Δασοφύλακας Μ.Καμπουράκης: Παραλείψεις ενημέρωσης Δασικής Υπηρεσίας από Δήμο Καλυμνίων για υπό διάνοιξη περιφερειακό δρόμο  Άγιος Σάββας–Θέρμα. (video)  

1376

Με αφορμή την ερώτηση που έθεσε  προς το Δήμαρχο, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής για το μπάζωμα σε ρέμα,στο έργο της διάνοιξης του Περιφερειακού δρόμου Άγιος Σάββας –Θέρμα , και τη συνέντευξη που μας παραχώρησε για την καθυστέρηση, τις αυθαίρετες τροποποιήσεις αλλά και για το θέμα νομιμότητας των πράξεων, την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ, ο φακός του kalymnos-news.gr βρέθηκε στην περιοχή του έργου και επιτόπια κατέγραψε εικόνες και σχετικό ρεπορτάζ

 Να θυμίσουμε ότι  δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης απάντησε ότι το μπάζωμα είναι προσωρινό και έγινε για να μπορέσουν να περάσουν τα μηχανήματα έργου, στην απέναντι πλευρά για να ενωθούν οι δύο κλάδοι, ενώ είπε ότι προβλέπεται τεχνικό έργο και η απαιτούμενη μελέτη θα γίνει αφού προσδιοριστεί το σημείο γεφύρωσης.

 Βέβαια το σημερινό μας ρεπορτάζ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού συναντήσαμε το δημοτικό σύμβουλο αλλά και Δασοφύλακα Μιχάλη Καμπουράκη που μίλησε στο φακό  του kalymnos-news.gr για θέματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας του, της Διεύθυνσης Δασών και έχουν σχέση με τις σχετικές αδειοδοτήσεις που απαιτούνται

Ο Μιχάλη Καμπουράκης ξεκινώντας να μιλήσει, ξεκαθάρισε ότι τα όσα θα πει ,επισημάνει και διευκρινίσει, είναι με την ιδιότητα του, ως Δασικού υπαλλήλου και ως Υπηρεσιακού παράγοντα και όχι ως δημοτικού συμβούλου ή εκπροσώπου της Δημοτικής Παράταξης που ανήκει.

Ο Μιχάλης Καμπουράκης μεταξύ άλλων ,είπε τα παρακάτω:

1.Η περιοχή που κατασκευάζεται ο δρόμος είναι χορτολιβαδική ή δασική έκταση που κατά τεκμήριο ανήκει στο δημόσιο και η Υπηρεσία του, η Διεύθυνση Δασών έχει αρμοδιότητα.

2.Όποιες παρεμβάσεις γίνονται θα πρέπει να είναι σε γνώση της Δασικής υπηρεσίας.

3.Οι προϋποθέσεις για να γίνει ένα τέτοιο έργο είναι:

Α Να παρθεί μία απόφαση ή οποία θα πρέπει να σταλεί και να τεθεί υπ’όψιν της Διεύθυνσης Δασών που τελικά αποφασίζει για τη έγκριση ή όχι του έργου.

‘ Β. Θα πρέπει να κατατεθούν κάποιες μελέτες . Για το παρόν έργο θα πρέπει να κατατεθεί μία δασοτεχνική μελέτη αναδάσωσης για όσα δένδρα καταστραφούν. Μία μελέτη οδοποιίας αν κρίνετε απαραίτητη .Το κυριότερο να προηγηθεί η χάραξη του δρόμου που να φαίνεται ότι εξυπηρετεί το λόγο που γίνεται το έργο.

4 Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα προκειμένου να εκδοθεί πρωτόκολλο εγκατάστασης του εργολάβου. Χωρίς αυτό το πρωτόκολλο, δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα έργο

Σε ερώτηση αν αυτές οι προϋποθέσεις τηρούνται και έχουν κατατεθεί στη Δασική Υπηρεσία οι μελέτες, ο Μιχάλης Καμπουράκη απάντησε:

Η Υπηρεσία μου έστειλε έγγραφο τον Οκτώβριο στο Δήμο, για να την ενημερώσει αν ξεκίνησε το έργο και την εξέλιξη. Από ότι γνωρίζω επειδή το έγγραφο κοινοποιήθηκε και σε μένα για να ζητά η Υπηρεσίας μας αναφορά από το Δήμο Καλυμνίων ,ότι έχει σχέση με τις εξελίξεις του έργου, σημαίνει ότι δεν είχε ενημερωθεί. .Επίσης η Υπηρεσία μου ζητά από εμένα ως Δασοφύλακα να ενημερώσω αν έχουν γίνει τυχόν παρανομίες και να κάνω σχετική αναφορά.

Την αναφορά μου την ολοκλήρωσα σε 2 φάσεις. Στη πρώτη αναφορά ζήτησα να μου στείλουν τις μελέτες και διαπιστώθηκε ότι δεν τις είχαν στείλει από το Δήμο ποτέ και σε μία συνάντηση μου με το Δήμαρχο ,μου είπε ότι έστειλε μία Φυτοτεχνική μελέτη. Προς επιβεβαίωση επικοινώνησα με την Υπηρεσία μου ,δίνοντας και το πρωτόκολλο που μου έδωσε ο Δήμαρχος και μου απάντησαν ότι ουδέποτε στάλθηκε τέτοια μελέτη και αν στάλθηκε δεν θα είναι αυτή που έπρεπε να είναι.

Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το έργο αυτό είναι ενταγμένο σε μία προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με το Υπουργείο Άμυνας το 2019

Κλείνοντας ο Μιχάλης Καμπουράκης είπε, σε τι επίπεδο είναι η αλληλογραφία του Δήμου με την Υπηρεσία του μου δεν γνωρίζει περισσότερα.Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ως Δασική Υπηρεσία, πρωτόκολλο εγκατάστασης εργολάβου μέχρι τώρα δεν έχει υπογράψει .

Δείτε όλο το ρεπορτάζ στο video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς.

6-2-2022 Στον υπό κατασκευή περιφερειακό δρόμο Θέρμα-Αγ.ΣάββαςΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός