Οδοιπορικό στον αρχαίο οικισμό «Αγκιναριές» στα Σκάλια Καλύμνου (video)

632

 Κυριακή 2 Ιανoυαρίου 2022, δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου και ο Μάμας Χαραμαντάς με την κάμερα του kalymnos-news.gr σε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό,

Έχοντας παρέα το Νικόλαο Πελεκάνο ,Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ΣΚΑΛΙΩΔΑΝ που είχε και την ιδέα και τον Τζακ Γαβαλά κατέγραψαν μία εντυπωσιακή διαδρομή.

Μία διαδρομή μεγάλου βαθμού δυσκολίας, απόκρημνη, μέσα από βράχια, δύσβατη, άγριας ομορφιάς με μοναδική θέα,προς ένα αρχαίο οικισμό «Αγκιναριές»άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, στα βουνά των Σκαλίων.

Ο Νικόλαος Πελεκάνος οδηγός και ξεναγός στο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον οδοιπορικό.

Λίγα λόγια για τον αρχαίο οικισμό «Αγκιναριές» στα Σκάλια.

Από το βιβλίο του αρχαιολόγου Μιχάλη Κουτελλά ( ΚΑΛΥΜΝΟΣ- ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ) παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα

Αγκιναριές ΣΚΑΛΙΑ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ.

 Λίγο μετά τα μέσα της οδικής απόστασης Αργινώντα – Σκάλια, στις απότομες πλαγιέςτης οροσειράς, ανοίγεται ένα σχετικά ευρύ πλάτωμα, διαστάσεων 50 x 150 μ. περίπου, πάνω ακριβώς από το Σπήλαιο των Σκαλιών.

Ο χώρος του πλατώματος είναι διάσπαρτος από ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων και αναλημμάτων και είναι γνωστός με τ’ όνομα Αγκιναριές, ενώ στις αρχές του αιώνα μας αναφέρεται και ως Βρυόκαστρο.

Η πρόσβαση στις Αγκιναριές είναι δύσκολη, καθώς ο επισκέπτης αναγκάζεται να σκαρφαλώσει στην απότομη πλαγιά, στην οποία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι.

Ο αρχαίος οικισμός του πλατώματος περιλαμβάνει γύρω στα 25 οικοδομήματα, κτισμένα από ντόπιες πέτρες αδροδουλεμένες. Αυτά ακολουθούν τις κλίσεις και τις ιδιομορφίες του εδάφους και γι’ αυτό παρουσιάζουν ευθείες και καμπύλες πλευρές.

Η θέση είναι από μόνη της φύσει οχυρή, καθώς περιβάλλεται από γκρεμούς. Η μελέτη της επιφανειακής κεραμικής και των άλλων ευρημάτων δείχνει ότι ο χώρος κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους και ως τους γεωμετρικούς.

2-1-2022 Ο Προϊστορικός οικισμός «Αγκιναριές»