Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Κάλυμνο

1630

Από το Επαρχείο Καλύμνου εκδόθηκε το Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 .

Στην Κάλυμνο στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής μας  επετείου θα λάβουν  χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ – ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ

   Α. Γενικός Σημαιοστολισμός από 8ης πρωϊνής ώρας της  23ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2022, όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, Τραπεζών ιδιωτικών καταστημάτων, των οικιών και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.

   Β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α.,των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της  24ης και  25ης Μαρτίου 2022.

 ΠΕΜΠΤΗ  24  ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

 ΄Ωρα 11.00 :  Εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπαίδευσης και ομιλίες από εκπαιδευτικούς.

΄Ωρα 12.00  :  Απότιση φόρου τιμής και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στην κεντρική πλατεία, από  μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης και Επαγγελματικής  Κατάρτισης,μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπους και Οδηγούς , το Λύκειο Ελληνίδων και  το Αναγνωστήριο  «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ».

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  25  ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

΄Ωρα 08.00 : Επίσημη έπαρση της Σημαίας  στο κτίριο του Επαρχείου με την φροντίδα του 5/42  Σ.Ε. «Δελβινάκι» και της  Φιλαρμονικής του Δήμου Καλυμνίων.              

΄Ωρα 10.55 : Προσέλευση των Επισήμων.

΄Ωρα 11.00 : Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό  Ναό του Σωτήρος Χριστού,  χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Λέρου – Καλύμνου και  Αστυπάλαιας κ. κ. Παϊσίου, συμπαραστατούμενου  από τον Ιερό Κλήρο  της Πόλης.

Τιμές θα αποδώσει  απόσπασμα του 5/42 Σ.Ε και η  Φιλαρμονική του Δ. Καλυμνίων.

 Ώρα 11.45 : Επιμνημόσυνη δέηση και  εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας  από  την  Ζαγοριανού Μαρία, δασκάλα του  5ου Δημοτικού Σχολείου  Πόλεως Καλύμνου.

                       Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, στην κεντρική  πλατεία                             

΄Ωρα 12.15:  Παρέλαση, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων,  του Λυκείου Ελληνίδων,τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, παραρτήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,σωμάτων   Ελλήνων προσκόπων  και Ελληνικού Οδηγισμού  , των μαθητών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης,    των μαθητών και μαθητριών  της    Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστών της ΑΕΝ, αγήματος  της Πολεμικής Σημαίας του 5/42 Σ.Ε της Μικράς Ασίας(Αναβιωτές της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονομάχων του Μακεδονικού αγώνα Ελλάδας, Αυστραλίας) του Λιμενικού Σώματος  και της Πολεμικής σημαίας 5/42 ΣΕ «Δελβινάκι» και αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού.

΄Ωρα 12.45:  Ομιλία του Ιστορικού  σλαβολόγου  Μιχάλη Χρυσανθόπουλου, με θέμα «οι θυσίες  του μακεδονικού   ελληνισμού στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας»

 ‘Ωρα 18.00 : Επίσημη υποστολή της Σημαίας στο κτίριο του Επαρχείου με την φροντίδα του 5/42  Σ.Ε. «Δελβινάκι»  και της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλυμνίων.

΄Ωρα 19.30: Ο Δήμος Καλυμνίων  διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από την τέχνη». 

 Θα λάβουν  χώρα:

Παρουσίαση  της έκθεσης αντιγράφων ιστορικών ζωγραφικών πινάκων, από τον Δρόσο Ταυλάριο  και  Εκδήλωση κλασικής μουσικής  με  πιάνο σε έργα της εποχής της Επανάστασης  από  την Ειρήνη Γκοβάτσου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26  ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Ωρα 19.30: Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» διοργανώνει εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην Επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας , στο ισόγειο  του Πνευματικού Κέντρου. Θα μιλήσει  ο κ. Διονύσιος Καλαμάκης ,  Αναπληρωτής Καθηγητής της  Βυζαντινής   Φιλολογίας  στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα:  « Η παρουσία της Αρχαίας Ελλάδας στον αγώνα του 1821».