«Στρίβειν δια του αρραβώνος».Η περίπτωση διάλυσης της συμφωνίας ΑΝΕΚ και Ναυπηγείου που θα κατασκεύαζε το νέο σκάφος που θα αντικαταστήσει το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» (video)

1174

Την κινηματογραφική ατάκα «Στρίβειν δια του αρραβώνος» του Στέφανου Στρατηγού στο Ντίνο Ηλιόπουλο στην κωμωδία «Ο ατσίδας» μας θύμισε η περίπτωση της αιφνίδιας διάλυσης της συμφωνίας ΑΝΕΚ και Ναυπηγείου που θα κατασκεύαζε το νέο σκάφος που θα αντικαταστήσει το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ».

Και δεν το λέμε τυχαία, θα το εξηγήσουμε παρακάτω .

Δείτε όμως πριν, το σχετικό ξεκαρδιστικό απόσπασμα με την μέθοδο του «Στρίβειν δια του αρραβώνος».

Η μέθοδος του "στρίβειν δια του αρραβώνος"

Ας έλθουμε όμως στο θέμα.

Στις 6 Οκτωβρίου 2021, ο πρόεδρος ΑΝΕΚ και εκπρόσωπος του Ναυπηγείου υπογράφουν το προσύμφωνο(αρραβώνας) για την κατασκευή του νέου σκάφους που θα αντικαταστήσει το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία του δημάρχου, των μελών του ΔΣ της ΑΝΕΚ που ταξίδεψαν στην Αθήνα για το σκοπό αυτό, του ναυπηγού, του τεχνικού συμβούλου και του νομικού συμβούλου και μάλιστα βγάζουν και αναμνηστική φωτογραφία, ως είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις

Μία μικρή παρένθεση. Όταν υπεγράφη η συμφωνία για την αγορά των Γαλλικών φρεγατών FDI Belharra,συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς μόνο οι 2 συναρμόδιοι Υπουργοί που υπέγραψαν παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλίας  Εμανουέλ Μακρόν.

Επανερχόμαστε στο θέμα μας. Δεν πέρασαν 20 ημέρες από την υπογραφή του προσυμφώνου με το Ναυπηγείο και αφού δήμαρχος, Πρόεδρος ΑΝΕΚ με δημόσιες δηλώσεις τους, έπλεξαν το εγκώμιο του ναυπηγείου, ανακοινώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι το νέο σκάφος θα είναι στο λιμάνι της Καλύμνου τον ερχόμενο Ιούλιο και ζητούσαν μάλιστα και προτάσεις για το όνομα που θα του δώσουν, ήλθε το χαμπάρι! Η συμφωνία χάλασε. Είναι κάτι που πρώτο το kalymnos-news.gr έγραψε ως είδηση, από την περασμένη Κυριακή,κάτι που όπως φάνηκε ο Πρόεδρος και ο δήμαρχος το κρατούσαν μυστικό ακόμη και από τα μέλη του ΔΣ που δήλωναν άγνοια

Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 μεσημέρι, η ΑΝΕΚ με δελτίο τύπου επισημοποιεί τη διάλυση της συμφωνίας και επιρρίπτει τις αποκλειστικές ευθύνες στο εν λόγω ναυπηγείο μιλώντας:

1.Για αθέτηση από την πλευρά του του χρονοδιαγράμματος κατασκευής και παράδοσης του σκάφους, το οποίο είχαν προσυμφωνήσει και προσυπογράψει.

2.Ότι το ναυπηγείο απαίτησε από την ΑΝΕΚ οικονομικές ρήτρες που η Εταιρεία αποδέχτηκε και δε δέχτηκε αντίστοιχες από την ΑΝΕΚ.

Μετά από 2 ημέρες ο ναυπηγός Βασίλης Ψαρομπάς μιλώντας στο kalymnos-news.gr αναφέρει ότι τη δουλειά αρνήθηκε το ίδιο το Ναυπηγείο να την υλοποιήσει , επικαλούμενο τους κινδύνους από πιθανές καταγγελίες και προειδοποιήσεις καταγγελιών που είχε από ανταγωνιστές!

Δεν θα μπούμε στο κόπο να ασχοληθούμε με τους λόγους που οδήγησαν στη διάλυση της συμφωνίας, ότι και να συνέβη η συμφωνία χάλασε και η ΑΝΕΚ εξαναγκάστηκε να προσφύγει στη 2η και μοναδική εναλλακτική που είχε, στο άλλο ναυπηγείο και φυσικά όπως και οι ίδιοι διατείνονται εκ του αποτελέσματος θα κριθούν !

Τα ερωτήματα μας και οι απορίες μας είναι άλλες και θα μας επιτρέψετε να μιλήσουμε και με όρους συνοικεσίου και της μεθόδου του “στρίβειν δια του αρραβώνος”

Το προσύμφωνο (αρραβώνας) υπογράφτηκε αφού ψάχτηκαν και διευρευνήθηκαν όλες οι πλευρές και παράμετροι. Δηλαδή δεν έγινε η γνωριμία δια αλληλογραφίας και ανταλλαγής φωτογραφιών , όπως γίνόταν τα παλιά χρόνια, όταν λογοδίνονταν και αρραβωνιαζόντουσαν, χωρίς το ζευγάρι να έχει ιδωθεί από κοντά. Τότε μπορούσε να υπήρχε μία δικαιολογία και να χαλάσει το συνοικέσιο.

 Στην περίπτωση όμως της ΑΝΕΚ με το Ναυπηγείο, το προσύμφωνο υπογράφηκε αφού όχι μόνο υπήρξε αλληλογνωριμία δια ζώσης και υπήρξε και το ψάξιμο, αλλά και παρόν ήταν και το συγγενολόϊ ( στη περίπτωση της ΑΝΕΚ τα μέλη του ΔΣ).

Απορία βέβαια υπάρχει και στο ότι υποχρεώθηκαν τα μέλη του ΔΣ της ΑΝΕΚ να ταξιδέψουν στην Αθήνα, αποκλειστικά για να παραβρεθούν στην υπογραφή του προσύμφωνου(αρραβώνα). Για ποιο λόγο; Δεν έφτανε ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ;

Και κλείνουμε με το ερώτημα . Τώρα που χάλασε ο «αρραβώνας» και πάμε για άλλα, τα έξοδα των 7 ατόμων που προσκλήθηκαν να παραστούν στην υπογραφή, ποιος θα τα πληρώσει; Αυτός που τους κάλεσε πληρώνοντας από την τσέπη του ή θα πούμε «στην υγειά σου ρε  ΑΝΕΚ». Και μην μας πουν ότι λαϊκίζουμε . Το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο. Υπολογίστε εισιτήρια 7 ατόμων απ΄Κάλυμνο- Αθήνα με επιστροφή, έξοδα ξενοδοχείου ,λοιπά έξοδα μετακίνησης!
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός