«Γυναικεία Ταυτότητα και πολιτική»-Γράφει η Ελευθερία Φτακλάκη*

128

Γράφει η Ελευθερία Φτακλάκη

Δρ. ευρωπαϊκών σπουδών και διεθνών σχέσεων- υποψήφια μετα- διδάκτωρ (post doc)Πολιτικός/ Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΚΙΝΑΛ π. Αντιπεριφερειάρχης Ν.Αιγαίου/ περιφερειακός σύμβουλος

Έπρεπε να φύγει από τη ζωή μια ισχυρή γυναίκα πολιτικός, η Φώφη Γεννηματά, για να αντιληφθούμε όλοι  πόσο στερεοτυπική και σεξιστική  κοινωνία είμαστε ακόμα, παρά τους χρόνιους αγώνες μας για ισότητα, έμφυλη διάσταση και ενεργό ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.

Εν ζωή, η Φώφη Γεννηματά, πρέσβευε κατά πολλούς/ες  μια «μετριότητα», μια γυναίκα που βρέθηκε στην πολιτική λόγω του ισχυρού επιθέτου της και διατηρήθηκε χάριν σε αυτή την κληρονομιά..  Ειρωνεία, αλλά ίσως  τελικά το αναγνωρίσιμο πολιτικά επίθετο,  στην πολιτική της διαδρομή να λειτούργησε εντέλει ως τροχοπέδη,  ως ένα  «εμπόδιο»  στην αποδοχή και παραδοχή  της δικής της αυτόφωτης πορείας.. Γιατί ήσαν  πολλοί αυτοί που πίστευαν πως όλα τα πολιτικά αξιώματα της τα πήρε λόγω επιθέτου και όχι ικανοτήτων.

Έμελλε ο θάνατος της  να την καταξιώσει στη συνείδηση της  ελληνικής κοινωνίας και  μέσα σε πεπερασμένο χρόνο  όλοι οι Έλληνες/ ίδες  να αντιληφθούμε  μέσα από την τραγωδία αυτής της γυναίκας- σύμβολο,  την αξία της, τη δύναμη της, το πολιτικό της σθένος,  την αυθύπαρκτη πολιτική της ταυτότητα και την αυτόφωτη πολιτική της διαδρομή.

 Ουδείς  αναφέρεται πλέον  στη «μετριότητα», στη «λίγη», στη «μεταβατική», αλλά στη Μεγάλη Ελληνίδα Πολιτικό που η ιστορία θα  κατατάξει στους μεγάλους πολιτικούς  και μάλιστα θα προσθέσω,  ως την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο ενός ιστορικού κόμματος!

Έπρεπε να σηκώσει αυτό το σταυρό και να «θυσιαστεί»  ως μια σύγχρονη  Ιφιγένεια, για να αντιληφθούμε ως κοινωνία πως δεν πρέπει να βάζουμε a priori  ταμπέλες και να υποβαθμίζουμε κάθε γυναικεία πολιτική προσωπικότητα χωρίς να την αξιολογήσουμε με όρους πολιτικής και όχι στερεοτύπων..

Άλλωστε, η πολιτική και ο/η  πολιτικός κρίνονται εκ του αποτελέσματος..

Εύχομαι  η απώλεια μιας μαχήτριας, άξιας και γενναίας γυναίκας να σηματοδοτήσει την Μεγάλη  Αλλαγή στην  κοινωνία μας,  σπάζοντας  τα στερεότυπα και την «ταμπελοποίηση»… όχι μόνο στην πολιτική, αλλά παντού!!

Άλλωστε, η Φώφη έκανε πράξη στην ίδια της τη ζωή, όσα πρέσβευε πολιτικά.. Την ισότητα, την δυναμική συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, το σπάσιμο της «γυάλινης» οροφής στη διεκδίκηση θέσεων, την ισορροπία προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την υπεράσπιση της γυναικείας της ταυτότητας και φυσικά όλα αυτά πάντα μέσα σε ένα αξιακό σύστημα πολιτικού ήθους, αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς..

Η  μετα- θάνατο πανελλήνια δικαίωση της ας μας διδάξει πως  η «ταμπελοποίηση» και η έμφυλη κριτική σε μια γυναίκα – πολιτικό πρέπει να σταματήσει… Και σε αυτή τη διαδικασία  πρέπει να πρωτοστατήσουμε, εμείς,  οι Γυναίκες!

ΥΓ: Με την ελπίδα  οι αγώνες της, οι αγωνίες της και οι πολιτικές της προτάσεις για αναγνώριση, αποδοχή και διάκριση  κάθε γυναίκας,  σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής , να γίνουν πράξη.

Ένας φόρος τιμής στην αγωνίστρια – πολιτικό, Φώφη Γεννηματά…