Διακομιχάλης-Ρούσσος  ιδρύουν την Παράταξη “Δημογέροντες Καλύμνου” και κατεβαίνουν μαζί στις δημοτικές εκλογές του 2023 !

1805

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kalymnos-news.gr ο νυν Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης και ο πρώην Δήμαρχος Γεώργιος Ρούσσος, συμφώνησαν για την από κοινού κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2023 σε ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα φέρει το συμβολικό τίτλο “Δημογέροντες Καλύμνου”.

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, οι δύο πάλαι ποτέ πολιτικοί αντίπαλοι τα βρήκαν και σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά, ο νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλαος Γαβαλάς.

Μάλιστα ανέθεσαν στον Πρόεδρο του ΔΣ Νικόλαο Γαβαλά, να συντάξει το Καταστατικό που θα διέπει τη νέα Παράταξη και που θα είναι βασισμένο στον “Κανονισμό της Δημογεροντίας”

Σύμφωνα με τον “οδικό χάρτη” ενεργειών στον οποίο έχουν καταλήξει Διακομιχάλης –Ρούσσος, αμέσως μετά το Πάσχα, θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση ίδρυσης της νέας Παράταξης και η δημοσιοποίηση της Διακήρυξης Αρχών σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση που προετοιμάζουν και που θα συνοδεύεται με υπερθέαμα από βεγγαλικά. Μάλιστα έχει επιλεγεί και ο χώρος.

Θα είναι το Ανοιχτό Θέατρο Χώρας Καλύμνου για δύο λόγους :

1.Ως “Δημογέροντες” οφείλουν να ξεκινήσουν τους αγώνες τους από την ιστορική πρωτεύουσα του νησιού και

2. Θέλουν να «χρυσώσουν το χάπι» αφού “κατάφεραν” να διαγραφεί η Χώρα,η ιστορική πρωτεύουσα του νησιού από τους αυτοτελείς οικισμούς του νησιού, στις απογραφές 2011 και 2021 της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Στην πρώτη συγκέντρωση, πρόκειται να παρουσιάσουν και τα πρώτα 50 ιδρυτικά μέλη της νέας Παράταξης. Πληροφορίες θέλουν να κάνουν κάλεσμα σε άτομα που διετέλεσαν στο παρελθόν δημοτικοί σύμβουλοι ή υπήρξαν υποψήφιοι και έχουν αποσυρθεί από την τοπική πολιτική σκηνή, να επανέλθουν στη δράση και να συμπορευθούν μαζί τους, στον αγώνα της αναβίωσης των Δημογερόντων.

Για τον επικεφαλής της νέας Παράταξης ,συμφωνήθηκε να υπάρχει εναλλαγή μεταξύ Διακομιχάλη- Ρούσου ανά έτος και αυτός που θα αναλάβει πρώτος θα αναδειχθεί μετά από κλήρωση(μπαλάκι) που θα γίνει δημόσια!

Τέλος από έγκυρη πηγή της νέας Παράταξης, οι “Δημογέροντες” θα πρωτοτυπήσουν αναφορικά με το Προεκλογικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν στον Καλυμνιακό λαό.

Αυτό θα είναι σε έμμετρη μορφή και ως βάση θα έχει, το ποίημα που έγραψε ο αείμνηστος Καλύμνιος συγγραφέας και Ποιητής Γιάννης Δ, Γεράκης,  (1887  – 1971) για τα Χριστούγεννα στην Κάλυμνο και στην εκλογή Δημάρχου – Δημογέροντα στις εκλογές του 1899.

Εξάλλου αυτά που υποσχόντουσαν οι δημογέροντες πριν 123 χρόνια στους Καλύμνιους  δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που και οι “σημερινοί Δημογέροντες”  υπόσχονται στο κόσμο.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

Κι όταν θα βγω ‘γω Δήμαρχος,-δημογέροντας  θα δεις και θε να φρίξεις!

                           Θα την ιδής την ΚΑΛΥΜΝΟ και δεν θα την γνωρίζεις,

λιμάνια, πούντους και νερά, δρόμους και ό,τι ορίζεις.

Το πρόγραμμά μου το λοιπόν, σαφώς θα αναπτύξω.

την άμοιρη φτωχολογιά θέλω να περιπτύξω.

Θα φτιάξω τη δεξαμενή εις τον Προφήτη Ηλία,

νερά καθάρια, μπόλικα, ανθώνες ποικιλία.

Τα πλοία θα πλευρίζουνε, που λές αξαερφάκι

για να φορτώνουν εύκολα τη θρύμπη, το λισφάκι.

Σιδηροδρομική γραμμή, θα φέρνει το φλασκούνι,

τους σκούλους, την αλισφακιά και το αρακατσούνι!

Θα φτιάξω εγώ στο Φάραγγα έναν υδατοφράκτη,

Να το λευκό το κάρβουνο! Η καύσιμος η ύλη!

Το πρόβλημα το έλυσα, αγαπητοί μου φίλοι.

Και τώρα εργοστάσια, στο Τσουκχαλιό, στην Πόθια,

Μπροστά, στη Χώρα, στο Βαθύ. Κάλυμνος, όξω φτώχεια!

Να βρει δουλειά κάθε φτωχός, να μη περιφρονιέται,

που για το μεροκάματο σαν είλωτας πουλιέται.

Θα σπείρω σφουγγαρόσπορο, στης Κάλυμνος τον κόλπο,

σφουγγάρια να θερίζουμε, μελάθια δίχως κόπο.

Να λείψει πια η Μπαρμπαριά με τόσες αβαρίες,

η Κρήτη, τ’ άγρια νησιά, μ’ αυτούς τους καρχαρίες