Στην Κάλυμνο ο Andrea Di Bari ο άνθρωπος που όταν είδε πριν 25 χρόνια τις τεράστιες δυνατότητες για αναρρίχηση στο νησί έγραψε:Welcome Kalymnos, bye-bye Thailand!(video)

2204

Ο φακός του Kalymnos-news.gr σήμερα Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 το πρωί, είχε τη χαρά και την τιμή να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Ιταλό Andrea Di Bari  τον άνθρωπο που εντυπωσιάστηκε όταν είδε τα βουνά της Καλύμνου και ανέδειξε και πρόβαλε τις τεράστιες δυνατότητες για αναρρίχηση στο νησί.

Ο Ανδρέας Ντι Μπάρι  με τη σύζυγο του Έλενα βρίσκονται στην Κάλυμνο για διακοπές και διαμένουν και φιλοξενούνται στο Climbing House του Στέφανου Γερακιού στον Πάνορμο.

Ο Ανδρέας μίλησε στο φακό του  Kalymnos-news.gr, ενώ χρέη διερμηνέα έκανε ο Ιατρός ΩΡΛ Μανώλης Γλυνάτσης τον οποίο κι ευχαριστούμε.

Ξεκινώντας ο Ανδρέας είπε,ότι η σύζυγος του Έλενα ήταν η αιτία που πριν 25 χρόνια το 1996 ήλθε στο νησί, όταν του πρότεινε να κάνουν διακοπές σε νησιά της Δωδεκανήσου μεταξύ των οποίων και η Κάλυμνος.

 Στην Κάλυμνο έμειναν στην Πόθια και εκτός από τη θάλασσα και το μπάνιο δεν ήξεραν κάτι άλλο. Την τελευταία ημέρα πριν φύγουν, πήραν ένα μηχανάκι από το φίλο Στέφανο Γερακιό για να γνωρίσουν και την υπόλοιπη Κάλυμνο. Στη στροφή κατεβαίνοντας προς Μυρτιές  μόλις είδαν τις ομορφιές του νησιού και τα βουνά, εντυπωσιάστηκαν και έβγαλαν κάποιες φωτογραφίες,τις οποίες επεξεργάστηκε.

Την επόμενη άνοιξη του 1997, ήλθε στην Κάλυμνο και πάλι, μαζί με κάποιους φίλους και άνοιξε τις πρώτες 43 αναρριχητικές διαδρομές, περιμένοντας και κάποιους μαθητές του από την Ιταλία ,όπου διατηρεί Σχολή αναρρίχησης .

Το Φθινόπωρο του ίδιου έτους, ξαναήλθε στην Κάλυμνο με σκοπό την  προβολή του νησιού για αναρρίχηση μέσα από περιοδικά, ενώ την κατάσταση με τις διαδρομές που άνοιξε τις έγραψε σε ένα τετράδιο που  έδωσε στο Στέφανο για να τις μοίραζε στους επισκέπτες αναρριχητές για να τις χρησιμοποιήσουν και να ανοίξουν και νέες.

Μετά από 9 χρόνια που ήλθε ξανά στην Κάλυμνο και όπως διαπιστώνει έχει αναπτυχθεί η αναρρίχηση, έχει γίνει ένα λούνα παρκ για τους αναρριχητές με πάρα πολλές διαδρομές που έχουν ανοιχθεί, περίπου 4.000 για όλες τους βαθμούς δυσκολίας, είναι ασφαλείς και εύκολες στην πρόσβαση κάτι που αποτελεί και μεγάλο πλεονέκτημα. Επίσης και οι διαδρομές στην Τέλενδο είναι πολύ καλές αλλά και στο Βαθύ.

 Ο Ανδρέας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αγάπη που εισπράττει από τον κόσμο στην Κάλυμνο.

Στη συζήτηση στη συνέχεια συμμετείχε και ο Στέφανος Γερακιός, που αναφέρθηκε σε ένα τετράδιο που ο Ανδρέας έγραφε τις πρώτες αναρριχητικές διαδρομές και του το έδωσε, για να ενημερώνει τους επισκέπτες αναρριχητές, δίνοντας του αντίγραφα και συμπληρώνοντας με νέες διαδρομές. Στο τετράδιο αυτό ο Ανδρέας έγραψε το “Welcome Kalymnos,  bye-bye Thailand” θέλοντας να δείξει ότι η Κάλυμνος είναι αυτή που θα αποτελεί πλέον τον πόλο έλξης για τους αναρριχητές, από την μέχρι τότε γνωστή για τα μοναδικά της αναρριχητικά πεδία που ήταν η Ταϊλάνδη.

Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

17-10-2021 Ο Andrea di Bari,ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» και έφερε την αναρρίχηση στην ΚάλυμνοΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός