Η περιφορά του επιταφίου στο Σαρλερουά του Βελγίου στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που έχτισαν Καλύμνιοι ομογενείς.  

1118

Με κατάνυξη,όπως κάθε χρόνο, τελέστηκε χθες Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, η περιφορά του Επιταφίου στο Σαρλερουά του Βελγίου, στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στη γειτονιά Roctiau όπου διαμένουν αρκετοί ομογενείς, Καλυμνιακής καταγωγής.

Φέτος σήκωσαν τον επιτάφιο ο Τρικοίλης Νικόλας, ο Ανάσης Σακελλάρης,ο Πετράκης Νικήτας και ο Lorenzo Di Nicolas (Καλυμνό-Ιταλός) και τον σταυρό ο Ευθύμιος Κουκουβάς.

Η Καλυμνιακής καταγωγής, από πλευράς μητέρας, Κατερίνα Χαλασοφουρνάκη, μας έστειλε τις φωτογραφίες από την περιφορά του Επιταφίου καθώς και την εικόνα του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, που βρίσκεται στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Η 24χρονη Κατερίνα την οποία και την ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες,μας μιλά για την Καλυμνιακή καταγωγή της, αλλά και για την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται στη γειτονιά της

Όπως μας λέει, η μητέρα της είναι από Κάλυμνο και ο πατέρας από Κρήτη και μένουν στο Βέλγιο. Ο παππούς της, Νικόλας Ζουλουφός, έφυγε από την Κάλυμνο το 1956 με άλλους πολλούς Καλύμνιους για να έρθουν να δουλέψουν στο Βέλγιο στα ανθρακωρυχεία κυρίως στην περιοχή του Σαρλερουά. Τότε χτίσανε και την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, προστάτρια των ανθρακωρύχων, στην γειτονιά που λέγεται Roctiau όπου μένουν πάρα πολλοί Καλύμνιοι ακόμα και σήμερα.

Η μητρόπολη του Βελγίου το 1969, αναγνώρισε την εκκλησία. Στην γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, στης 4 Δεκεμβρίου, ερχόντουσαν οι άντρες ντυμένοι ανθρακωρύχοι, σήμερα, αφού τα ανθρακωρυχεία είναι πλέον κλειστά, καλούνται αξιωματικοί Έλληνες και έρχονται κάθε χρόνο. Την Μεγάλη Παρασκευή που γίνεται η περιφορά του επιταφίου συνήθως μόνο Καλύμνιοι σηκώνουν τον επιτάφιο και τον σταυρό