ο Δήμαρχος κατά την ορκωμοσία του πριν 2 χρόνια, ανέφερε ότι άμεσα και στο πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα, θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα με τη ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης

Αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για συναντήσεις και επικοινωνίες για το θέμα ακούμε κατά καιρούς. Δύο χρόνια μετά,  δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη. Πριν 4 μήνες περίπου  ήλθε  στην Κάλυμνο, Επιτροπή από το Υπουργείο Ναυτιλίας για να ελέγξει  και εισηγηθεί για την καταλληλότητα του κτιρίου που πρόκειται να αγοραστεί και τις εργασίες διαμόρφωσης που πρέπει να γίνουν για  να στεγαστεί το Τμήμα Μηχανικών. Σε αναμονή λοιπόν

8.  Χερσαία ζώνη παραλιακής Καλύμνου.

Η δέσμευση της σημερινής Δημοτικής αρχής ήταν ξεκάθαρη. Μόλις αναλάβει θα προβεί στην επαναχάραξη των ορίων αιγιαλού παραλίας στο παραλιακό μέτωπο της Πόθιας και θα ακολουθήσει νέος προσδιορισμός της Χερσαίας Ζώνης, ώστε να  επανέλθει η κεντρική πλατεία στην δικαιοδοσία του Δήμου . Πέρασαν 2 χρόνια  χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια.

9. Δημοτική Συγκοινωνία.

 Ο μικρός αριθμητικά στόλος λεωφορείων και οι συχνές βλάβες, είχαν ως αποτέλεσμα στα 2 χρόνια να χρειαστεί η δημοτική συγκοινωνία  να ενοικιάσει κάποιες φορές λεωφορεία για να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό.

Και φυσικά λόγω covid-19, υπήρξε μειωμένη κίνηση επιβατικού κοινού και λιγότερα δρομολόγια και το πρόβλημα δεν αναδείχθηκε σε όλη του τη διάσταση

Η υπόσχεση αγοράς τουλάχιστον 2 καινούργιων λεωφορείων για τη ανανέωση του στόλου πήγε στα αζήτητα

10. Αντιπλημμυρικά Ψερίμου

Έχουν περάσει 8 σχεδόν χρόνια από το Νοέμβριο 2013 με τις καταστροφικές ζημιές που υπέστη το νησί από τη θεομηνία κι αν εξασφαλίστηκαν χρήματα,  δεν έγινε κάποιο αντιπλημμυρικό έργο με το νησί να παραμένει ανοχύρωτο σε μία νέα θεομηνία.

Στα 2 χρόνια καμία ενέργεια από τη σημερινή Δημοτική Αρχή

11. Αξιοποίηση Ψερίμου .

 Στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων στα προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής Δημοτικής αρχής ήταν η αξιοποίηση της Ψερίμου.

Στα  2 χρόνια  ούτε κουβέντα.

12. Αποχέτευση τουριστικών περιοχών.

Μία πονεμένη αμαρτία από τα παλιά, ένα έργο που συνεχίζει να παραμένει θαμμένο  Και σε αυτά τα 2 χρόνια, καμιά συζήτηση. Ένα έργο υποδομής για τις τουριστικές περιοχές  φαίνεται να παραμένει στα αζήτητα.

13. Αξιοποίηση Χωράφας Αγίου Θεολόγου

 Ένας σημαντικός χώρος, στο κέντρο της Πόθιας  μένει αναξιοποίητος . Στα 2 χρόνια που πέρασαν, καμία συζήτηση για το θέμα αξιοποίησης της Χωράφας του Αγίου Θεολόγου που έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου εδώ και 6 χρόνια.

14 . Οι προβλήτες στον Εμπορειό,  Αργινώντα, Τέλενδο, Βλυχάδια αλλά και η Παλιόνησο.

Υπόσχεση για ξιοποίηση του γραφικού όρμου του Εμπορειού με κατασκευή πλωτής προβλήτα για την προσέγγιση σκαφών αναψυχής.

Επίσης προβλήτες σε Αργινώντα, Τέλενδο, Βλυχάδια αλλά ακόμη και στη Παλιόνησο.  Μέχρι τώρα όλα αυτά αποτελούν μόνο προεκλογική υπόσχεση

15. Επέκταση διαδρόμου αεροδρομίου Καλύμνου.

Η επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών Κρατικού Αερολιμένα Καλύμνου ήταν και αυτό στις υποσχέσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής .Μέχρι τώρα  η μόνη εξέλιξη ήταν η επίσκεψη πριν ένα μήνα περίπου, Επιτροπής από την ΥΠΑ για επιτόπια αυτοψία και αναμένουμε.

16. Κατασκευή νέου Ελαιοτριβείου

Μετά την αναστολή λειτουργίας του παλαιού ελαιοτριβείου στη Χώρα Καλύμνου δόθηκε η υπόσχεση από τη σηεμρινή Δημοτική Αρχή για κατασκευή νέου υπερσύγχρονου στο Βαθύ.  Πέρασαν 2 χρόνια, χωρίς καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Και φυσικά ούτε συζήτηση για  τα εκατοντάδες ελαιόδενδρα που θα προμηθευόταν ο Δήμος για να τα παραχωρήσει δωρεάν για να φυτευτούν!

17. Ίδρυση Γραφείου Αλιείας στο Δήμο

Μία από τις υποσχέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής στο μεγαλύτερο επαγγελματικό κλάδο του νησιού τους αλιείς,  ήταν η ίδρυση Γραφείου Αλιείας στο δήμο, που θα παρακολουθεί και θα συνδράμει στη επίλυση προβλημάτων του κλάδου. Είναι κι αυτή μία υπόσχεση που μέχρι τώρα  παραμένει στα αζήτητα.

18. Η εξωτερική νέα προβλήτα.

Ένα σημαντικό έργο που δυστυχώς το ακούμε δώ και μία δεκαετία. Μπορεί οι προσπάθειες από το νυν Πρόεδρο του ΔΛΤ Καλύμνου Μιχάλη Μπούκη που γνωρίζει καλά το θέμα να είναι  συνεχείς, δυστυχώς όμως είναι κάτι που για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί χρειάζεται αρκετά ακόμα χρόνια!

Αφήσαμε στο τέλος τον  Περιφερειακό δρόμος Θέρμα -Άγιος Σάββας και το Γενικό Πολεοδομικό έργο

 19. Περιφερειακός δρόμος Θέρμα -Άγιος Σάββας

Ένα έργο που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, προεκλογικά το υποσχόντουσαν όλες οι παρατάξεις. Η προηγούμενη Δημοτική αρχή του Γιάννη Γαλουζή κατάφερε μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπογράψει σχετική σύμβαση με την ΜΟΜΚΑ. Η σημερινή Δημοτική Αρχή ως αντιπολίτευση, είχε τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τον τρόπο κατασκευής του έργου.

 Το έργο ξεκίνησε προεκλογικά το Μάιο 2019 και  μετά από κάποια καταγγελία διακόπηκαν οι εργασίες τη 2η κιόλας ημέρα.

 Η σημερινή Δημοτική Αρχή εξασφάλισε κάποιες συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις και το έργο ξεκίνησε πριν 9 μήνες. Κι ενώ οι ρυθμοί αρχικά ήταν γρήγοροι και φαινόταν ότι το έργο θα προχωρούσε , πριν 3 μήνες περίπου οι εργασίες σταμάτησαν . Βέβαια η όποια  διάνοιξη γίνει δεν αρκεί,  αφού για να ολοκληρωθεί το έργο του Περιφερειακού θα απαιτηθούν κι άλλες εργασίες, μελέτες και χρήματα για υδραυλικά έργα, ασφαλτοστρώσεις κα.

20. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Η εκπόνηση του ΓΠΣ δεν προχώρησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τους δικούς της λόγους, θεωρώντας ότι το υφιστάμενο κάλυπτε τις ανάγκες και απλά χρειαζόταν επικαιροποίηση.

Η σημερινή Δημοτική αρχή ως αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη Δημοτική αρχή για την απόφαση της να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της σύμβασης, μιλώντας για εργαλείο ανάπτυξης.

 Ούτε με το θέμα αυτό ασχολήθηκε η σημερινή Δημοτική Αρχή όταν ανέλαβε. Για καλή τύχη όμως της Καλύμνου μετά την ψήφιση  του νέου Πολεοδομικού -Χωροταξικού Νομοσχέδιου  ήδη το ΥΠΕΝ προκήρυξε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλύμνου μαζί  με άλλων 4 νησιών της ΠΕ Καλύμνου(Λέρος,Πάτμος,Λειψοί, Αγαθονήσι). Αν όλα κυλήσουν ομαλά μέσα στα επόμενα 3 χρόνια η Κάλυμνος θα αποκτήσει το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Κλείνοντας να πούμε ότι φυσικά δεν  είναι μόνο αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις που παραμένουν ανεκπλήρωτες. Υπάρχουν και αρκετές άλλες.

Να κάνουμε και μία παρένθεση για τα συνεχιζόμενα έργα και  έργα σε εξέλιξη που παρέλαβε η σημερινή Δημαρχία από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Από τα έργα αυτά κάποια που ήταν σε εξέλιξη καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν (Καρπάθειο,  Βρεφονηπιακός , παιδικές χαρές) ενώ άλλα που ήταν δρομολογημένα είτε καθυστέρησαν, είτε δεν  ξεκίνησαν ακόμη , (ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις τσιμεντοστρώσεις)

Βέβαια το έργο μιας  Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να κριθεί από τα 2 πρώτα χρόνια. Το έργο συνολικά θα κριθεί στο τέλος της θητείας της.

Όμως τα 2 χρόνια είναι αρκετά για να κρίνει κάποιος την πορεία της Δημοτικής αρχής. Και σίγουρα δεν είναι αυτή που περίμενε ο Καλυμνιακός λαός και απέχει μακράν  από τις προσδοκίες που καλλιέργησε προεκλογικά η σημερινή Δημοτική Αρχή

Έχει μπροστά της 2 χρόνια θητείας και ουσιαστικά τα παραγωγικά είναι πολύ λιγότερα αν ληφθεί ότι το 2023 θα είναι προεκλογικό έτος. Σε αυτό το χρόνο η Δημοτική Αρχή καλείται να ολοκληρώσει το έργο για το οποίο δεσμεύθηκε προεκλογικά.

Πρακτικά και με την μέχρι τώρα εμπειρία από προηγούμενες Δημοτικές θητείες, αν αφαιρέσουμε τον τελευταίο χρόνο που πάντα αποτελεί μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για τις Δημοτικές εκλογές , εναπομένει λιγότερος 1,5  χρόνος  που η σημερινή Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ξετυλίξει, να προωθήσει, να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει το έργο της.

Χρόνος ούτε λίγος, αλλά ούτε μεγάλος. Ας το αντιληφθεί η Δημοτική Αρχή και ας τον αξιοποιήσει στο έπακρον για το καλό της Καλύμνου .

Ας αφήσει στην άκρη τις όποιες αντιπαραθέσεις δημιουργεί η ίδια , ας βάλει στην άκρη τις όποιες μικροπολιτικές λογικές ακολούθησε μέχρι τώρα, ας αναζητήσει συνεργασία και συναίνεση και ας αφοσιωθεί αποκλειστικά στο έργο της και όχι σε αλλότρια, για να μπορέσει να  πετύχει και να προσφέρει στον τόπο.

Στο σημερινό μας δημοσίευμα δεν θα επεκταθούμε σε άλλα θέματα αναφορικά με τη λειτουργία της Δημοτικής αρχής, τις αυταρχικές συμπεριφορές ,στα αδυναμία  της να συνεργαστεί που και αυτά έχουν πολύ ενδιαφέρον

 Ίσως  κουράσαμε με το εκτενές δημοσίευμα και μάλιστα όταν αναγκαστικά παρουσιάσαμε απολογισμό “μη έργου” που είναι και πολύ μεγαλύτερος από τον απολογισμό του όποιο έργου έγινε.

Σε αναμονή και του απολογισμού που θα κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή, όποτε τον κάνει και τις τυχόν δικαιολογίες που θα προβάλει για τα έργα που υποσχέθηκε και 2 χρόνια μετά δεν τα  έχει δρομολογήσει ή ξεκινήσει.

Καλό μήνα.