Η εμμονή Διακομιχάλη να ορίσει το Θανάτση στη ΔΕΥΑΚ και η αφωνία του στο «πυρ ομαδόν» που δέχθηκε από τις αντιπολιτεύσεις.(video)  

984

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων χθες Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, το 5ο θέμα του πινακίου ήταν «Ανάκληση της υπ ́αριθμ. 118/2021 απόφασης Δ.Σ. – Διαπιστωτική πράξη αντικατάστασης μη αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. Καλύμνου κατόπιν πρότασης του Δημάρχου»

Η υπ ́αριθμ. 118/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ανακλήθηκε αφορά σε αυτή που λήφθηκε συνεδρίαση του ΔΣ την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 με την αντικατάσταση 2 δημοτών μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ από τους Γ.Θανάτση και Μ.Τρουμουλιάρη.

Η ανάκληση αυτή, επιβεβαίωσε δημοσίευμα του kalymnos-news.gr  στις 17 Ιανουαρίου 2022 με τίτλο «Εμπλοκή στην απόφαση του ΔΣ Καλυμνίων για την αντικατάσταση 2 μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ με Γ.Θανάτση και Μ.Τρουμουλιάρη»

Όπως τότε αναφέραμε,  η απόφαση αυτή πρόκειται  να ανακληθεί ΆΜΕΣΑ από το Δήμο Καλυμνίων ως άκυρη.Ο λόγος ακύρωσης της είναι, ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία στη συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ υπήρξε και λανθασμένη διατύπωση της απόφασης όπως αναρτήθηκε,περιλαμβάνοντας ανακρίβειες αναφορικά με το ότι το ΔΣ :Ορίζει ΟΜΟΦΩΝΑ το Γεώργιο Θανάτση και τη Μαρία Τρουμουλιάρη ως τακτικά μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καλύμνου στη θέση των παραιτηθέντων μελών,κάτι που δεν ισχύει.

Η χθεσινή εκ νέου συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την επισήμανση του Προέδρου του ΔΣ Νικόλαου Γαβαλά ότι το θέμα αυτό είναι μία απλή ανακοίνωση του τι γίνεται  και  δεν περνά σε ψηφοφορία.

Ακολούθως ο Πρόεδρος ανέγνωσε το έγγραφο που στάλθηκε στο αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΕΣ για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην αντικατάσταση μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ και με βασικό ερώτημα αν ισχύει η αναλογία των 3/5 από την πλειοψηφούσα παράταξη και για τα μη αιρετά μέλη και αν ο ορισμός γίνεται από το Δήμαρχο και είναι δεσμευτικού χαρακτήρα.

Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος του Προεδρείου Αναστασία Κάτρη διάβασε την απάντηση του ΥΠΕΣ που κατέληγε ότι  “τα δύο λοιπά μη αιρετά μέλη (δημότες – μόνιμοι κάτοικοι) των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ ορίζονται από το Δήμαρχο και κατόπιν εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Μετά την ανάγνωση ο Δήμαρχος δεν θέλησε να πάρει το λόγο και ο Πρόεδρος ανέφερε: Δεν υπάρχει ψηφοφορία,ανακοίνωση είναι περί ανάκλησης της απόφασης .Ανακαλείται απλώς η απόφαση μας

Όταν ζητήθηκε από τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων να συζητηθεί το θέμα, ο Πρόεδρος είπε: Συνάδελφοι μπορούμε να συζητήσουμε αλλά δεν θα παρθεί απόφαση. Η απόφαση αυτή ,είναι προκαθορισμένη. Αν θέλετε να μιλήσετε για να μιλήσετε! Αν θέλετε να μιλήσετε , το ίδιο κάναμε και την προηγούμενη φορά και είδατε  ότι ακυρώνεται η απόφαση

Στο ερώτημα ποια είναι τα ονόματα που προτείνει ο Δήμαρχος, απάντησε ο Πρόεδρος Ν.Γαβαλάς, λέγοντας είναι τα γνωστά, ο κ. Θανάτσης και η κα Τρουμουλιάρη .

«Πυρ Ομαδόν» κατά Δημάρχου από αντιπολιτεύσεις για τα προτεινόμενα ονόματα.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολιτεύσεως και οι δημοτικού σύμβουλοι Μελίνα Κατέρη και Μιχάλης Λελέκης.

Ο Γιάννης Μαστροκούκος και Γιάννης Γαλουζής εστίασαν στην αναφορά που γίνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχετικού νόμου και συγκεκριμένα στο άρθρο 99 που προβλέπει για του ανεξάρτητους δημότες η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ,προκειμένου τα μέλη που επιλέγονται να πληρούν τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και αξιοκρατίας.

Επίσης δήλωσαν απευθυνόμενοι προς το Δήμαρχο να φέρει και να προτείνει 2 ανεξάρτητους δημότες και αυτοί θα τους ψηφίσουν.Παρόμοιες αναφορές έκαναν και ο Μιχάλης Μπούκης, Σάκης Χούλης, Μελίνα Κατέρη και Μιχάλη Λελέκης

Παραθέτουμε παρακάτω τις τοποθετήσεις των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων με τη σειρά που μίλησαν:

Ο Γιάννης Μαστροκούκος είπε μεταξύ άλλων:

Δεν υπάρχουν ούτε πολιτικοί ,ούτε κοινωνιολογικοί ,ούτε ψυχολογικοί όροι για το δέσιμο που έχει ο κ. Διακομιχάλης με τον κ. Θανάτση. Δεν μας ενδιαφέρει. Ας κάνουν ότι θέλουν σε προσωπικό επίπεδο .Όμως σε ότι αφορά στην κοινωνική ζωή της Καλύμνου και σε ότι αφορά τη δική μας θέση σε τέτοιου είδους επιλογές, εμείς είμαστε ξεκάθαροι και δεν περνάει μύγα. Έχουν παραιτηθεί τα μέλη εδώ και 6-7 μήνες .Η ΔΣ ΔΕΥΑΚ παρανόμως χωρίς τους 2 πολίτες. Και όλο αυτό οφείλεται στην επιμονή του Δημάρχου να καταλήξει στον κ. Θανάτση.

Λέγαμε ότι οι διαδικασίες που κάνετε είναι παράνομες και γράψατε ψέματα στην απόφαση ότι ομόφωνα το ΔΣ ψήφισε το Θανάτση.

Αναφορικά με το ερώτημα και την απάντηση του ΥΠΕΣ είπε: Η απάντηση είναι από μία υπηρεσία του Υπουργείου. Το θέμα δεν είναι υπηρεσιακό αλλά νομικό. Ο νόμος έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές Στη συνέχεια ο Ι. Μαστροκούκος εστίασε στην αναφορά της αιτιολογικής έκθεσης  στο άρθρο 99 του σχετικού νόμου που λέει: “Η επιλογή των μελών του ΔΣ από τα οικεία δημοτικά συμβούλια και ειδικά για τις θέσεις ανεξαρτήτων μελών προβλέπεται η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου τα μέλη που επιλέγονται να πληρούν   τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και αξιοκρατίας.” Αυτά λέει ο τελευταίος νόμος. Τα 2 λοιπόν προτεινόμενα πρόσωπα δεν είναι ανεξάρτητα πρόσωπα .Είναι εξαρτημένα από τη Δημοτική Αρχή γιατί κατέχουν θέσεις ο ένας Πρόεδρος της ΑΝΕΚ και είναι εξαρτημένος όχι μόνο πολιτικά αλλά και έμμισθα και η Μαρία Τρουμουλιάρη επίσης ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος και εξαρτημένη διότι είναι στην άμεση δικαιοδοσία του Δημάρχου

Κύριε Δήμαρχε αφήστε αυτά τα πρόσωπα, βρείτε 2 πολίτες της Καλύμνου από του 15.000 κατοίκους και υπάρχουν αρκετοί που μπορούν να παίξουν θεσμικά το ρόλο του μέλους του ΔΣ. Απορώ γιατί δεν θέλετε τον Πρόεδρο των Υδραυλικών που πρότεινε ο κ. Χούλης.

 Ο Γιάννης Γαλουζής είπε μεταξύ άλλων:

Ανεξάρτητα αν βάλετε ή όχι το θέμα σε ψηφοφορία ,είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να περάσει ,όπως πέρασαν και άλλα θέματα ,χωρίς να αναγκασθούμε αύριο  να καταθέσουμε ενστάσεις για ένα θέμα το οποίο θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό όπως γίνεται σήμερα. Διότι με την προηγούμενη διαδικασία φάνηκε ότι ήλθατε αδιάβαστοι στο Δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα, να αναγκαστούμε να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις ,όπως η πρόταση του Σάκη Χούλη με τον Πρόεδρο Υδραυλικών και ερχόσαστε σήμερα με ένα έγγραφο το οποίο ορθώς θέσατε την ερώτηση που ήταν βασικά στοχοποιημένη στο σημείο της πλειοψηφίας των 3/5 στη δημοτική παράταξη .

Οφείλατε λοιπόν να προτείνετε σήμερα δύο δημότες πραγματικά ανεξάρτητους όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του Νόμου που καθορίζει επακριβώς τα χαρακτηριστικά των δημοτών ποια θα πρέπει να είναι.Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχετικού νόμου για το Άρθρο 99 “Ειδικά για τις θέσεις ανεξαρτήτων μελών προβλέπεται η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ,προκειμένου τα μέλη που επιλέγονται να πληρούν τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και αξιοκρατίας”.

Σήμερα θα μπορούσατε να φέρετε μία πρόταση και νομίζω κανείς δεν θα είχε αντίρρηση, δύο πολιτών που εσείς θα βρίσκατε και αντί στη θέση του Γ.Θανάτση που ήταν εκπρόσωπος τύπου της παράταξης την προεκλογική περίοδο, με εξαρτημένη θέση Προέδρου της ΑΝΕΚ και για τη Μαρία Τρουμουλιάρη υποψήφια δημοτική σύμβουλος και τώρα ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου με έμμισθη θέση ,άρα εκ των πραγμάτων τα εύκολα τα κάνετε δύσκολα. Και θέλετε να πάμε παρακάτω έστω με ενστάσεις και να υπάρχει πρόβλημα στη ΔΕΥΑΚ.

Θα μπορούσατε σήμερα να είχατε πρόταση 2 άλλων διαφορετικών προσώπων έχετε τη ευχέρεια  να βρείτε στην Κάλυμνο και να φέρετε και να τα ψηφίσουμε όλοι. Δεν θέλετε να το κάνετε και εμμένετε στην άποψη ότι θέλω τον τάδε και την τάδε. Δεν ξέρω που θα βγάλει αυτό, θέλετε σκόπιμα να δημιουργήσετε εντάσεις.Πιστεύω ότι εμείς κάνοντας ένσταση και θα ακυρωθεί η απόφαση και θα δημιουργήσετε πρόβλημα στη ΔΕΥΑΚ.

Ο Μιχάλης Μπούκης είπε μεταξύ άλλων:

Θα παρακάμψω το διαδικαστικό ,δεν με ενδιαφέρει είστε πλειοψηφία και πρέπει στα όργανα να έχετε την πλειοψηφία. Αυτό κατανοητό. Όμως το ερώτημα σας έπρεπε να γίνει διαφορετικά στο Υπουργείο . Ή ένσταση των περισσοτέρων συμβούλων δεν είναι ότι ούτε πως πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, ούτε ότι θα πρέπει να είναι της αρεσκείας σας. Το πρόβλημα είναι ότι η απόφαση σας είναι αντίθετη στο ίδιο το καταστατικό της ΔΕΥΑΚ. Το καταστατικό λέει για δημότες με ανάλογη εμπειρία ή ανάλογη σχέση με τη ΔΕΥΑΚ.

Μην μου πείτε ότι δεν έχετε στην Παράταξη σας άτομα που θα μπορούσαν να κάνουν ατή τη δουλειά. Εσείς τι κάνετε; Θα μπορούσατε να βρείτε ανθρώπους και κοινής αποδοχής που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά .Γιατί να νιώθετε ανασφάλεια . Δεν θα μπω στη λεπτομέρεια τι είναι ο Θανάτσης ,τι είναι η Μαρία Τρουμουλιάρη σαν άτομα. Δεν με ενδιαφέρει . Τις ιδιότητες βλέπω και η ιδιότητα δεν συνάδει με την ιδιότητα του πολίτη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των καταναλωτών. Για αυτό μπαίνουν μέσα οι πολίτες για να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των καταναλωτών της ΔΕΥΑΚ .Άρα λοιπόν ,θερμή παράκληση να έχετε την πλειοψηφία σας ,να έχετε τα 3/5, αλλά να ξανασκεφτείτε για τα πρόσωπα γιατί κατά την άποψη μου είναι αντίθετο στο ίδιο το καταστατικό της ΔΕΥΑΚ

Ο Σάκης Χούλης είπε μεταξύ άλλων:

Θα ξεκινήσω με το εξής, ρητορικό το ερώτημα. Δυσκολευτήκατε να περάσετε αποφάσεις της ΔΕΥΑΚ; Πρόκειται για ένα Οργανισμό που έχει συγκεκριμένο στόχο και σκοπό ύπαρξης. Είναι αδιανόητη ως ένα βαθμό η εμμονή, αλλά δεν με αφορά. Στερέψατε από στελέχη κύριε Δήμαρχε; Μα είχατε 35 ανθρώπους υποψήφιους. Τι έγινε ξαφνικά; Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους που μπορούν να έχουν 3-4 καρπούζια κάτω από μία μασχάλη .Φέρτε μας ένα άλλο Γιάννη Μπιλλήρη που προτείναμε να τον ψηφίσουμε και εμείς. Να μην επικαλεστώ αυτό που είπαν και προηγούμενη συνάδελφοι. Δεν υπάρχει καμία διαπιστωτική πράξη ,αυτό ξεχάστε το .Απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των μελών του ΔΣ. Δυστυχώς θα μας αναγκάσετε να γίνουμε κακοί και να ασχολούμαστε με πράγματα που είναι δευτερεύοντα. Μην έχετε μία εμμονική στάση απέναντι σε ορισμένα πράγματα . Άλλοτε λέγατε εδώ πεδίον δόξης λαμπρόν η απλή αναλογική για τη συνεργασία ,τη σύμπνοια και τη συμπόρευση.

Φέρτε 2 περιπτώσεις δημοτών που εμπιστεύεστε με κλειστά τα μάτια, να ρθείτε να τους ψηφίσουμε να τελειώνει η ιστορία. Δεν νομίζω κανείς από τους δύο είτε ο κ. Θανάτσης ,είτε η κυρία Τρουμουλιάρη να διεκδικήσουν υστεροφημία ως μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ. Και ξαναλέω και κλείνω με αυτό .Δεν έχει δυσκολευτεί μέχρι τώρα η Διοίκηση να περάσει αποφάσεις.

Η Μελίνα Κατέρη είπε μεταξύ άλλων:

Για μένα ναι, ο Δήμαρχος μπορεί να επιλέξει και να έχει την ευχέρεια να πράξει όπως θέλει στη συγκεκριμένη περίπτωση .

Για μένα όμως το σοβαρό στην περίπτωση αυτή είναι το εξής: Έχουμε ένα Δήμαρχο με 4 τετραετίες εμπειρία ο οποίος αν και οφείλει σύμφωνα με το νόμο να επιλέξει τους ανεξάρτητους και έμπειρους και γνώστες δημότες της Καλύμνου,αντ’ αυτού επιλέγει την έμμισθη ειδική σύμβουλο και πρώην υποψήφια του και τον έμμισθο Πρόεδρο της ΑΝΕΚ. Καταλαβαίνω ότι μπορούν να υπάρχουν «γραμμάτια» που θα πρέπει να πληρωθούν ,όμως ο Δήμαρχος στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλει και πρέπει να υπερασπιστεί ένα διοικητικό καθήκον. Το διοικητικό καθήκον δεν λέει να βάλει αυτά τα πρόσωπα,αλλά λέει να επιλέξει τους δημότες τους έμπειρους ,τους ανεξάρτητους και τους γνώστες.

ΑΦΩΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ!

Εντύπωση προκάλεσε και δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο ότι ο λαλίστατος Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης δεν άνοιξε κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος ούτε μία φορά το στόμα του, κάτι να ψελλίσει. Πλήρης αφωνία. Ακόμη και όταν ρωτήθηκε να πει τα ονόματα των προτεινομένων Θανάτση και Τρουμουλιάρη ,δεν το έκανε και απάντησε αντί αυτού ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλας Γαβαλάς.

Δείτε αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς


28-1-2022 Εμμονή Διακομιχάλη να ορίσει Θανάτση στη ΔΕΥΑΚ και η αφωνία του στο "πυρ ομαδόν"Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός