Το κουδούνι ΔΕΝ θα χτυπήσει τη Δευτέρα για το νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό στα Βασιλικά Καλύμνου. “Πάει πίσω” η έναρξη λειτουργίας του!

1271

Το κουδούνι ΔΕΝ θα χτυπήσει τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 για το νέο υπερσύγχρονο Βρεφονηπιακό Σταθμό στα Βασιλικά Καλύμνου.

Αν και «μετ’ εμποδίων» και με μεγάλες καθυστερήσεις  οι εργασίες  ανέγερσης του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού Καλύμνου ολοκληρώθηκαν τα μέσα Αυγούστου, το υπερσύγχρονο κτίριο δεν είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μικρούς μαθητές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr οι λόγοι που δεν θα επιτρέψουν την άμεση λειτουργία είναι:

1. Η  καθυστέρηση προμήθειας του εξοπλισμού του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού και

2. Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών παραλαβής, ελέγχων και προβλεπόμενων επιθεωρήσεων

Για την προμήθεια εξοπλισμού του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού,μόλις πριν 12 ημέρες, στις 31 Αυγούστου 2021 η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην ανάδειξη μετά από διαγωνισμού του αναδόχου  για μέρος του εξοπλισμού καθόσον για τα υπόλοιπα  είδη δεν κατατέθηκε προσφορά με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός εν μέρει να κριθεί άγονος και να προταθεί η προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και απευθείας ανάθεσης.

Και βέβαια εδώ να θέσουμε το εύλογο ερώτημα, γιατί η Δημοτική Αρχή περίμενε την τελευταία στιγμή να προβεί στην προμήθεια του εξοπλισμού;

Ήταν διαδικασίες που μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει έγκαιρα, να είχε ήδη προμηθευτεί τον προβλεπόμενο εξοπλισμό, αφού οι απαραίτητες πιστώσεις ήταν εξασφαλισμένες και με την παραλαβή του κτιρίου να τον τοποθετήσει.

Δυστυχώς η Δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε με την έγκαιρη προμήθεια,  με αποτέλεσμα να είναι ανέτοιμη να εξοπλίσει το νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό για να λειτουργήσει.

Βέβαια και η καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καταδεικνύει ότι δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον και καμία πρόβλεψη από πλευράς Δημοτικής αρχής. Το μόνο που είδαμε ήταν όταν το κτίριο μετά από πολλές  καθυστερήσεις και παρατάσεις βρισκόταν στα τελειώματα, ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος!

 Με δεδομένα την καθυστέρηση προμήθειας του εξοπλισμού και της ολοκλήρωσης κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και την χαρακτηριστική καθυστέρηση που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή ,  με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δίμηνο ακόμη για να ετοιμαστεί ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλύμνου,προκειμένου να λειτουργήσει.

Ευελπιστούμε ότι στην πορεία  δεν θα προκύψουν νέα εμπόδια.

Ας αναφερθούμε όμως και στο ευχάριστο του θέματος, ότι η Κάλυμνος  απέκτησε έναν υπερσύγχρονο  νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό και να παραθέσουμε κάποια στοιχεία για το έργο

Πρόκειται για ένα σύγχρονο διώροφο κτίριο με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας των 2 ορόφων 352,46 τ.μ. και με υπόγειο  επιφάνειας 256,78 τ.μ . Δυναμικότητας 60 νηπίων, εντός οικισμού Πόθιας στην περιοχή Βασιλικά Καλύμνου

Το ισόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 206,68 τ.μ. και περιλαμβάνει  αίθουσα απασχόλησης 20 νηπίων, χώρο τραπεζαρίας-αίθουσα εκδηλώσεων, κουζίνα, γραφείο διεύθυνσης, χώρο υποδοχής, wc και wc ΑμεΑ.

Ο όροφος του κτιρίου έχει επιφάνεια 145,78 τ.μ. και περιλαμβάνει δύο αίθουσες απασχόλησης συνολικά 40 νηπίων, χώρο ύπνου νηπίων και wc.

Το υπόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 256,78 τ.μ. και περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.

Επίσης περιλαμβάνει άνετους, ασφαλείς και καλαίσθητους εξωτερικούς  χώρους με παιδικές χαρές.

Σύμφωνα με τη μελέτη προσβασιμότητας εξασφαλίζεται αυτόνομη και ασφαλής πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, με ισόπεδες διαδρομές σε κάθε όροφο, ικανοποιητικό άνοιγμα θυρών, ικανοποιητικό πλάτος διαδρομών και ανελκυστήρα.

Η Κάλυμνος απέκτησε ένα σύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό  πλήρως λειτουργικό, με όλες τις απαιτούμενες δομές, έτσι ώστε να εξασφαλίζει ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον εκπαίδευσης στα μικρά παιδιά, τις οικογένειές τους, τους δασκάλους το προσωπικό του σχολείου, προσβάσιμο από όλους χωρίς καμία διάκριση, καλύπτοντας τις ανάγκες της περιοχής.

Το έργο «Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Καλυμνίων»,  συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020  και η  επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανερχόταν σε  1.020.000,00 ευρώ.

Το έργο «Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Καλυμνίων», σχεδιάστηκε, εκπονήθηκαν οι μελέτες, εντάχθηκε και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του, από τη Δημαρχία του Γιάννη Γαλουζή η οποία προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου και τον Μάιο 2018 η  ΕΥΔ ενέκρινε  την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, που ήταν η Εταιρεία 3Κ.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης οι εργασίες ξεκίνησαν άμεσα και προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς στο αρχικό στάδιο. Όταν έγινε η αλλαγή Δημαρχίας την 1η Σεπτεμβρίου 2019,το έργο βρισκόταν ήδη στους σοβάδες  και η πρόβλεψη ήταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος 2019 .

Στη συνέχεια μεσολάβησαν 2 χρόνια με καθυστερήσεις ,δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις, ενώ πριν δύο μήνες περίπου και λίγο πριν ολοκληρωθεί το έργο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου κήρυξαν έκπτωτο την ανάδοχο Εταιρεία. Η Εταιρεία συνέχισε τις εναπομένουσες εργασίες και ήδη την  Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021 ολοκληρώθηκαν.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός