Αστείες δικαιολογίες από το Δήμαρχο Διακομιχάλη για την “γκάφα ολκής” να “στείλει” το ΣΑΦΟΝΗΔΙ στην Κάρπαθο!

1410

Του Γεωργίου Δ.Δρόσου

Δεν είχαμε σκοπό να δώσουμε συνέχεια στην «γκάφα ολκής» του Δημάρχου Καλυμνίων  Δημήτρη Διακομιχάλη, που με τον πλέον επίσημο τρόπο,στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,στις 16 Νοεμβρίου 2021, για την απογραφή διαβάζοντας  το Φύλλο Αυτοτελών Οικισμών (ΦΑΟ) είπε ότι η νησίδα ΣΑΦΟΝΗΔΙ που περιλαμβάνεται ως αυτοτελής οικισμός ΔΕΝ ανήκει στο Δήμο Καλυμνίων αλλά στην Κάρπαθο!!

Δείτε το σχετικό απόσπασμα για του λόγου το αληθές.

Ο Δήμαρχος «μετέφερε» τη μικρονησίδα ΣΑΦΟΝΗΔΙ του Δήμου Καλυμνίων στην Κάρπαθο!

Δυστυχώς όμως  ο κ. Διακομιχάλης είχε την «αφελή θρασύτητα» να απευθυνθεί τηλεφωνικά σε συνεργάτη του kalymnos-news.gr και να «απαιτήσει» να κατέβει το άρθρο μας  με τίτλο: Ο Δήμαρχος «έστειλε» τη μικρονησίδα ΣΑΦΟΝΗΔΙ του Δήμου Καλυμνίων στην Κάρπαθο! ή να προβούμε σε επανόρθωση(;)

Και το χειρότερο δεν έμεινε εκεί, αλλά είχε την «πολιτική θρασύτητα» αντί να ζητήσει μία δημόσια συγγνώμη για το λάθος του ή το ελάχιστον να σιωπήσει ,να βγεί σε άλλο μέσο και να στραφεί εναντίον του kalymnos news.gr  και του αρθρογράφου ,προβάλλοντας αστείες, παιδαριώδεις και ανόητες δικαιολογίες.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Δ.ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ

Είπε λοιπόν ο κ. Διακομιχάλης ξεκινώντας  : Οι νησίδες βρίσκονται στη θέση τους όλες. Στη συνέχεια τόνισε ότι τα θέματα αυτά είναι παρά πολύ λεπτά και ξεχωριστά.

Άφησε  αιχμές ότι δήθεν κόψαμε το απόσπασμα από την τοποθέτηση του, για να τον πλήξουμε  με άδικο και απαράδεκτο τρόπο

Έδειξε  αντίγραφο της εφημερίδας της στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου του έτους 1947 και διάβασε τις νησίδες τις εξαρτημένες από Κάλυμνο καταλήγοντας ως εξής: “Αυτή η βραχονησίδα, ανήκει προφανώς  σε άλλη συστάδα  των νησιών και των μικρονήσων  της Δωδεκανήσου κι αν έχει μετονομαστεί και ανήκει σε αυτά τα νησιά με άλλο όνομα κι εγώ δεν το γνωρίζω. Εγώ γνωρίζω πρωτογενώς αυτό που έχει δημοσιευτεί κι έχει μεταφερθεί σε διαφορετικά μεταγενέστερα ΦΕΚ.

Και έκλεισε: Εντάξει ας το αφήσουμε ,ας μου γίνεται αντιπολίτευση έστω και άδικη, έστω και σκληρή,έστω και στη βάση το άσπρο το κάνουμε μαύρο, αλλά όταν είναι λεπτά τα ζητήματα δεν χρειάζεται να πληγεί ό Διακομιχάλης από το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, αγγίζοντας και τέτοια θέματα, ειδικά από ειδικούς 

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 Ως συντάκτης του άρθρου στη στήλη «βολή κατά βολή»  με τίτλο : Ο Δήμαρχος «έστειλε» τη μικρονησίδα ΣΑΦΟΝΗΔΙ του Δήμου Καλυμνίων στην Κάρπαθο! , που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ ,οφείλω να δώσω απαντήσεις στον κ. Δήμαρχο:

1.Σίγουρα κ. Διακομιχάλη “οι νησίδες βρίσκονται στη θέση τους όλες” όπως σωστά είπατε, γιατί αλίμονο αν μετακινούνται, επειδή εσείς έχετε άγνοια και δεν γνωρίζατε ή δεν θυμόσαστε ότι το ΣΑΦΟΝΗΔΙ ανήκει στο Δήμο Καλυμνίων.

2.Πράγματι και το θέμα είναι λεπτό και για το λόγο αυτό ασχοληθήκαμε, γιατί θεωρούμε αδιανόητο να μην γνωρίζει ο πρώτος πολίτης του νησιού και επί 14 χρόνια Δήμαρχος, ότι μία ολόκληρη νησίδα βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου του!

3. Ότι δήθεν  αποκόψαμε αυτά που είπατε για το Σαφονήδι για να σας πλήξουμε είναι ψευδές. Βάλαμε αυτούσιο το απόσπασμα όπως ακριβώς είπατε, ότι ανήκει στην Κάρπαθο.

4.Χρησιμοποιήσατε την εφημερίδα της στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου του έτους 1947 και διαβάσατε τις νησίδες τις εξαρτημένες από την Κάλυμνο για να δείξετε ότι δεν υπάρχει το ΣΑΦΟΝΗΔΙ

Παραθέτουμε την  σελίδα από την οποία διαβάσατε.

Κι εδώ είπατε την μισή αλήθεια. Αλήθεια, την πρώτη νησίδα που διαβάσατε ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ δεν είναι το ΣΑΦΟΝΗΔΙ; Και μην μας πείτε ότι δεν το γνωρίζατε ή ότι μετονομάστηκε αργότερα! Αφού αναφερθήκατε στην εφημερίδα του 1947, εμείς θα σας πάμε νωρίτερα 15 χρόνια, παραθέτοντας  αντίγραφο ναυτικού Αγγλικού χάρτη του 1932, όπου μεγαλοπρεπώς κατονομάζεται.

 Να παραθέσουμε και ένα ναυτικό χάρτη νεώτερο, του 1984, με το Σαφονήδι να απεικονίζεται.

5.Βέβαια επειδή αναγκαζόμαστε να κάνουμε μαθήματα «Πατριδογνωσίας» να σας πούμε κ. Δήμαρχε:

 Α. Αν κάνατε τον κόπο εσείς ή οι συνεργάτες σας, να αναζητήσετε  στο google  τη λέξη ΣΑΦΟΝΗΔΙ, θα βλέπατε ότι υπάρχουν  δεκάδες αποτελέσματα που λένε ότι είναι νησίδα νοτιοδυτικά Νήσου Καλύμνου και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Καλυμνίων .Χαρακτηριστικά παραθέτουμε το τι αναφέρει η εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ για το Σαφονήδι:

Το Σαφονήδι ή Σαφονίδι ή ο Άγιος Νικόλαος  είναι  βραχονησίδα  των Δωδεκανήσων, η οποία βρίσκεται νότιοδυτικά της Καλύμνου κοντά στην βραχονησίδα Νερά και έχει με έκτασή 0,155 τ. χλμ.. Σύμφωνα με την απογραφή 2011 δεν κατοικείται και σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στον δήμο Καλυμνίων. Ως οικισμός αναγνωρίστηκε το 2001

Β. Αν ψάχνατε λίγο περισσότερο στο Σαφονήδι θα βλέπατε ότι υπάρχει τοποθετημένος ενεργός αυτόνομος φάρος για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κι έχει στοιχεία Σαφονήδι 9260 τύπου Σιδηρόπλεκτος οβελός. Επίσης και τριγωνομετρικό σημείο της ΓΥΣ . Δείτε από τις πρόσφατες φωτογραφίες.

γ. Αλλά ακόμη και αυτά αν δεν γνωρίζατε, είχατε την υποχρέωση ως αυτοδιοικητικός εδώ και 35 χρόνια, να γνωρίζετε τη σχετική ανάρτηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Ε.Ε.Τ. Ε.Α με τις μεταβολές  στους Δήμους με αναλυτικά στοιχεία. Για το Δήμο Καλυμνίων,μπορείτε να δείτε από το έτος 1948,όλη την ιστορία με τις απογραφές και τις μεταβολές σε οικισμούς. Μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ

Παραθέτουμε το απόσπασμα με τις μεταβολές από το 1965 και μετά. Και όπως αναφέρεται στις 18 Μαρτίου 2001 έγινε η αναγνώριση ως αυτοτελούς  οικισμού του Δήμου Καλυμνίων το ΣΑΦΟΝΗΔΙ . Μαζί αναγνωρίστηκαν οι δύο νησίδες των Ιμίων , ο Καλαβρός,η Καλόλιμνος, η Νερά και η Πλάτη

Ξεχάσατε κύριε Διακομιχάλη ότι και το 2001,όταν έγινε η μεταβολή ήσασταν Δήμαρχος;

6. Κλείνοντας αφήσαμε για το τέλος το θέμα με την Ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή Αγίου Νικολάου στο Σαφονήδι, που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο 2014 παραμονές εκλογών, όταν και πάλι ήσασταν Δήμαρχος.

Να σας την θυμίσουμε πολύ σύντομα, μεταφέροντας απόσπασμα δημοσιεύματος της ¨“ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ” εκείνης της εποχής:

Έντονες αντιδράσεις δημιούργησαν οι εργασίες που ξεκίνησαν την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 από ιδιώτη για την οριοθέτηση θαλάσσιου χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί ιχθυοκαλλιέργεια μετά από έγκριση εκμίσθωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Σαφονήδι(νότια Καλύμνου). Άμεση αντίδραση από τη Δημοτική Αρχή που την επόμενη ημέρα κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες Το Σάββατο 12 Απριλίου 2014 στη ΔΕΥΑΚ ο Δήμαρχος δίνει συνέντευξη και μάλιστα υπήρξε ένταση, ενώ μεγάλη ήταν η παρουσία αλιέων της Καλύμνου . Τη Δευτέρα πρωί 14 Απριλίου , ο Δήμαρχος με αντιπροσωπεία από Κάλυμνο και Περιφέρεια, συναντάται στην Αθήνα με την Γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου που υπογράφει απόφαση για αναστολή των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής από το Δήμο Καλυμνίων Ακολουθεί συνάντηση τη αντιπροσωπείας με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Την επόμενη ημέρα ο Δήμαρχος με τον Αντιπεριφερειάχρη Αντώνη Χατζηιωάννου στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου ενημερώνουν για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Και το ερώτημα κύριε Δήμαρχε, δεν θυμάστε, τα όσα συνέβησαν τότε και ότι η υπόθεση αφορούσε στο ΣΑΦΟΝΗΔΙ;

Και επειδή κουράσαμε, να βάλουμε και το “κερασάκι στην τούρτα” Παραθέτουμε την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλυμνίων στις 11 Απριλίου 2014 για άσκηση προσφυγής στον Υπουργό ΥΠΕΚΑ για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου “Μίσθωσης και χορήγησης άδειας Εγκατάστασης και λειτουργίας πλωτής μονάδας ,συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων στη νησίδα ΣΑΦΟΝΗΔΙ ,Δ.Καλύμνου,νήσου Καλύμνου, για την παραγωγή θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων”.

Μην μας πείτε ότι δεν την γνωρίζατε και αυτή την απόφαση που υπογράφουν στενοί συνεργάτες σας;

Αυτά προς το παρόν κύριε Δήμαρχε, για να δούμε ποιος κάνει το άσπρο-μαύρο κι αν διαπιστώσουμε ότι δεν καταλάβατε ακόμη, ότι το ΣΑΦΟΝΗΔΙ ανήκει στην Κάλυμνο και όχι στην Κάρπαθο, όπως υποστηρίζετε, θα επανέλθουμε

Απλά να σας ξεναγήσουμε στο ΣΑΦΟΝΗΔΙ που δεν γνωρίζετε,μέσα από το video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς.

24-11-2021 Η «νησίδα Σαφονήδι» νοτιοδυτικά της Καλύμνου