Το νέο βιβλίο της Χρυσής Ν. Ζαϊρη «Η Σύναξις των εν Δωδεκανήσω Αγίων»  

787

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της συμπατριώτισσας μας Χρυσής Ν. Ζαϊρη «Η Σύναξις των εν Δωδεκανήσω Αγίων»

Σε μία καλαίσθητη έκδοση 636 σελίδων, με 276 έγχρωμες φωτογραφίες η συγγραφέας  εξιστορεί με υπέροχο, λόγιο και κατανοητό τρόπο τους βίους των Αγίων και των Νεομαρτύρων που έδρασαν στα Δωδεκάνησα και αγίασαν με την βιοτή τους το Αιγαίο Πέλαγος.

Τα όσα στοιχεία παρατίθενται και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αποτελούν μέρος της ερευνητικής, άκρως ενδιαφέρουσας αλλά και συνάμα δύσκολης και επίπονης προσωπικής εργασίας της συγγραφέας κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης περιηγήσεως της στα Δωδεκάνησα. Κατόπιν των σχετικών αδειών που της παραχωρήθηκαν από τους κατά τόπους Μητροπολίτες της δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσει έστω και στο ελάχιστο τους φωτισμένους βίους των Αγίων που σαν πολύφωτοι αστέρες του ορθόδοξου πνευματικού στερεώματος λαμπρύνουν το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας  και να προσφέρει την ευκαιρία, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της , αφενός να παραδώσει ένα σπουδαίο εξαιρετικό έργο  και αφετέρου να γνωρίσει το ευρύ κοινό τους Αγίους των νησιών μας.

Ίσως δεν είναι  γνωστό στο ευρύ κοινό ότι στις 7 Μαρτίου που  τα Δωδεκάνησα πανηγυρίζουν και εορτάζουν την ενσωμάτωσή τους με τη Μητέρα Ελλάδα, μετά από σκλαβιά και αγώνες αρκετών αιώνων, την ίδια ημέρα,ορίστηκε από το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, με πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου, να τιμούν τα Δωδεκάνησα όλους τους Δωδεκανησίους Αγίους, Αποστόλους, Οσίους, Μάρτυρες και Νεομάρτυρες. Μάλιστα φιλοτεχνήθηκε η σχετική εικόνα από τον Αγιογράφο Βίκτωρα Στούπκα, η οποία και προσφέρθηκε στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όταν το 1994 επισκέφθηκε τα Δωδεκάνησα. Με εντολή της Α.Θ.Π. συνέταξε και ειδική ακολουθία ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.

Η συγγραφέας με το έργο της αυτό, καλύπτει ένα μεγάλο κενό της βιβλιογραφίας για τους εν Δωδεκανήσω Αγίους που κοσμούν το συναξάρι της Ορθοδόξου εκκλησίας  και προτείνεται ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό να διαβαστεί και να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες όλων των Δωδεκανησίων και όχι μόνο, αλλά και να δώσει το έναυσμα στους αναγνώστες του να γνωρίσουν ένα μέρος του Θείου Πληρώματος της Αγίας μας Εκκλησίας που καταδεικνύει τη συνεισφορά των αγίων μας, είτε δια του μαρτυρίου τους, είτε του πνευματικού τους έργου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η  Χρυσή Ζαϊρη του Νικολάου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ ,ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέντ.

Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού ενώ η επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ανάπτυξη της σχετικής τεχνογνωσίας καθώς και θέματα που αφορούν την διαχείριση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά τις δύο εκδόσεις της βιογραφίας του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, το παρόν έργο ακολουθεί το πρότυπο της βιογραφικής εξιστόρησης των Αγίων της Δωδεκανήσου. Η Σύναξις τους τιμάται ευλαβικά της 7η Μαρτίου,ημέρα ορόσημο της Ελληνικής Ιστορίας , την οποία πραγματοποιήθηκε η Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα

Σ.Σ: Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το βιβλίο ,μπορεί να απευθυνθεί στη συγγραφέα στο τηλέφωνο 694 764 7403. To βιβλίο αποστέλλεται στην τιμή των 25 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών εξόδων.