Ευθύμιος Λέκκας: Καταγράφηκαν στην Κάλυμνο 7200 ογκόλιθοι που μπορεί να κατολισθήσουν -3000 χρήζουν αντιμετώπισης και 1250 άμεσης αντιμετώπισης-Κόστος υλοποίησης μελέτης 11.329.000 ευρώ(video)  

1479

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 στις 19.00  στην αίθουσα συνεδριάσεων στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου, δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης σε ένα μόνο θέμα:

Έγκριση της τελικής έκθεσης αναφορικά με την υλοποίηση του Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Μείωση Κατολισθητικής Επικινδυνότητας σε Περιοχές Ιδιαίτερου Γεωδυναμικού και Σεισμοτεκτονικού Καθεστώτος. Η Νήσος Κάλυμνος» στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Καλυμνίων και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μία  πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη συνεδρίαση λόγω θέματος αλλά και της παρουσίας του γνωστού Καθηγητή  Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ)  και Προέδρου  του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα.

 Ο Καθηγητής  Ευθύμιος Λέκκας με μία ενδιαφέρουσα, κατανοητή και τεκμηριωμένη ενημέρωση που συνοδευόταν από την προβολή διαφανειών ενημέρωσε το Δημοτικό συμβούλιο για την έκθεση που εκπονήθηκε από τον ίδιο και την επιστημονική ομάδα του για την μείωση της κατολισθητικής επικινδυνότητας σε περιοχές Καλύμνου με προτεινόμενα έργα και δράσεις που θα πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για εξάλειψη επιπτώσεων αλλά για ελαχιστοποίηση τους μέσα από την εφαρμογή αυτής της μελέτης

Όπως ανέφερε έγινε  χαρτογράφηση των περιοχών και των πετρωμάτων αποτυπώθηκε πού υπάρχει μεγαλύτερη διακινδύνευση και χρησιμοποιήθηκαν δορυφόροι και drone για το σκοπό αυτό. Συνολικά καταγράφηκαν 7208 ογκόλιθοι οι οποίοι θεωρητικά μπορεί να κατολισθήσουν .Από αυτούς 3000 περίπου χρήζουν αντιμετώπισης και 1250 άμεσης αντιμετώπισης.

Από την μελέτη προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες, έργα και κόστος για κάθε  περίπτωση.

Το κόστος υλοποίησης είναι πολύ υψηλό και ανέρχεται στα 11.329.000 ευρώ και  μπορούν να γίνονται ενέργειες τμηματικά, κατά προτεραιότητα και ανάλογα με τα χρήματα που θα εξασφαλίζονται κάθε φορά.

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα αναζητηθούν τα χρήματα εντός και εκτός Ελλάδος. 

Δείτε αποσπάσματα από την εισήγηση –ενημέρωση του Ευθύμιου Λέκκα στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.

11-2-2022 Ο Καθηγητής Ε.Λέκκας για την Μείωση Κατολισθητικής Επικινδυνότητας στην Κάλυμνο

Μετά την τοποθέτηση του  Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, το λόγο πήραν και έθεσαν ερωτήσεις επικεφαλής και Δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης ερωτήσεις τέθηκαν και από τον έπαρχο Μανώλη Μουσελλή ,που παρακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ.

Δείτε κάποια αποσπάσματα από τις ερωτήσεις και απαντήσεις.

12-2-2022 Ερωτήσεις στο Δημοτικό συμβούλιο προς τον καθηγητή Ε.Λέκκα

Να σημειώσουμε ότι η τελική έκθεση με τίτλο: «Μείωση Κατολισθητικής Επικινδυνότητας σε Περιοχές Ιδιαίτερου Γεωδυναμικού και Σεισμοτεκτονικού Καθεστώτος. Η Νήσος Κάλυμνος» ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα παρόντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός