Μ.ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η Σχολή Δυτών Καλύμνου πρέπει να λειτουργήσει. Ώριμες οι συνθήκες και για την ίδρυση Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ»

411

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου και για την ίδρυση Σχολής Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο νησί.
Ο κ. Κόνσολας εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι έχουμε ήδη φτάσει στον Νοέμβριο και δεν έχει εκδοθεί ακόμα από το Υπουργείο Ναυτιλίας, η προκήρυξη της λειτουργίας της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο για το έτος 2021.
Τονίζει ότι η επαναλειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου τον Νοέμβριο του 2013, ήταν μια σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των θαλάσσιων επαγγελμάτων με τη λειτουργία μιας πιστοποιημένης σχολής, που είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Καλύμνου.
Επαναφέρει την πρότασή του για την αναβάθμιση της Σχολής Δυτών της Καλύμνου και την μετεξέλιξή της σε Εθνική Σχολή Δυτών. Μια πρόταση που περιλαμβάνει:

  • Την αναβάθμιση της ισχύος των πτυχίων που χορηγεί η Σχολή και την θεσμική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων αποφοιτούν από αυτήν.
  • Την αναβάθμιση του επιπέδου και του προγράμματος σπουδών με φοίτηση 4,5 μηνών και την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων που συνδέονται με τον καταδυτικό τουρισμό, τα καταδυτικά και ενάλια αρχαιολογικά πάρκα και νέα πεδία εργασιακής απασχόλησης
  • όπως οι πλατφόρμες πετρελαίου και οι εγκαταστάσεις κυματικής ενέργειας.
  • Την ενίσχυση του εξοπλισμού και την βελτίωση των εγκαταστάσεων της Σχολής.
    Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι θα ήταν ολέθριο να εγκαταλειφθεί μια προσπάθεια που αποτελεί προϋπόθεση για να αποτελέσει η Κάλυμνος ένα από τα κέντρα της ναυτικής εκπαίδευσης και των θαλάσσιων επαγγελμάτων και ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.
    Παράλληλα, τονίζει ότι έχουν ωριμάσει, πλέον, οι συνθήκες για τη δημιουργία Σχολής Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στην Κάλυμνο, η οποία θα έχει την αμέριστη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.