Από αύριο η εφαρμογή των μέτρων- Διασκέδαση έως τις 12 χωρίς μουσική και όρθιους, παραμονή Πρωτοχρονιάς έως τις 2.00.

778

Από αύριο, Πέμπτη, στις 6 π.μ., θα τεθεί σε ισχύ η νέα δέσμη μέτρων, αντί για τις 3 Ιανουαρίου που προγραμματιζόταν αρχικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, από αύριο η διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους, σε τραπέζια έξι ατόμων, χωρίς όρθιους και χωρίς μουσική. Εξαίρεση αποτελεί η παραμονή της Πρωτοχρονιάς που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις 2 το πρωί, αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους. Επίσης ο κ. Πλεύρης είπε ότι είναι καλό όλοι να κάνουν τεστ πριν από τα τραπέζια ακόμη και στα σπίτια, ενώ ανακοίνωσε την απαγόρευση συναθροίσεων με χαρακτηριστικά πάρτι, είτε σε δημόσιο είτε σε μισθωμένο χώρο.

Ειδικότερα, από αύριο στις 6 π.μ. θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τις 24:00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
  • Εξαίρεση, ειδικά για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα αποτελέσει η εστίαση και διασκέδαση, μένοντας ανοικτή έως τις 2 το πρωί.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, ενώ θα απαγορευτεί η μουσική.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς επίσης και για τους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Υπάρχει σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός στο 10% της χωρητικότητας με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

Κατά την ανακοίνωση των μέτρων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη. Τόνισε πως επειδή το σύστημα υγείας ακόμη πιέζεται και από τη μετάλλαξη Δέλτα, υπάρχει συμφωνία με ιδιωτικές δομές για παραχώρηση κλινών και προσωπικού.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν και ζήτησε να σταματήσουν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον.

Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει το πλαίσιο ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.

Η απόφαση για εφαρμογή των νέων μέτρων από αύριο, δηλαδή πριν τις 3 Ιανουαρίου που σχεδιαζόταν αρχικά, ελήφθη και επίσημα το πρωί, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία και των κ. Τσιόδρα και Πλεύρη. 

Δείτε τις ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη