Το ψέμα Διακομιχάλη πριν 3 χρόνια ότι είχε έτοιμη την λύση για τα βρόχινα νερά στον Εμπορικό και η δήλωση Ι.Ρώτα που τον “αδειάζει” (video)

1566

Σε 5 ημέρες μπαίνουμε στον Οκτώβριο και  αργά η γρήγορα θα έλθουν και τα πρωτοβρόχια.

Με την πρώτη βροχή ο εμπορικός δρόμος της Καλύμνου και πάλι θα πλημμυρίσει, θα μετατραπεί σε ένα απροσπέλαστο ποτάμι και οι εικόνες που θα δούμε θα είναι οι ίδιες που βλέπαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 Η δήθεν αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ένα πιασάρικο διαχρονικό θέμα, προεκλογικό βέβαια, για όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές Παρατάξεις που υπόσχονται ότι θα είναι το πρώτο έργο που θα κάνουν μόλις εκλεγούν!

Βέβαια εκείνος που πλειοδότησε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ήταν ο σημερινός Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης, ο οποίος πριν 3 χρόνια δήλωνε ότι είχε δώσει εντολή στην Αθήνα σε συγκεκριμένο γραφείο να επεξεργαστεί την πρόταση που θα έφερνε  στο ΔΣ, όταν γινόταν Δήμαρχος  

 Απλά να θυμίσουμε τι δήλωνε για το πρόβλημα αυτό ο σημερινός Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης πριν 3 χρόνια  στις 29 Νοεμβρίου 2018ως αντιπολίτευση, στο φακό του kalymnos-news.gr,κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής και έχοντας ως φόντο τ﨔ποτάμι» του εμπορικού δρόμου :

 Θέλω να δηλώσω το εξής απλό. Εάν ο Καλυμνιακός λαό μας εμπιστευτεί στις προσεχείς εκλογές η πρώτη απόφαση τον Σεπτέμβρη θα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των νερών της βροχή προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη εικόνα. Ήδη έχω δώσει εντολή στην Αθήνα σε συγκεκριμένο γραφείο να επεξεργαστεί την πρόταση που θα φέρουμε στο ΔΣ.  Είναι μια είδηση. …Υπάρχει η αναγκαιότητα και να μην πει  που θα βρεθούν λεφτά. Μα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, μα από το Περιφερειακό πρόγραμμα, λεφτά θα βρούμε. Εμείς θα έχουμε την ευθύνη και θα δώσουμε λύση.

Δείτε και το σχετικό video προς επιβεβαίωση των παραπάνω:

29-11-2018 Δ.Διακομιχάλης: Το πρώτο έργο μας αν επανεκλεγούμε η αντιμετώπιση των υδάτων!!!

Φυσικά καμία πρόταση δεν έφερε ο Δ.Διακομιχάλης στο δημοτικό Συμβούλιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την 1η Σεπτεμβρίου 2019 όταν ανέλαβε. Πέρασε ο ένας χρόνος ,ήλθε η 1 Σεπτεμβρίου 2020 και «σιγή ιχθύος» από Διακομιχάλη για το θέμα.

Τον Νοέμβριο 2020 όταν το kalymnos-news.gr έθεσε το θέμα για την αντιπλημμυρική προστασία της Πόθιας ,ο Δ.Διακομιχάλης έτρεξε ασθμαίνων, για να δικαιολογήσει την απραξία του επί 14 μήνες, λέγοντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ο  οικονομολόγος Γιάννης Ρώτας, με το Γραφείο του οποίου συνεργάζεται ο Δήμος Καλυμνίων, θα φέρει και θα παρουσιάσει στο ΔΣ το «διαγωνισμό μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία της Πόθιας Καλύμνου»

Τελικά σε συνεδρίαση του ΔΣ στις 14 Δεκεμβρίου 2020, ο Γ.Ρώτας παρουσίασε την πρόταση για διαγωνισμό που αντικείμενο του θα έχει τη σύνταξη μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας και προκαταρτικής υδραυλικής μελέτης με «απονομή χρηματικών βραβείων»!

Πιο συγκεκριμένα ο μελετητής που θα πάρει το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού με την καλύτερη πρόταση-ιδέα που θα καταθέσει,  θα αναλάβει στο β ́ στάδιο της μελέτης, την συμπλήρωση του φακέλου δημόσιας σύμβασης και την σύνταξη των τευχών προκήρυξης,προκειμένου στη συνέχεια γίνει νέα προκήρυξη για την ανάθεση εκπόνησης της οριστικής μελέτης υδραυλικών του έργου, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των λοιπών απαιτούμενων μελετών. Προεκτιμώμενο κόστος της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 113.652,00€,

Ουσιαστικά ο διαγωνισμός αυτός ήταν για να κατατεθούν ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση των ομβρίων υδάτων και όχι φυσικά για τη μελέτη κατασκευής του ολοκληρωμένου έργου.

Τελικά πρόταση που ψηφίστηκε στο ΔΣ ήταν για τη « σκοπιμότητα διενέργειας διαγωνισμού μελέτης για το έργο: «Αντιπλημμυρική προστασία της Πόθιας Καλύμνου».

Η πρόταση αυτή παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, την ψήφισαν ομόφωνα για να μην θεωρηθεί ότι βάζουν εμπόδια σε ένα έργο που θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα του νησιού.

Η απόφαση αυτή αναρτήθηκε με καθυστέρηση 1,5 μηνός, στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και συγκεκριμένα την 1 Φεβρουαρίου 2021. Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο τι έχει γίνει και που βρίσκεται η υπόθεση, ενώ η Δημοτική Αρχή Διακομιχάλη που πριν 3 χρόνια δήλωνε ότι ήταν ήδη έτοιμη ,έχει κιόλας συμπληρώσει 2 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου.

Βέβαια τις ανησυχίες μας ότι τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να γίνει για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος παρά τις υποσχέσεις, δυστυχώς έρχεται να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Γιάννης Ρώτας που όπως προαναφέραμε το Γραφείο του συνεργάζεται με το Δήμο Καλυμνίων .

Στην πρόσφατη του επίσκεψη τα μέσα της εβδομάδος στην Κάλυμνο,  σε δημόσια δήλωση του για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας  της Πόθιας ο Γιάννης Ρώτας με πάσα ειλικρίνεια  είπε:Δεν λύνεται τόσα εύκολα .Σε αυτή τη Δημαρχία και ίσως και στην επόμενη δεν θα έχει υλοποιηθεί το έργο, αλλά τουλάχιστον να το έχουμε προετοιμάσει.

 Μία δήλωση που σημαίνει πρακτικά ότι στα 2 επόμενα χρόνια της σημερινής Δημαρχίας και στα άλλα 4 της επόμενης Δημαρχίας, σύνολο 6 χρόνια, ο στόχος θα είναι, να έχει προετοιμαστεί το έργο γα να ξεκινήσει!

Εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση «Ζήσε μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι».

 Και όμως ο σημερινός Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης πριν 3 χρόνια όπως είδατε δήλωνε, ότι είχε ήδη  δώσει εντολή στην Αθήνα σε συγκεκριμένο γραφείο να επεξεργαστεί την πρόταση που θα έφερνε στο ΔΣ!  

Άντε τώρα να μην επαναλάβουμε και ας ενοχλεί το Δήμαρχο, το στίχο από το τραγούδι του αείμνηστου Νίκου Γκάτσου «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου