Σε ισόβια 23 φορές καταδικάστηκε Τούρκος για το ναυάγιο στην Καλόλιμνο

1781

Ένοχος, όπως κατηγορούνταν, κρίθηκε προχθές και από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου 55χρονος Τούρκος για το ναυάγιο που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2017 στην Καλόλιμνο και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο επτά άτομα!

Το δικαστήριο διατήρησε την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και μάλιστα 23 φορές στον κατηγορούμενο, μία φορά για κάθε άτομο που μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας, καθώς και το συνολικό χρηματικό πρόστιμο των 2.900.500 ευρώ!

Ο 55χρονος Τούρκος είχε κριθεί ένοχος ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τον Νοέμβριο του 2018) για την πράξη του αυτή αλλά και για πρόκληση ναυαγίου, πράξη για την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών αλλά και για παράνομη είσοδο στη χώρα, για την οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ. Δηλαδή κατά συγχώνευση το πρωτόδικο δικαστήριο του είχε επιβάλει 23 φορές ισόβια κάθειρξη, 4 έτη και 6 μήνες φυλάκιση και το πρόστιμο των 2.900.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Με την απόφαση που έλαβε προχθές το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) ουσιαστικά διατήρησε την πρωτόδικη ποινή για τον 55χρονο Τούρκο για όλα τα αδικήματα, εκτός από αυτό της πρόκλησης ναυαγίου για το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 3 ετών (μειώθηκε η ποινή του κατά ένα έτος). Δηλαδή κατά συγχώνευση ο 55χρονος διακινητής καταδικάστηκε σε 23 φορές κάθειρξη και συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 2.900.500 ευρώ.

Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε η κ. Δέσποινα Κοκκάρη.
Το ταξίδι για τους άτυχους αλλοδαπούς ξεκίνησε από την παραλία του Γιαλικαβάκ κοντά στην πόλη της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) της Τουρκίας. Εκεί 23 ψυχές επιβιβάστηκαν σε ένα ξύλινο σκάφος μήκους 8 περίπου μέτρων με καμπίνα και εξωλέμβιο μηχανή.

Οι επιβάτες ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράκ, το Ιράν, το Λίβανο και τη Συρία οι οποίοι ήθελαν να φύγουν μακριά από τη φρίκη που βίωναν στις πατρίδες τους και να αναζητήσουν σε άλλη χώρα ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για το ταξίδι αυτό κατέβαλαν περί τις 2.000 ευρώ έκαστος, για να πλησιάσουν λίγο ακόμα προς την ελευθερία. Όμως το ταξίδι αυτό δεν έμελλε να το ολοκληρώσουν, όχι τουλάχιστον όλοι. Λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 3ης Νοεμβρίου 2017 και ενώ το σκάφος έπλεε κοντά στην Καλόλιμνο, άρχισε να μπάζει νερά και τελικά αναποδογύρισε με αποτέλεσμα οι επιβάτες του να βρεθούν στα παγωμένα νερά, χωρίς σωστικά μέσα και χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν κολύμπι.

Λίγες ώρες αργότερα, εντοπίστηκε ο πρώτος αγνοούμενος από διερχόμενο σκάφος.

Άμεσα ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση σκάφους με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοανατολικά της Καλολίμνου.
Άμεσα υπό τον συντονισμό του Ε. Κ. Σ. Ε. Δ., ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των αλλοδαπών, με τη συμμετοχή τεσσάρων (04) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφους δύναμης FRONTEX, Ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και λοιπών ιδιωτικών σκαφών.

Μέχρι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχαν εντοπιστεί και διασωθεί δεκαπέντε (15) άτομα (εκ των οποίων ένα παιδί, 4 γυναίκες και 10 άνδρες), ενώ είχε ανασυρθεί και η σορός μίας γυναίκας. Επιπροσθέτως, δύο ακόμα σοροί ανασύρθηκαν από τουρκική ακταιωρό εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Συνολικά διασώθηκαν 15 άτομα, ένα εκ των οποίων ήταν ο διακινητής και ανασύρθηκαν οι σοροί άλλων επτά!

Το είχε … επάγγελμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 55χρονος Τούρκος έχει καταδικαστεί και για τη μεταφορά άλλων 16 προσφύγων και μεταναστών τον Οκτώβριο του 2017 στην Κω.

Συγκεκριμένα, ο 55χρονος στις 17 Οκτωβρίου 2017 μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω 44 πρόσφυγες και μετανάστες με το ίδιο σκάφος που ένα μήνα αργότερα βούλιαξε στην Καλόλιμνο και πήρε μαζί του στον βυθό επτά άτομα!
Για αυτή του την πράξη και συγκεκριμένα για τη μεταφορά μόνο 16 ατόμων (και όχι 44, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο),  κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο του 2018 από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματικό πρόστιμο 25.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής ο 55χρονος άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο δεν του μείωσε ούτε μέρα από την πρωτόδικη ποινή, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση του επιβλήθηκε και για αυτή την υπόθεση συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματικό πρόστιμο 25.000 ευρώ.

(ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ)
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός