Στη μνήμη του Γιώργου και του Άλκη -Γράφει ο Νικήτας Καραφυλλάκης*

335
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82.jpg
*Νικήτας Σκ.Καραφυλλάκης, Εκπαιδευτικός, Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Μαράσλειος Παιδαγωγική

Υπήρξα κι εγώ στο παρελθόν ένας νέος που αγάπησε και υπηρέτησε, ερασιτεχνικά έστω, το πιο δημοφιλές σπορ, που συγκεντρώνει στα στάδια όλου του κόσμου εκατομμύρια θεατές.Τότε, που στα γήπεδα πήγαιναν ολόκληρες οικογένειες, για να παρακολουθήσουν τα ποδοσφαιρικά τους ινδάλματα, να αλλάξουν παραστάσεις, να χαρούν τη βδομαδιάτικη έξοδό τους κοντά σε συνανθρώπους, με τους οποίους συνδέονταν με ένα ισχυρό συναίσθημα λατρείας στο συγκεκριμένο άθλημα. Την εποχή, κατά την οποίαν κάθονταν οι οπαδοί των ομάδων πλάι- πλάι στις κερκίδες και σχολίαζαν τις φάσεις του αγώνα που εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια τους, με πάθος αλλά και με ευπρέπεια και κοινωνικό σεβασμό στους “ετερόδοξους”, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν γυναίκες, μικρά αγόρια, κορίτσια, ακόμη και παππούδες!

Σήμερα, παραμένω ένας άπιστος και αδιάφορος εραστής μιας ιστορικής ομάδας της Χώρας μας, με ευγενική καταγωγή, γιατί δεν επιθυμώ πια να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε όλους εκείνους, οι οποίοι, μέσα ή έξω από τα στάδια, κάνουν ό,τι μπορούν, για να απαξιώσουν και να καταστρέψουν αυτό που αγαπούν!!!

Την κατάντια του ποδοσφαίρου στη Χώρα μας εδώ και αρκετές δεκαετίες θέλω να θίξω με τη στάση μου αυτή.

Τι έφταιξε και όλα στράβωσαν και πήραν τον κακό δρόμο; Όλοι μας λίγο- πολύ το γνωρίζουμε. Σήμερα τα γήπεδα δεν αποτελούν στίβο άσκησης και ψυχαγωγίας, αλλά αρένες βίας, ύβρεων, πολέμου και καταστροφών. Μέσα, γύρω και μακριά απ’ αυτά διαδραματίζονται γεγονότα ντροπής, τα οποία αντικατοπτρίζουν την εικόνα μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε βαθιά σήψη και παρακμή. Το τι ακούγεται, αλλά κυρίως το τι γίνεται μέσα κι έξω από τα γήπεδα, δεν περιγράφεται! Το ζούμε, δυστυχώς, καθημερινά και το πληρώνουμε ακριβά, ακόμα και με αίμα, όπως δυστυχώς το πλήρωσαν μέχρι σήμερα 11 νέοι, μεταξύ των οποίων και το δικό μας παιδί, ο Γιώργος Παναγιώτου, και μόλις χθες ο Άλκης Καμπανός.Το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει λύση. Και δεν πρόκειται να βρεθεί, έως ότου προσδιοριστούν και αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα κοινωνικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά αίτια που το εκκολάπτουν. Το οφείλουμε σε όλους εκείνους που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τις ζωές τους να χάνονται.

Πόσοι από αυτούς τους ανεγκέφαλους νέους μπορούν να υποστηρίζουν σήμερα, ότι είναι γνήσιοι απόγονοι εκείνων των μακρινών συνομηλίκων τους, οι οποίοι στην αρχαία Αθήνα έτρεχαν με πνευματική δίψα, σε στάδια, αγορές και θέατρα, για να ακούσουν ρήτορες, σοφιστές, φιλοσόφους και ποιητές, όταν επισκέπτονταν την πόλη τους, όπως μας πληροφορεί σ’ έναν Διάλογό του ο Πλάτωνας; Δεν λείπουν και στις μέρες μας , ευτυχώς, τέτοιοι φερέλπιδες νέοι. Βρίσκονται ανάμεσα μας και είναι οι περισσότεροι! Αγωνίζονται και μοχθούν για να αποκτήσουν την εμπειρία, τη γνώση και τη σοφία στα ωραιότερα “στάδια” της Επιστήμης, της Τέχνης και της Εργασίας. Είναι αυτοί που παραμένουν άξιοι να επικαλούνται την προγονική αρετή και καταγωγή τους. Είναι εκείνοι, στους οποίους εναποθέτουμε ως κοινωνία τις προσδοκίες μας για ένα καλύτερο μέλλον. Σε μας απομένει το χρέος να δίνουμε, από τη θέση του ο καθένας, τον δικό μας οφειλόμενο αγώνα, για να κρατήσουμε ζωντανή την “Ελπίδα”, πριν πεθάνει και αυτή μαζί με την πατρίδα μας!!!

ΣΗΜ: Σε ανάρτηση ενός πληγωμένου πατέρα, του εκλεκτού φίλου και συμπατριώτη μας Μιχάλη Παναγιώτου, βρίσκουμε τα 12 θύματα ποδοσφαιρικής βίας στη Χώρα μας:α.Χαράλαμπος Μπλιώνας,1986. β’.-Γιωργος Παναγιώτου, 1991 γ’ .- Ευθύμης Λιάγκας, 1991 , δ’.-Κωστας Ντόπιας, 1991 ε’ .-Γιώργος Καρνέζης, 1993 στ’. – Μιχαλης Φιλόπουλος, 2007 ζ’ .-Γιαννης Ρουσακης, 2011. η’.-Κωστας Κατσούλης, 2014. θ’ .-Νασος Κωνσταντίνου, 2017. ι’.-Τοσκο Μποζατζισκι, 2020, ια’-. Μποτεφ Πλόβντιβ, 2020, ιβ’.- Άλκης Καμπανός, 2022.

Κάλυμνος, Φεβρουάριος 2022

Νικήτας Σκ. Καραφυλλάκης.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός