Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα.

1034

Τέλη Μαΐου ή το αργότερο αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι θα βάζουν τα στοιχεία τους προκειμένου να λάβουν τις επιστροφές  στους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τις οποίες έδωσε διευκρινήσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πρωί της Πέμπτης

.

Για την επιστροφή του ποσού που θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό σε συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΑΑΔΕ.

Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία της κύριας κατοικίας, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επικαιροποιεί τα στοιχεία του σε περίπτωση αλλαγής πρώτης κατοικίας. Το κράτος θα λαμβάνει τα στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αυτόματα από τους παρόχους με βάση το ρολόι.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους δικαιούχους καθώς στο σύστημα θα πρέπει να «μπουν» και οι λογαριασμοί Μαΐου. Η πλατφόρμα αυτή θα εμφανίζει στον πολίτη την πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 (είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης) και δίπλα από την πρώτη κατοικία θα έχει το ρολόι και το ποσοστό κοινής χρήσης – συνιδιοκτησίας.

Έτσι θα ζητείται από τον πολίτη να επικαιροποιεί τα στοιχεία του και με βάση τα ρολόγια αυτά θα αντλήσει ο μηχανισμός από τους παρόχους τρία στοιχεία.

  • την ρήτρα αναπροσαρμογής,
  • την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
  • και την έκπτωση που έχει δώσει ο πάροχος

Η ρήτρα αναπροσαρμογής μείον την έκπτωση του κράτους, μείον την έκπτωση του παρόχου είναι το ποσό αποζημίωσης για κάθε μήνα. Αθροίζοντας τους έξι μήνες επί 60% αυτό είναι το ποσό επιστροφής. Το ποσό αυτό που θα επιστρέφεται θα είναι αφορολόγητο.

Το ποσό που επιστρέφεται και οι δικαιούχοι

Στους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται απευθείας στο IBAN το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί εκείνοι, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1 Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου το 2022, ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και η επιστροφή γίνεται βασισμένη σε αυτή και όχι στην περίοδο της κατανάλωσης.

Αυτό το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας που δεν έχουν καλυφθεί από τις υπάρχουσες εκπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη δοθεί μέσω των λογαριασμών είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί μέσω IBAN στους καταναλωτές και συγκεκριμένα σε νοικοκυριά -φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας-, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους έξι μήνες πάνω από 30 ευρώ και έτσι η ελάχιστη επιστροφή θα είναι από 18 ευρώ, ενώ η μέγιστη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ.