Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 οι δημαιρεσίες στο Δήμο Καλυμνίων για εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου και μελών Επιτροπών.

943

Το …Νοέμβριο 2021 και όχι το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι Δημαιρεσίες για την εκλογή νέων θεσμικών συλλογικών οργάνων σε Δήμους και Περιφέρειες.

Συγκεκριμένα η εκλογική διαδικασία για νέα προεδρεία Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων καθώς και μελών στις Οικονομικές Επιτροπές και Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων και Περιφερειών , θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021.
Αυτό προβλέπεται ρητά από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (87 ΑΠ: 59646/20-8-2019) με τίτλο «Εκλογή μελών των προεδρείων στα νέα δημοτικά συμβούλια».
Συγκεκριμένα αναφέρεται :
«1. Χρόνος εκλογής – θητεία
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9 παρ. 4 περ. δ’ και 64 παρ. 1 του ν. 3852/20105 , η διαδικασία εκλογής των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου για τη δημοτική περίοδο 2019 – 2023 λαμβάνει χώρα την Κυριακή 1 ή 8 Σεπτεμβρίου 2019 (έναρξη της δημοτικής περιόδου – πρώτη θητεία) και την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 (τρίτο έτος δημοτικής περιόδου – δεύτερη θητεία).Η ανωτέρω χρονική κατάτμηση προκύπτει από το γεγονός ότι η δημοτική περίοδος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

 Όπως όλα δείχνουν, από τη Δημοτική Αρχή θα προταθεί και πάλι ως Πρόεδρος ο Νικόλαος Γαβαλάς ο οποίος θα είναι  και ο μαναδικός υποψήφιος, Ενδιαφέρον βέβαια έχει με το πόσους ψήφους θα εκλεγεί. Στις δημαιρεσίες στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 για την θέση του Προέδρου ο Νικόλαος Γαβαλάς έλαβε 19 ΝΑΙ-8 ΛΕΥΚΑ.

Λευκό ψήφισαν οι 5 δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης Γ.Μαύρου, η Αναστασία Κάτρη(Παράταξη Ι.Μαστροκούκου), ο Ποθητός Μαγκούλιας (της Παράταξης Ι.Γαλουζή) και ο δημοτικός σύμβουλος Σάκης Χούλη.

Βέβαια τα δεδομένα έχουν αλλάξει, η συνεργασία της Δημοτικής αρχής με την Παράταξη του Ι.Γαλουζή έχει διακοπεί, ενώ για τις συμπεριφορές του Νικόλα Γαβαλά ως Προέδρου, έχουν ασκήσει αρνητική κριτική τόσο η μείζων όσο και η Ελάσσων αντιπολίτευση.

 Η θέση του Αντιπρόεδρου ανήκει στην μείζονα μειοψηφία και εκτός απροόπτου θα προταθεί και πάλι ο Μιχάλης Λελέκης

 Να θυμίσουμε  την θέση του Αντιπροέδρου ο Μιχάλης Λελέκης έλαβε 22 ΝΑΙ-3 ΟΧΙ-2 ΛΕΥΚΑ. ΌΧΙ ψήφισαν οι Ι.Γαλουζής, Γιάννης Διαμαντής και Μικές Ρήγας. Λευκό ψήφισαν ο Γιάννης Μαγκάκης και Σάκης Χούλης.

Τέλος για τη θέση του Γραμματέα να αναφέρουμε ότι μπορεί να τη διεκδικήσει δημοτικός σύμβουλος από τις υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις.

 Σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις αντιπολιτεύσεις, τη θέση την καλύπτει δημοτικός σύμβουλος που θα προταθεί από  την παράταξη της Δημοτικής Αρχής.

Τη θέση του Γραμματέα  κατέχει ο δημοτικός σύμβουλος Νικήτας Γιαννικουρής.

Αρχικά για την θέση του Γραμματέα είχε εκλεγεί ο Γιάννης Διαμαντής και μετά την ακύρωση της εκλογής του ως δημοτικού συμβούλου, τη θέση πήρε η Ρένα Μαγκάκη ,αφού οι αντιπολιτεύσεις δεν πρότειναν υποψήφιο.

Μετά στην ανάληψη καθηκόντων αντιδημάρχου από τη Ρένα Μαγκάκη, πριν ένα χρόνο, τη θέση κατέλαβε ο Νικήτας Γιαννικουρή.