Tο ντοκιμαντέρ (video) για το Μεγάλο Ευεργέτη της Καλύμνου Νικόλαο Βουβάλη σε πρώτη διαδικτυακή προβολή.

3444

Δείτε σε πρώτη διαδικτυακή προβολή από το κανάλι του Kalymnos news  στο youtube  το ντοκιμαντέρ για το Μεγάλο Ευεργέτη της Καλύμνου Νικόλαο Βουβάλη.

Ντοκιμαντέρ Νικόλαος Βουβάλης - Η ζωή και τα έργα του μεγάλου ευεργέτη της Καλύμνου

 Ένα ντοκιμαντέρ που ετοίμασε ο Δημήτρης Δρόσος (studio drosos) μέσα από τα κείμενα του Μιχάλη Κουτελλά, Αρχαιολόγου και βιογράφου του Νικολάου Βουβάλη. Με πλούσιο υλικό, με αφηγήσεις και εξιστορήσεις, αποτυπώθηκε η  ιδιοφυής, πολυδιάστατη και εμβληματική προσωπικότητα, του ΜΕΓΑ ευεργέτη Νικολάου Βουβάλη που σφράγισε με τη δράση του τη νεότερη ιστορία της Καλύμνου.

Ένα ντοκιμαντέρ που φωτίζει άγνωστα γεγονότα για τον περισσότερο κόσμο, από τη ζωή και τα έργα του μεγάλου Καλύμνιου ευεργέτη.

Μία παραγωγή του Δημήτρη Δρόσου που έλειπε και θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και θα χρησιμεύσει και στους μελλοντικούς ερευνητές που θα ασχοληθούν με ζητήματα της νεότερης ιστορίας της Καλύμνου για τον άνθρωπο που με την παρουσία του έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην διαμόρφωση της.

Παραθέτουμε σύντομο ιστορικό για το Νικόλαο Βουβάλη , όπως  αποτυπώνεται με στοιχεία, ντοκουμέντα, φωτογραφικό υλικό στο ντοκιμαντέρ.

Ο Νικόλαος Βουβάλης υπήρξε μία ιδιοφυής, πολυδιάστατη και εμβληματική προσωπικότητα, που σφράγισε με τη δράση της τη νεότερη ιστορία της Καλύμνου. Η επιχειρηματική δραστηριότητά του είχε ως κύριο αντικείμενο την προμήθεια, επεξεργασία και εμπορία φυσικών σπόγγων και απλωνόταν σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική, την Αμερική και την Κούβα.

Παράλληλα, ανέπτυξε ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της Καλύμνου.

Εξελέγη επανειλημμένα Δημοτικός Σύμβουλος και διετέλεσε πρόεδρος ή μέλος πολλών δημοτικών επιτροπών, για τη διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων. Συμμετείχε σε μυστικές οργανώσεις στο Λονδίνο για την απελευθέρωση των ελληνικών νησιών.

Στήριζε οικονομικά τον αγώνα των Δωδεκανησίων για ενσωμάτωση στην Ελληνική Επικράτεια, αλλά και το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Στη δύσκολη περίοδο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν επικρατούσε στην Κάλυμνο μεγάλη οικονομική δυσπραγία και έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, χάρη στις ενέργειες του Νικόλαου Βουβάλη έφταναν στο νησί φορτία με άλευρα, σιτάρι και κριθάρι.

Ενίσχυε επίσης οικονομικά τον Δήμο Καλυμνίων και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η Κοινότητα κατέφευγε σε αυτόν, για να βοηθήσει από το εξωτερικό στην επίλυση διαφόρων σοβαρών ζητημάτων. Ενίσχυε οικονομικά Καλύμνιους σπουδαστές στην Αθήνα και φρόντισε για την κατασκευή σχολείων στην Κάλυμνο.

Χάρη στον Νικόλαο Βουβάλη ανεγέρθηκαν τοκαλλιμάρμαρο Παρθεναγωγείο και η Ναυτική – Επαγγελματική Σχολή στην Πόθια, η Δημοτική Σχολή Αρρένων και τοΝηπιαγωγείο στη Χώρα, αλλά και σημαντικά έργα, όπως τοΝοσοκομείο, η δημοτική οδός από το Παρθεναγωγείο μέχρι το Νοσοκομείο, η προκυμαία του λιμένος του Βαθύ και η επέκταση τουκεντρικού λιμενοβραχίονα της Πόθιας.

Για την ανεκτίμητη προσφορά του,η Κάλυμνος ανακήρυξε τον Νικόλαο Βουβάλη Μεγάλο Ευεργέτη της Πατρίδας.

Για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα έργα του τιμήθηκε από τον Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α’, από την πόλη του Λονδίνου, ακόμη και από τον Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β’ και τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

Οι ευεργεσίες του συνεχίστηκαν και μετά τον θάνατό του, καθορίζοντας με τη Διαθήκη του τον τρόπο υλοποίησης όσων έργων δεν πρόφτασε ο ίδιος να πραγματοποιήσει όσο ζούσε.

Όμως, παρά την αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα του Νικολάου Βουβάλη, δεν υπήρχε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της προσωπικότητας και της δράσης του, με αποτέλεσμα πολλές πτυχές του να παραμένουν άγνωστες.

Για τον Νικόλαο Βουβάλη έχουν βέβαια γραφτεί ορισμένες περιορισμένης έκτασης αναφορές, στις οποίες όμως επαναλαμβάνονται κάθε φορά οι ίδιες ευρύτερα γνωστές πληροφορίες. Κανείς μέχρι σήμερα μελετητής δεν ασχολήθηκε επιστάμενα με τη ζωή και το έργο του, αξιοποιώντας το υπάρχον δημόσιο και ιδιωτικό αρχειακό υλικό. Η ενασχόληση με τον Νικόλαο Βουβάλη αποτελεί ενασχόληση με την ίδια τη νεότερη ιστορία της Καλύμνου, καθώς η δράση του σπουδαίου αυτού ανθρώπου συνδέθηκε με τα σημαντικότερα γεγονότα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

O πολυγραφότατος Μιχάλης Κουτελλάς έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης  στην αξιοποίηση των διαθέσιμων γραπτών πηγών και στην κατά το δυνατόν πληρέστερη τεκμηρίωση των γραφομένων του, καταπιάστηκε με τη συγγραφή βιβλίου (υπο έκδοση) με τίτλο «Νικόλαος Εμμ. Βουβάλης (1859-1918) η ζωή και τα έργα του μεγάλου Καλύμνιου ευεργέτη”.

Τα κείμενα του Μιχάλη Κουτελλά αποτυπώθηκαν με οπτικοακουστικό τρόπο στο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε ο Δημήτρης Δρόσος και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Παραθέτουμε το video με όλο το ντοκιμαντέρ σε πρώτη διαδικτυακή προβολή καθώς και στοιχεία για τους συντελεστές ,τους χορηγούς και τις ευχαριστίες (στο τέλος του ντοκιμαντέρ) για όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ